Lista de control pentru consultații în afaceri

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In prezent, in Romania, in sectorul privat lucreaza peste un milion de oameni. Peste trei sute de mii de companii particulare au aparut ca persoane juridice dupa decembrie 1989.
Legislatia romaneasca privind infiintarea si functionarea societatilor comerciale particulare nu este deloc simpla. Totusi zeci de mii de oameni trec peste obstacolele administrative -  unele justificate -  si creeaza noi societati comerciale, cu cele mai diferite obiecte de activitate. Multe dintre aceste companii se bazeaza numai pe energia, talentul si cunostintele intreprinzatorului respectiv. Majoritatea societatilor comerciale private pleaca de la o finantare minima, iar unele reusesc sa acumuleze intr-un timp scurt bunuri, bani, prestigiu si o lista de clienti stabili. Altele insa nu reusesc nimic din toate acestea.
Esecul in afaceri nu este anormal. Dupa unele date, jumatate din noile companii private din Statele Unite ale Americii esueaza in primii doi ani de la infiintare, iar 90% se inchid in primii zece ani de viata. Milioane de companii mici se nasc in Japonia in fiecare an, dar peste 60% dintre ele dispar in primii trei ani de activitate. Acest fenomen este prezent cu toate ca exista conditii de formare profesionala cu ajutorul diverselor cursuri speciale care se predau in licee si universitati pentru invatarea modului de a conduce o afacere. Esecul in afaceri este o consecinta naturala a unei economii de piata dezvoltate. Concurenta, competitia tehnologica si a procedurilor de conducere, capacitatea de adaptare la miscarile pietei si caracteristicile personale -  toate acestea contribuie la succesul unora si esecul altora. Se produce totdeauna o selectie a performantelor.
Un element important in evitarea esecului in afaceri -  ceea ce nu este totdeauna acelasi lucru cu succesul! -  este elaborarea si urmarirea planului de afacere. Planul de afacere este modalitatea principala prin care ideea unei afaceri private este comunicata potentialilor parteneri sau finantatori. Planul de afacere este atat un sir de calcule si tabele, cat si o modalitate de comunicare si organizare a unei idei.
Planificarea afacerilor este vitala pentru marile companii si inevitabila pentru societatile comerciale mici. Decizia de a investi banii, timpul, energia si viitoarei societati comerciale.
Planul de afacere este folosit pentru trei scopuri:
- atragerea fondurilor necesare deschiderii sau dezvoltarii unei afaceri;
- planificarea modului de evolutie a afacerii;
- evaluarea dinamicii afacerii.
Planul de afacere are forme diferite, in functie de scopul principal urmarit. Daca obiectivul planului de afacere este de a atrage fonduri (de la investitori sau de la o banca) planul de afacere trebuie sa se concentreze pe demonstrarea riguroasa a posibilitatii si probabilitatii profitului. Uneori insa nu profitul este urmarit, ci dezvoltarea. In acest caz, planul de afacere este redactat in asa fel incat sa permita evitarea crizei de fonduri, reducerea activitatii sau pierderea pietei traditionale. Cand scopul planului de afacere este de a evalua rezultatele, se analizeaza proiectul initial, conditiile obiective si se descrie modul de actiune in viitor.
In realitate, aceste trei forme ale planului de afacere constituie cele trei documente importante ale evolutiei unei companii: proiectul, planul si raportul de activitate. In inteles restrans planul de afacere (Business plan) este proiectul unei afaceri. De fapt insa planul de afacere trebuie actualizat la intervale regulate de timp pe toata durata de viata a unei companii.
Ceea ce urmeaza este o incercare de a descrie elementele principale ale unui plan de afacere, in inteles restrans, respectiv proiectul unei afaceri.
MOTIVUL.
Un plan de afacere serveste in primul rand unui intreprinzator care doreste sa deschida o companie proprie. Majoritatea acestor intreprinzatori sunt mai degraba oameni de actiune decat scriitori.
S-ar putea spune deci ca planul de afacere este un lux pe care nu si-l pot permite decat foarte putini.
Ar fi chiar un argument pentru aceasta idee. Manualele occidentale de introducere in teoria si practica afacerilor de la sfarsitul anilor `70 nici macar nu mentionau conceptul de plan de afacere (business plan). Dar la inceputul anilor '90 nicio banca nu mai accepta deschiderea finantarii pentru o noua afacere in absenta unui plan bine scris. Cerinta de a avea un plan de afacere corespunzator redactat s-a raspandit si in practica financiara internationala, in asemenea masura incat Fondul Monetar International si Banca Mondiala au introdus seturi de criterii pentru judecarea cererilor de credite pe baza planurilor de afacere.
S-ar putea spune de asemenea ca dupa Decembrie 1989 au aparut sute de mii de mici companii, dintre care unele au evoluat spectaculos, care nu au avut niciun fel de plan de afacere, ci doar munca, talent, curaj si ...putin noroc. Asa este. Dar nu mia suntem in Decembrie 1989. a deschide o afacere este -  si va deveni -  din ce in ce mai mult un act complex, implicand riscuri incomparabil mai mari decat in trecut. Este drept, intreprinzatorul privat isi risca banii proprii si timpul personal. Si acestea au o valoare.
Un plan de afacere bine gandit, adaptat conditiilor concrete, fara utopii si siretlicuri, nu asigura automat succesul. Dar poate contribui decisiv la evitarea esecului. Este de preferat ca viitorul intreprinzator sa consume putin timp pentru a calcula sansele de succes, sa faca erori pe hartie pentru a le evita pe cele din viata practica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lista de control pentru consultatii in afaceri.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!