Leadership Tranzacțional

Cuprins referat Cum descarc?

1.Conceptul de Leadership 2
2.Leadership Tranzactional 3
1.Prezentare generala 3si
2.Trasaturile liderului tranzactional 4
3.Formele leadershipului tranzactional 5
4. Personalitati reprezentative 6
3.Jocuri pentru leadership-ul tranzactional 9
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1.Conceptul de Leadership
,,LEADERSHIP-UL reprezinta procesul de influientare, intr-un context organizational dat, a comportamentului altor persoane si de determinare a acestora sa actioneze intr-un anumit mod sau sa urmeze un curs al actiunii, astfel incat sa fie posibila indeplinirea obiectivelor." 
Ca definitii oferite in timp de diferiti cercetatori si nu numai putem considera urmatoarele:
- Liderul este ,,cineva care exercita influienta asupra altor oameni" (Huczynscki si Buchanan 1993).
- Leadership inseamna ,,a aduce viziuinea oamenilor la un nivel superior, a creste performanta lor la un standard mai inalt, a costrui personalitatea lor peste limitele normale". (P.Drucker 1986).
- Liderul ,,trebuie sa aiba un optimism contagios. Testul final pentru un lider este sentimentul pe care il ai atunci cand numai esti in prezenta lui dupa o conferinta. Este un sentiment de inaltare si incredere?" ( Bernard Montgomery)
- Leadership-ul este ,,a creea o viziune la care altii sa aspire si a-i energiza pentru a munci, pentru a indeplini acea viziune". (Anita Roddick)
- Leadership-ul poate fi descris ca ,,un proces dinamic intr-un grup, unde un individ ii influienteaza pe ceilalti pentru a contribui voluntar la indeplinirea sarcinilor grupului intr-o situatie data". (G.A. Cole 1994) 
- 
Leadershipul este un subiect de actualitate, atat prin atractivitatea lui cat si prin impactul major pe care il are in viata organizationala. Indiferent de principiile pe care le promoveaza, scopul ultim al teoriilor si modelelor ce explica fenomenul leadershipului este performanta/succesul organizational. 
Leadership-ul este un instrument de optimizare pentru orice bussines in masura in care este utilizat in forma lui autentica.
Datorita naturii variabile a lidershipului exista mai multe alternative de a-l analiza, astfel e util de a stabili cadre de referinta precum:
o Abordarea axata pe trasaturi 
o Abordarea functionala sau de grup, inclusiv leadership-ul centrat pe actiunea 
o Abordarile comportamentale 
o Stilurile de leadership
o Abordarile situationale
o Leadership-ul tranzactional si leardeship-ul transformational
2.Leadership Tranzactional
A fi conducatorul bunilor este de multe ori
o indeletnicire singuratica.
Dr. Wess Roberts 
1.Prezentare generala
Stilul de leardership tranzactionaol a fost pentru prima data descris de Max Weber in 1947 si mai apoi de Bernard M. Bass in 1981. Liderii tranzactionali sunt situati la partea opusa a spectrului teoriei de leadership comparativ cu leadershipul transformational.
Stilul de leadership tranzactional dezvoltat de Bass este bazat pe ipoteza ca adeptii sunt motivati printr-un sistem de recompense si pedepse.Viziunea liderului tranzactional este de tip qiud pro que - sau asta pentru aceea. Daca adeptii ii fac ceva binevenit, atunci ei vor fi rasplatiti si invers, daca fac ceva gresit, atunci ei vor fi sanctionati.
Acest tip de leadership se bazeaza in mare parte pe capacitatea liderului de a negocia. Pentru a directiona energia sustinatorilor sai, el trebuie sa-si dezvolte in permanenta abilitatile de negociator si sa fie empatic cu ei, astfel incat sa reusesca sa inteleaga pe deplin factorii ce ii motiveaza pe acestea.
Un element ce-si pune puternic amprenta asupra succesului liderului tranzactional il reprezinta accesibilitatea sa la resursele organizatiei, care se poate dovedi un factor critic pentru acesta. Daca liderul promite anumite recompense in schimbul anumitor decizii, comportamente performante ce ii sunt satisfacute, dar el nu reuseste sa ofere intr-un timp rezonabil recompensele promise, vom asista la pierderea credibilitatii acestuia in fata sustinatorilor. Odata pierduta credibilitatea, foarte putin mai este posibil ca acea persoana, acel lider sa poata sa recupereze terenul pierdut ci vom asista la o amplificare a influientei unui rival, a unui nou lider, ce va dori sa isi extinda si sa isi oficializeze puterea.
Leadership-ul tranzactional are loc cand liderul remunereaza sau lauda aderentii in baza performantei inalte ale acestora. 
Prin acest mecanism, liderul isi atrage sustinatorii de care are nevoie pentru a-si indeplini obictivele organizationale si personale, in timp ce sustinatorii sai beneficiaza de o gama diversa de stimulente. 
Elemetele specifice functionarii acestui leadership constau in:
- stabilirea obiectivelor;
- obtinerea rezultatelor;
- acordarea recompenselor;
- interventia liderilor pentru corectarea anumitor deviatii de la obiectivele stabilite;
Leadership-ul tranzactional pune mai mult accent pe "schimburile" dintre sefi si subordonati, in care acestia sunt recompensati pentru atingerea anumitor criterii de performanta. Leadership-ul tranzactional este mai des intalnit in practica, datorita modului in care accentueaza pe diferite target-uri si obiective. Intr-un leadership tranzactional, nu se asteapta neaparat ca subordonatii sa gandeasca inovativ, acestia focusandu-se mai mult pe motivatia extrinseca a job-ului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leadership Tranzactional.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!