Leasingul

Extras din referat Cum descarc?

Tipurile si clasificarea raporturilor de leasing
Multitudinea de raporturi de leasing poate fi divizata in mai multe grupe. In functie de termenele de utilizare a obiectelor de leasing si modalitatile de amortizare exista urmatoarele tipuri de leasing:
- Leasing cu recuperare totala si, respectiv, cu amortizarea totala a valorii obiectelor de leasing, cind termenul de contract este egal cu termenul normativ de exploatare a obiectului si se efectueaza achitarea completa a costului
- Leasing cu recuperare partiala si, respectiv, cu amortizate partiala a valorii obiectelor de leasing, cind termenul de contract este mai mic decit termenul normativ de exploatare a obiectului si pe parcursul functionarii lui se recupereaza doar o parte din costul obiectului de leasing.
Dupa esenta economica raporturile de leasing se divizeaza in:
- Leasing financiar, care se caracterizeaza printr-un termen lung al contractului si prin amortizarea totala sau aproape totala a valorii obiectului de leasing.Leasingul financiar poate fi asociat cu creditarea procurarii pe termen lung. La expirarea termenului leasingului financiar locatarul poate returna obiectul de leasing, poete reinnoi contractul si poate procura obiectul de leasing la valoarea reziduala.
- Leasing operational, care presupune transmiterea multipla a obiectului de leasing pe un termen mai mic decit termenul lui de exploatare. Se caracterizeaza printr-un termen redus al contractului de leasing si prin amortizarea incompleta a obiectului de leasing.
Indicii . termenul contractului si gradul de recuperare al obiectelor de leasing sunt principalele criterii de divizare a leasingului in financiar si operational.
Leasingul financiar este cel mai raspindit tip de tranzactii de leas ing. El prevede livrarea in leasing a obiectelor pe termen lung cu recuperarea totala a costului lor in perioada de utilizare. Leasingul financiar este de fapt un credit pe termen lung sub forma de capital activ. Realizarea tranzactiei de leasing financiar se efectueaza conform unei scheme, care prevede: alegerea de catre potentialul beneficiar de leasing (locatar) a utilajului necesar;coordonarea preturilor si a termenelor de livrare cu furnizorul (producatorul); achitarea utilajului de catre locatar (companie de leasing).
Principalele criterii ce caracterizeaza leasingul financiar:
- Locatorul procura utilaje nu pentru uz personal, dar special pentru a le transmite in leasing.
- Dreptul de alegere a utilajelor si a furnizorului apartine locatarului.
- Furnizorul este constient ca utilajele sunt procurate special pentru a fi transmise in leasing, utilajele sunt furnizate direct in adresa locatarului si sunt receptionate de el spre utilizare.
- Reclamatiile referitoare la calitatea utilajelor, integritatea livrarii, inlaturarea defectelor in perioada de garantie se transmit nemijlocit furnizorului.
- Riscul pierderii sau al deteriorarii accidentale a utilajelor este transmis locatarului dupa semnarea actului de primire-predare a utilajelor puse in exploatare.
Leasingul operational se utilizeaza in cazul unor termine de inchiriere limitate, cind
termenul de folosinta al utilajelor depaseste substantial termenul de leasing stabilit de contract. In cadrul leasingului operational utilajul nu se amortizeaza complet pe parcursul leasingului si poate fi inchiriat din nou sau returnat locatorului. Acest tip de leasing prevede o responsabilitate mai mare a locatarului pentru obiectul de leasing. Locatarul isi asuma obligatia de a incheia contracte direct cu furnizorul pentru reparatia si deservirea tehnica a utilajelor.
Principalele criterii ce caracterizeaza leasingul operational sunt urmatoarele:
- Termenul de derulare a contractului de leasing este cu mult mai mic decit termenul normativ de exploatare a obiectelor de leasing. Ca urmare, locatorul nu recupereaza costul bunurilor din contul platilor obtinute dintr-un singur contract; bunurile sunt
transmise in leasing de mai multe ori. In tranzactiile de leasing operational se transmit bunuri, nu special procurate la solicitarea locatarului, dar cele din posesia curenta a companiei de leasing. Cu alte cuvinte, compania de leasing, procurind bunuri, nu cunoaste cerintele locatarului concret. Deci, companiile de leasing,specializate in derularea contractelor de leasing operational, trebuie sa cunoasca foarte bine conjunctura pietei obiectelor de leasing, atit a celor noi, cit si a celor uzate.
- Obligatiile privind deservirea tehnica, reparatia, asigurarea sunt asumate de compania leasing.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leasingul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!