Liderul in Viziunea Mea

Extras din referat Cum descarc?

Liderul in viziunea mea
In primul rand care este semnificatia cuvantului lider? Dictionarul il defineste ca fiind "acea persoana care prin forta exemplului, prin talent sau prin calitatile proprii joaca un rol important, are o puternica influenta si este urmat in orice activitate sau arie de activitate".
Neale Donald Walsch scrie ca "un adevarat lider nu este cel care reuneste cei mai multi adepti, ci acela care creeaza cei mai multi lideri".
Liderul este acea persoana care fixeaza tendinte si atrage oamenii spre atingerea obiectivelor, in special la nivel profesional. Poti fi lider in mod informal pentru un grup de prieteni sau colegi de job sau lider formal ca manager al unui departament, indiferent de numarul de oameni pe care ii coordonezi. 
Ordway Tead defineste leadershipul drept ,,arta de a influenta oamenii pentru a-i determina sa participe la realizarea unui obiectiv pe care ajung sa-l considere dezirabil" (The Art of Leadership, 1935), iar The Collins English Dictionary (Harper Collins Publishers, 1998) prezinta mai multe sensuri pentru acest termen; dintre acestea, cel mai cuprinzator pentru contextul managerial este abilitatea de a conduce. Adeptii liderului accepta relatia de subordonare, recunosc capacitatea acestuia de a deschide drumuri noi si abilitatea de a conduce oameni si procese. Persoana centrala a leadership-ului, liderul, este cea in jurul caruia graviteaza ceilalti membri ai organizatiei si care se identifica cu acesta.
Daca ar fi sa dau o definitie a ceea ce numesc eu lider, as spune ca este persoana capabila sa ii influenteze pe ceilalti sa contribuie in masura capacitatii lor la realizarea viziunii sale. Din aceasta definitie putem extrage cateva trasaturi necesare unui lider :
Are viziune : Un lider este cel care are viziunea asupra lucrurilor, el este un factor de schimbare. El tinde catre stele, este prin definitie un inovator care, avand experienta trecutului si actionand in prezent, modeleaza viitorul. El isi asuma riscuri si indrazneste sa ceara mai mult decat toti ceilalti, el stabileste directia de urmat. De prea multe ori oamenii gandesc in termeni marunti. Le este teama sa riste. Liderii nu. Ei gandesc pe termen lung si scruteaza orizontul.
El are capacitatea de a comunica si realiza aceasta viziune, puterea de a influenta persoanele din jurul sau sa il urmeze. Daca nu te urmeaza oamenii din pasiune si placere, stim sigur ca nu putem vorbi de leadership. Un lider nu are nevoie de ustensile manageriale pentru a motiva angajatii, el ii motiveaza prin propriul sau entuziasm, prin increderea pe care o inspira, prin exemplul pe care il da. Liderii sunt aceia care dau tonul, ei creaza atmosfera in care succesul devine mai usor de obtinut. Asa cum este atitudinea conducatorului, asa va fi atitudinea celor cu care lucreaza. Un lider nu poate cere de la altii ceea ce nu cere de la el insusi. 
Liderul are abilitatea de a dezvolta lideri. Daca managerii sunt inclinati sa se bazeze pe sisteme si comenzi, liderii se bazeaza pe oameni. Pentru a asigura succesul, liderii identifica potentialul fiecaruia si il cultiva. El devine mentorul celor din echipa sa. 
Mai important decat abilitatea este abilitatea de a recunoaste abilitatea, ne spune teza unuia dintre cei mai importanti autori in teoriile leadershipului, Noel M. Tichy " firmele de succes se deosebesc prin aceea ca dispun de lideri buni care, la randul lor, sunt capabili sa formeze noi lideri pentru toate nivelele ierarhice ale firmei. 
Liderii trebuie sa fie capabili sa-si proiecteze o viziune exhaustiva asupra lucrurilor ca si cum s-ar afla deasupra, intr-un balcon. Nu este recomandabil ca acestia sa devina actori principali in campul actiunii. Liderii trebuie sa perceapa contextul schimbarii si chiar sa-l creeze; ei trebuie sa fie in masura sa induca angajatilor un sentiment puternic al istoriei organizatiei, sa sublinieze partile bune din trecut si, de asemenea, sa insiste asupra responsabilitatii oamenilor in modelarea viitorului. Mai mult, liderii trebuie sa identifice conflictele determinate de valorile disjuncte si de putere si sa urmareasca indeaproape reactiile functionale sau disfunctionale la schimbare.
Studiile de specialitate au evidentiat zece calitati absolut necerare unui lider si anume: 
Adevaratii lideri isi cunosc valoarea
Ei isi cunosc punctele tari pentru a si le putea evidentia, dar isi cunosc si slabiciunile, astfel incat sa se inconjoare de colegi care sa suplineasca aceste puncte slabe.
Adevaratii lideri sunt veritabili
Ei nu fac uz de false aparente si nu se ascund dupa fatade. In schimb, ei spun ce gandesc si gandesc ceea ce spun. Sunt constienti de ceea ce sunt si de sistemul lor interior de valori si lupta in fiecare zi pentru a se cunoaste mai bine.
Adevaratii lideri sunt responsabili 
Ei isi asuma intreaga responsabilitate pentru ce sunt si pentru ce fac. Isi asuma rezultatele si consecintele ce decurg din deciziile pe care le iau. Mai mult decat atat, adevaratii lideri isi asuma raspunderea pentru subordonatii lor si pentru altii pentru care se simt raspunzatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Liderul in Viziunea Mea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!