Leadershipul transformațional

Extras din referat Cum descarc?

Teoria leadershipului transformational este cea mai actuala teorie a conducerii, care atrage multe discutii si cercetari la diferite niveluri, pentru a-si dovedi eficacitatea in modelul actual al conducerii mondiale, dar unii sunt impotriva acesteia. Leadershipul transformational caracterizeaza liderii ce reusesc sa perceapa nevoia de schimbare, sa proiecteze si sa conduca in mod eficace schimbari organizationale majore. Definitiile leadershipului transformational difera destul de mult, dupa cum se poate observa:
"Leadershipul transformational este un tip de stil de conducere care duce la schimbari pozitive in cei care-l urmeaza." 
"Leadershipul transformational este definit ca o abordare de lider care provoaca schimbari in indivizi si in sistemele sociale." 
"Un stil de conducere in care liderul identifica schimbarile necesare, creeaza o viziune care sa ghideze schimbarea prin inspiratie, si executa schimbarea cu angajamentul membrilor grupului." 
"Un stil de conducere care implica generarea unei viziuni pentru organizarea si inspirarea oamenilor pentru a face fata provocarilor pe care le intalnesc. Leadershipul transformational depinde de capacitatea liderului de a atrage atentia asupra valorilor si motivatiilor aduse de oameni si de a inspira un sentiment de loialitate si incredere." 
Leadershipul transformational se refera la inovatie, ceea ce inseamna ca noi ganduri sunt derivate si puse in practica. Acesti lideri saluta schimbarile si duc in mod constant la schimbari in sine si in cei din jurul lor. Din pacate, in majoritatea organizatiilor, raportul dintre liderii tranzactionali si liderii transformationali este ridicat. Prin urmare, aceste organizatii se confrunta cu o crestere negativa, din cauza unui decalaj mare intre modul in care se fac lucrurile si modul in care ar trebui sa se faca lucrurile. 
" Cea mai mare modalitate de a influenta o organizatie este sa se concentreze asupra leadershipului transformational. Nu exista aproape nicio limita a potentialului unei organizatii care recruteaza oameni buni, ii ridica ca lideri si ii dezvolta continuu."
John C Maxwell (2001) 
Exista patru aspecte comportamentale care contribuie la formarea unui lider transformational. Ele sunt: carisma, stimulare intelectuala, preocupare individuala si inspiratie.
-  Carisma. Este o calitate dificil de descris, fiind ceva pe care il cunoastem numai din experienta. Carisma are ca rezultat identificarea oamenilor cu liderul, evocand viziunea liderilor si castigand increderea si respectul oamenilor. 
-  Inspiratia. Liderul transformational are abilitatea de a obtine inspiratia colegilor si subordonatilor prin prezentarea unui comportament bun in timp ce vorbesc despre performante ridicate, utilizarea simbolurilor pentru a atrage atentia oamenilor si pentru a actiona ca model de comportament adecvat. 
-  Preocuparea individualizata. Liderul transformational ofera ingrijire personala si indrumare oamenilor, da recunoastere pentru performante remarcabile si creeaza incredere in persoana. 
-  Stimularea intelectuala. Se ocupa cu transferul de cunostinte si promovarea inteligentei si a rationalitatii, care ii permite discipolilor sa-si dezvolte abilitatile de a gasi solutii creative pentru probleme complexe.
Liderul transformational lucreaza cu un astfel de stil incat cei care il urmeaza sa fie foarte motivati si sa se bucure de munca. Etapele de lucru ale unui lider transformational sunt dupa cum urmeaza. 
-  Liderii transformationali dezvolta o viziune capabila sa motiveze si sa aduca schimbari in oameni. 
-  Viziunea dezvoltata trebuie acceptata de oameni. Foarte putini oameni accepta schimbarea brusca, in timp ce majoritatea oamenilor leaga incet schimbarea, asadar un lider ar trebui sa aiba o mare dedicare si energie si sa vanda viziunea. 
-  Calea spre atingerea scopului. Unii lideri ar putea cunoaste calea catre obiectiv si oamenii ar trebui sa il urmeze. Desi uneori calea nu poate fi cunoscuta, cu o viziune bine definita, calea este clara. 
-  Ultimul aspect este acela ca liderul transformational ar trebui sa fie in fruntea echipei. Isi asuma responsabilitatea de a conduce echipa spre succes. Liderii transformationali aranjeaza, de asemenea, sarbatorile, functiile religioase si se reunesc pentru a spori moralul echipei. De asemenea, chiar si schimbarile nesemnificative primesc o mare de aplauze prin care liderul transformational aduna incredere de la oameni. Liderul transformational se concentreaza in paralel, atat pe progresul echipei, cat si pe cresterea moralitatii membrilor echipei, deoarece liderii transformationali stiu ca numai membrii echipei motivate aduce succesul echipei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leadershipul transformational.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Bass, B. M., & Avolio, B. J. (1993) "Improving Organizational Effectiveness through 
Transformational Leadership" London: Sage.
2. Bass, B. M., & Riggio, R. E. (2005) "Transformational Leadership" London: Routledge
Burns, M. J. (1978). Leadership. Harper & Row.
3. N. A. (2008) "Transformational Leadership Primer", accesat in data de 12.01.2018, site http://www.legacee.com/Info/Leadership/LeaderResources.html
4. N. A. (2008) "Transformational Leadership", accesat in data de 12.01.2018, site http://changingminds.org/disciplines/leadership/styles/transformational_leadership.htm
5. Hellingsworth, B., Best, R., & Valence, Gerard de. (2002) "Design and Construction" 
Butterworth-Heinemann.
6. Hogg, M. A., & Tindale, R. S. (2001). Group Processes. New Jersey: Blackwell Publishing.
7. Venkateswaran, N. (2007, Feb) "Transformational Leadership" accesat in data de 12.01.2018, site http://www.indianmba.com/Faculty_Column/FC512/fc512.html.
8. John C Maxwell (2001) The 17th Irrefutable Laws of Teamwork, page 185
9. https://www.scribd.com, accesat in data de 12.01.2018.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!