Management Agroturistic

Referat
3.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1224
Mărime: 9.75KB (arhivat)
Publicat de: Suzana Farcaș
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Ungureanu
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" Facultatea de Agricultura Catedra de Stiinte Economice si Umaniste

Extras din referat

AGROTURISMUL, DEFINIRE, IMPORTANTA,

COMPLEXITATE, PRINCIPII

IMPORTANTA AGROTURISMULUI

În România nu putem vorbi de o traditie în domeniul agroturismului acesta luând amploare dupa 1989. În prezent, cauza majora în dezvoltarea agroturismului este data de multitudinea de avantaje care le poate prezenta aceasta noua ramura. În ansamblul economiei globale a turismului, agroturismul se defineste ca fiind valorificarea turistica:

- a spatiilor rustice, a resurselor naturale, a patrimoniului cultural, a

imobilelor rurale, a traditiilor satesti, a produselor agricole;

- prin intermediul unor produse autohtone, ilustrative ale identitatii

regionale, care sa acopere nevoile consumatorilor în materie de primire,

alimentatie, activitati recreative, divertisment si diverse servicii;

- în scopul unei dezvoltari locale si a unui raspuns adecvat la nevoile de recreere din societatea moderna, într-o noua viziune sociala oras – sat.

Asadar, turismul rural este o forma de turism care se desfasoara in

mediul rural, valorificând resursele turisticee locale (naturale, culturale si umane) ca si dotarile si echipamentele turistice. Utilizeaza diverse spatii de cazare: hanuri si hoteluri rurale, adaposturi, sate de vacanta etc. si îmbraca forme variate de sejur, cu un spectru larg de motivatii: de tranzit sau itinerar cu valente cultural-cognitive etc.

Agroturismul este o forma a turismului rural care utilizeaza pentru cazare

si servirea mesei numai pensiunile turistice si fermele agroturistice, beneficiind de un mediu nepoluat, de atractiile turistice naturale si de valorile culturalistorice, de traditiile si obiceiurile prezente în mediul rural.

Agroturismul, este un concept relativ de data recenta, care face referire la

diferitele forme de turism aflate în legatura directa cu activitatile agricole si/sau cu constructiile având destinatii, rol, functiuni în domeniul agriculturii. Aceasta forma de agroturism este practicata de micii proprietari din zonele rurale, de obicei ca activitate secundara; activitatea desfasurata în gospodaria/ferma proprie ramânând principala ocupatie si sursa de venit.

Un al doilea enunt, mai ermetic, defineste: “Agroturismul ca o forma

concentrata pe destinatii în spatiul rural, dispunând de o structura

functionala de cazare si de alte servicii eterogene”. Un al treilea enunt, ce eludeaza aspectul geografic de asta data, afirma ca: “Agroturismul este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o strânsa legatura cu mediul ambiant, natural si uman”.

INFLUENTE ALE DEZVOLTARII AGROTURISMULUI

Agroturismul este abia la început în România dar poate avea o contributie

foarte importanta în dezvoltarea ruralului, nu numai în termeni financiari ci si prin aceea de crearea de noi locuri de munca, noi practici de munca, injectarea unei vitalitati noi în economia ruralului, etc. Dezvoltarea agroturismului se impune în spatiul rural, atât pe plan economic cât si social. Astfel, agroturismul contribuie la viata economica a satului prin urmatoarele:

- Perspectiva dezvoltarii satului pe termen lung în strânsa legatura cu

agricultura, infrastructura, protectia mediului. Posibilitatea de a deveni un support pentru noi afaceri si locuri de munca care sa determine o dezvoltare pe plan local munca difera în functie de tipul de pensiune turisti.Cazarea în ferme (agroturismul) poate crea 23 locuri de munca la fiecare 100000 Á din venitul fermierului. Un efect mai slab se întâmpla în crearea locurilor de munca în cadrul hotelurilor, campus, participând cu numai 6 locuri de munca la fiecare 100000 Á venituri.)

- Diversitatea locurilor de munca, este încurajata de catre dezvoltarea

turismului rural. Majoritatea satelor au o varietate foarte mica de servicii în afara celor din agricultura si câteva sectoare aparute dupa 1989 (gatere, scoli si magazine). Diversitatea locurilor de munca sporeste societatea ruralului si ajuta mentinerea nivelului de viata a populatiei.

Preview document

Management Agroturistic - Pagina 1
Management Agroturistic - Pagina 2
Management Agroturistic - Pagina 3
Management Agroturistic - Pagina 4
Management Agroturistic - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Management Agroturistic.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul în societatea modernă și dezvoltarea agroturismului

INTRODUCERE Societatea umana se confrunta in ultimul timp cu probleme grave si presante ca saracia, foametea, dorinta de dominatie, explozia...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Analiza Strategiilor Guvernamentale de Dezvoltare a Turismului

Introducere După 1990, se vorbeşte tot mai mult despre turism ca fiind acea ramură a economiei care alături de agricultură ar reuşi să readucă...

Fundamentarea unui proiect de investiții

Într-o societate de consum se dezvoltă an de an din ce în ce mai multe domenii de investiții, care pot aduce statului o dezvoltare economică și...

Cercetări privind managementul resurselor agroturistice din Republica Moldova

INTRODUCERE Deşi nu are nici mare, nici deltă, nici munţi înalţi, Sora mai mică a României, Republica Moldova este un tărâm binecuvântat de...

Agroturismul

INTRODUCERE Şansa României de a deveni partener activ al Uniunii Europene se regăseşte printre altele şi în potenţialul material şi uman al...

Perspectivele dezvoltării agroturismului montan în zona Monana Semenic

INTRODUCERE Turismul în mediul rural oferă posibilitatea ca oamenii să se apropie, să cunoască condiţiile vieţii materiale şi spirituale a...

Pensiunea Jollie

Introducere Turismul rural este o activitate economică complexă, cu o largă sferă de cuprindere, care pune în evidenţă, printr-un mecanism...

Studiul analiza cercetarea și evaluarea zonei turistice Lepșa - Soveja Vrancea

INTRODUCERE Mediul rural – atractie de vis pentru turisti Stresul si poluarea sunt factori nocivi tot mai prezenti in orase. Orasenii resimt, din...

Managementul departamentului de agroturism din cadrul agenției de turism Magest Trade & Travel București

Introducere Orice activitate in cadrul unei societǎţi comerciale nu poate fi demaratǎ, derulatǎ şi controlatǎ decât plecând de la informaţie....

Ai nevoie de altceva?