Limbajul Non-Verbal in Comunicarea Interpersonala

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Comunicarea este strans legata de existenta noastra ca oameni, ca societate, reprezentand principala modalitate de socializare dintre doua sau mai multe persoane. Astfel, comunicarea si oamenii se afla intr-o relatie de interdependenta.
Comunicarea poate fi definita ca un ansamblu de actiuni ce au in comun transmiterea de informatii sub forma de mesaje, stiri, semne sau gesturi simbolice, texte scrise, intre doua sau mai multe persoane, numite interlocutori.
Potrivit lui James Borg, comunicarea umana este alcatuita din 93% comunicare nonverbala ( 55% expresia fetei, 38% tonalitate ), in timp ce numai 7% din comunicare este formata din cuvinte (comunicare verbala ).
Una dintre cele mai importante forme de comunicare este reprezentata de limbajul nonverbal. Acesta reprezinta o forma de comunicare mentala si fizica a omului, incluzand gesturi, mimica, posturi, atitudini, tonalitate, artefacte.
Notiuni teoretice privind limbajul nonverbal si comunicarea interpersonala
Comunicarea interpersonala este acel proces de comunicare dintre doua persoane sau un grup restrans de persoane, ce se gasesc fata in fata. Intr-o astfel de comunicare indivizii sunt atrasi datorita intereselor, ideilor, preocuparilor comune pe care le au.
Exista 4 cai de transmitere a mesajelor pe cale nonverbala si anume :
o auditiva
o olfactiva
o vizuala
o tactila
Cu ajutorul limbajului nonverbal oamenii reusesc sa-si satisfaca nevoia de a transmite informatii si emotii interlocutorilor.
Limbajul nonverbal este determinat prin urmatoarele caracteristici :
o este analizat de subconstientul fiecaruia dintre noi, astfel desi cuvintele pot fi transmise doar in serie, simbolurile, gesturile si atitudinile pot fi transmise simultan.
o este strans legat de dimensiunea afectiva si emotionala a oamenilor
o daca in cazul folosirii cuvintelor este necesara folosirea unui sistem de reguli gramaticale, in comunicarea nonverbala totul tine de sentimente si trairi
o este marcat de ambiguitate, intrucat nu trebuie sa analizam un singur gest, ci totalitatea gesturilor, atitudinilor, posturilor
Comunicarea nonverbala este folosita pentru a exprima atitudini interpersonale, de a da forta cuvintelor sau chiar de a inlocui mesajele verbale. Cu ajutorul limbajului nonverbal reusim sa transmitem eul interlocutorului.
Comunicarea personala devine eficienta in momentul in care omul desi este supus emotiilor reuseste sa si le stapaneasca si sa le controleze.
Potrivit lui M.Patterson exista 5 functii ale limbajului nonverbal in cadrul comunicarii interpersonale :
o functia informationala
o functia de reglarizare a interactiunilor
o functia de exprimare a intimitatii si apropierii
o functia de exercitare a controlului social
o functia de facilitare a indeplinirii sarcinilor
Insa potrivit altor specialisti in domeniu comunicarea nonverbala indeplineste o serie de functii complementare comunicarii verbale:
o Repetitie - a spune si a arata in acelasi timp cum anume se face un lucru (gesturi ilustratoare) mentin treaza atentia interlocutorului si il ajuta sa inteleaga si sa memoreze mai bine continutul mesajului verbal.
o Substituire - utilizarea limbajului nonverbal in locul celui verbal cu aceeasi
o Accentuare - tonul vocii sau zambetul care insotesc o fraza pot intari semnificatia ei.
o Contrazicere - utilizarea unui limbaj nonverbal contrar spuselor poate crea ambiguitate
o Reglare - utilizarea unei gesturilor adaptoare regleaza derularea interactiunii dintre doua persoane
o Completare - utilizarea limbajului nonverbal poate adauga noi semnificatii spuselor.
Limbajul nonverbal ne dezvaluie ceea ce interlocutorul gandeste cu adevarat in ciuda mesajelor verbale pe care ni le transmite.
Influenta limbajului nonverbal in comunicarea interpersonala
Scurt istoric privind aparitia si evolutia limbajului nonverbal
Unii experti considera ca limbajul vorbit a aparut cu circa 160 000 - 350 000 de ani in urma. Daca ne gandim ca pe pamant traiesc oameni de diferite rase de circa doua milioane de ani, perioada precedenta vorbirii este foarte lunga pentru a fi petrecuta incercand sa te faci inteles doar prin gesturi sau mormaieli. Dar, in mod clar, a functionat!
Totusi, limbajul nonverbal a ramas la fel de util ca in vremurile de demult. Un punct de intalnire universal al mintilor exista deoarece limbajul trupului este mijlocul de comunicare originar pentru toti.
Aparut cu mult inaintea vorbirii, acest mijloc de comunicare foarte eficient ne conecteaza nu doar cu alti oameni, ci si cu alte primate sau mamifere, cum ar fi cainii si caii.
Primatele din care provenim au dezvoltat o extraordinara intuitie si intelegere a limbajelor nonverbale, iar noi am mostenit de la ele acest al saselea simt. De fapt, un singur fel de celule neuronale a evoluat, trecand de la celule care ajutau primatele sa supravietuiasca la unele care ii ajuta pe oameni sa impartaseasca din cunostinte, sa invete arte, sa lupte sau sa-si exprime compasiunea, poate chiar si sa vorbeasca; toate acestea pe baza descifrarii reciproce a limbajului nonverbal.
Interesante cercetari din domeniul stiintelor sistemului nervos au aratat ca, din momentul nasterii o parte a creierului uman face in mod constant noi conexiuni, pe baza interactiunilor cu ceilalti. Sistemul de comunicare si mai sofisticat al creierului reactioneaza si se schimba cu fiecare interactiune, invatand in mod constant mai mult si spunandu-ne aproape toate lucrurile de care avem nevoie despre cei din jur.


Fisiere in arhiva (1):

  • Limbajul Non-Verbal in Comunicarea Interpersonala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!