Extras din referat
AGROTURISMUL, DEFINIRE, IMPORTANTA,
COMPLEXITATE, PRINCIPII
IMPORTANTA AGROTURISMULUI
În România nu putem vorbi de o traditie în domeniul agroturismului acesta luând amploare dupa 1989. În prezent, cauza majora în dezvoltarea agroturismului este data de multitudinea de avantaje care le poate prezenta aceasta noua ramura. În ansamblul economiei globale a turismului, agroturismul se defineste ca fiind valorificarea turistica:
- a spatiilor rustice, a resurselor naturale, a patrimoniului cultural, a
imobilelor rurale, a traditiilor satesti, a produselor agricole;
- prin intermediul unor produse autohtone, ilustrative ale identitatii
regionale, care sa acopere nevoile consumatorilor în materie de primire,
alimentatie, activitati recreative, divertisment si diverse servicii;
- în scopul unei dezvoltari locale si a unui raspuns adecvat la nevoile de recreere din societatea moderna, într-o noua viziune sociala oras – sat.
Asadar, turismul rural este o forma de turism care se desfasoara in
mediul rural, valorificând resursele turisticee locale (naturale, culturale si umane) ca si dotarile si echipamentele turistice. Utilizeaza diverse spatii de cazare: hanuri si hoteluri rurale, adaposturi, sate de vacanta etc. si îmbraca forme variate de sejur, cu un spectru larg de motivatii: de tranzit sau itinerar cu valente cultural-cognitive etc.
Agroturismul este o forma a turismului rural care utilizeaza pentru cazare
si servirea mesei numai pensiunile turistice si fermele agroturistice, beneficiind de un mediu nepoluat, de atractiile turistice naturale si de valorile culturalistorice, de traditiile si obiceiurile prezente în mediul rural.
Agroturismul, este un concept relativ de data recenta, care face referire la
diferitele forme de turism aflate în legatura directa cu activitatile agricole si/sau cu constructiile având destinatii, rol, functiuni în domeniul agriculturii. Aceasta forma de agroturism este practicata de micii proprietari din zonele rurale, de obicei ca activitate secundara; activitatea desfasurata în gospodaria/ferma proprie ramânând principala ocupatie si sursa de venit.
Un al doilea enunt, mai ermetic, defineste: “Agroturismul ca o forma
concentrata pe destinatii în spatiul rural, dispunând de o structura
functionala de cazare si de alte servicii eterogene”. Un al treilea enunt, ce eludeaza aspectul geografic de asta data, afirma ca: “Agroturismul este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o strânsa legatura cu mediul ambiant, natural si uman”.
INFLUENTE ALE DEZVOLTARII AGROTURISMULUI
Agroturismul este abia la început în România dar poate avea o contributie
foarte importanta în dezvoltarea ruralului, nu numai în termeni financiari ci si prin aceea de crearea de noi locuri de munca, noi practici de munca, injectarea unei vitalitati noi în economia ruralului, etc. Dezvoltarea agroturismului se impune în spatiul rural, atât pe plan economic cât si social. Astfel, agroturismul contribuie la viata economica a satului prin urmatoarele:
- Perspectiva dezvoltarii satului pe termen lung în strânsa legatura cu
agricultura, infrastructura, protectia mediului. Posibilitatea de a deveni un support pentru noi afaceri si locuri de munca care sa determine o dezvoltare pe plan local munca difera în functie de tipul de pensiune turisti.Cazarea în ferme (agroturismul) poate crea 23 locuri de munca la fiecare 100000 Á din venitul fermierului. Un efect mai slab se întâmpla în crearea locurilor de munca în cadrul hotelurilor, campus, participând cu numai 6 locuri de munca la fiecare 100000 Á venituri.)
- Diversitatea locurilor de munca, este încurajata de catre dezvoltarea
turismului rural. Majoritatea satelor au o varietate foarte mica de servicii în afara celor din agricultura si câteva sectoare aparute dupa 1989 (gatere, scoli si magazine). Diversitatea locurilor de munca sporeste societatea ruralului si ajuta mentinerea nivelului de viata a populatiei.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Management Agroturistic.doc