Leadership sau Comportamentul Managerial in Societatea Secolului XXI

Extras din referat Cum descarc?

In sistemul de management participa doua parti, din care una este managerul iar cealalta - subordonatii lui, adica colectivul de munca. Din partea subordonatilor se asteapta efectuarea prevederilor instructiunilor, ordinilor, lucrul trebuind sa fie facut calificativ, calitativ si la timp. Personalitate din cadrul colectivului care emite ordine si instructiuni, care determina calitatea, calificarea si termenii lucrului si care raspunde pentru rezultatele obtinute de colectiv, se numeste manager. Acesta activeaza in limitele capitalului disponibil (capital statutar, actionar, imprumutat, dobandit) si influenteaza in mod direct actiunile si comportamentul subordonatilor sai cu scopul obtinerii rezultatelor dorite (stabilite, planificate).
Rezulta ca o componenta deosebit de importanta a resurselor umane din organizatii o reprezinta managerii. Contributia acestora la stabilirea si realizarea obiectivelor organizatiei este, evident, fara a se substitui muncii celorlalte categorii de personal, adesea decisiva. Managerii sunt asigurati formal cu autoritate, care poate fi determinata ca totalitatea tehnicilor formale, folosite pentru a impune subordonatilor sa execute voia conducatorului. Acestea pot fi instructiuni oficiale, stimulente morale si materiale, mustrari si multumiri oficiale, etc.
O alta dimensiune a managementului este prestigiul - caracteristica principala a relatiilor neoficiale in colectiv, dintre manager si subordonatii lui. Prestigiul nu poate fi transmis impreuna cu postul de manager. Prestigiul poate fi obtinut (dobandit) numai prin recunoastere oamenilor din jur (colectiv de munca). In acest caz, persoana este recunoscuta ca lider.                                                                                                                                                                                
Abordarea notiunilor de lider si manager s-a modificat considerabil in timp, influentand in acelasi timp si relatia dintre cele doua concepte. Relatia dintre leadership si management, implicit dintre lideri si manageri, a suscitat divergente de opinii intre specialisti si teoreticieni din domeniul stiintei conducerii. Referitor la interfata dintre leadership si management si implicit dintre lider si manager, opiniile specialistilor sunt impartite. Unii autori considera ca exista o delimitare clara intre management si leadership, in timp ce altii considera ca aceasta delimitare nu este recomandata, leadership-ul fiind considerat parte componenta a managementului vizand dimensiunea sa umana, in special latura de implicare sau antrenare a unui grup de persoane de catre un lider.


Fisiere in arhiva (1):

 • Leadership sau Comportamentul Managerial in Societatea Secolului XXI.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!