Lohn-ul în România

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Continutul si caracteristicile lohn-ului
Prelucrarea in lohn consta intr-o afacere economica internationala 
desfasurata pe baza contractual intre doua firme din tari diferite in care una executa contra unei retributii in bani sau natura un produs la comanda dupa modelele, desenele si cu materiile prime si materialele celeilalte firme, care ii pastreaza dreptul de a comercializa produsul respectiv sub marca proprie.
Firma care lanseaza comanda se numeste ordonator (importator sau beneficiar) iar firma care realizeaza produsul, indeplineste rolul de executant si, in mod conventional, este numit exportator sau operator.
Executantii prin prelucrarea in lohn sunt firme care dispun de factori de productie, cladiri, utilitati, forta de munca, dar nu au produse de marca, prezinta slabiciuni in activitatea de management si marketing in afacerile economice in general, in cele internationale in special.
Ordonatorii in lohn sunt firme posesoare a unor marci de prestigiu bine introduse pe piata mondiala si care tind sa-si extinda afacerile valorificand la maximum avantajele care decurg din pozitia forte pe care o detin pe aceasta piata.
Figura 1
Resursele partenerilor de afaceri in lohn
Sursa: Alexandru Puiu - ,,Management international", vol. II, Braila, Editura Independenta pag.51 
1.1 Formele lohnului in afacerile economice internationale
Operatiunea de prelucrare in lohn se diferentiaza de operatiunile clasice de import - export prin faptul ca obiectul operatiunilor il constituie prelucrarea materiilor prime, materialelor, a produselor semifinite, apartinand de regula uneia din parti (ordonator), de catre cealalta parte (executant).
Figura 2
Mecanismul de functionare al lohnului
Materii prime, materiale 
Manopera (3)livrari
(2) 
nationala (1)comanda 
(4)desfacere
Materii prime, materiale din import
Sursa: Ioan Popa-,,Tranzactii comerciale internationale",Editura Economica,Buc.,1997
In teoria economica cat si in practica, in functie de pozitia unei tari in raport cu operatiunile de prelucrare se poate vorbi despre doua forme ale acesteia:
1. Lohn activ (export de manopera
2. Lohn pasiv (import de manopera)
Pentru executant lohnul este activ, iar pentru ordonator lohnul este pasiv
In cazul lohnului activ, exportatorul prelucreaza materialele puse la dispozitie de catre ordonator si reexporta apoi produsele prelucrate catre proprietarul acestora, in cazul lohnului pasiv ordonatorul trimite materiale ce ii apartin spre prelucrare in tara exportatorului si le readuce in forma prelucrata.
1.2 Avantajele si limitele afacerilor economice prin prelucrarea in lohn
Afacerile economice prin prelucrarea in lohn prezinta o serie de motivatii care stau la baza derularii acestei operatiuni
o Exportatorul nu dispune de materii prime care sa corespunda din punct de vedere calitativ cerintelor importatorului si ca atare le procura de la acesta.
o Surplusul capacitatii existente in industria prelucratoare comparativ cu capacitatea mai redusa a industriei extractive de a furniza materiile prime necesare
o Necesitatea manifestata temporar in unele ramuri industriale aflate sub influenta puternica a fluctuatiilor conjuncturale si sezoniere-ca de exemplu moda-de a apela la un surplus de manopera, eventual pana cand industria autohtona se va adapta noilor cerinte.
o Exploatarea diferentelor intre nivele de salarizare din diferite tari
Rezulta ca operatiunile in lohn rezolva sau conciliaza discrepantele ce se manifesta din punct de vedere cantitativ si sortimental intre posibilitatile interne si cerintele pietelor externe, favorizand utilizarea optima a capacitatilor de productie.
o De asemenea, lohnul activ favorizeaza importul de tehnologie, redimensioneaza piata, marind-o, duce la cresterea calificarii fortei de munca si a specializarii acesteia, deschide perspectivele optiunilor de cooperare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lohn-ul in Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!