Leadership - Atitudinea si Comportamentul Leaderilor

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Trecerea la economia de piata a permis ca leadershipul sa apara ca o componenta majora a managementului si uneori sa aiba o influenta decisiva asupra performantelor organizatiei.
Leadershipul ca element al managementului a fost si este studiat de majoritatea specialistilor care sustin ca leadershipul consta in abilitatea unui cadru de conducere de a determina unu grup de persoane in realizarea unor obiective ale organizatiei din care fac parte.
Michael Frank defineste leadershipul ca fiind ,,un proces de grup ce implica cel putin doua persoane in vederea realizarii unui scop." Un alt specialist care a acordat o atentie deosebita leadershipului este Jaques Clement care spune ca ,,la baza leadesrhipului se afla spiritul de echipa."
Pentru a pute a vorbi de echipa manageriala trebuie sa tinem seama de urmatoarele aspecte:
- activitatea desfasurata sa se bazeze pe incredere intre persoane;
- stabilirea obiectivelor in asa fel incat la ele sa adere persoanele din echipa;
- deciziile sa fie luate de membrii echipei, impreuna;
- existenta unei motivari individuale si de grup.
Fara echipa leaderul nu exista iar realizarea obiectivelor propuse implica resursa umana. Inainte de 1950 se implementeaza ideea ca numai persoanele nascute cu anumite calitati speciale pot fi leaderi.
Dupa 1950 specialistii pe baza cercetarilor efectuate au ajuns la concluzia ca leaderul presupune anumite calitati native, dar printr-o pregatire adecvata un bun specialist poate deveni leader si poate executa un management eficient.
Unul dintre cei mai mari specialisti in probleme de leadership, profesorul Werren Bennis spune ,,leaderii se fac nu se nasc".
Leadershipul consta in abilitatea unui cadru de conducere de a obtine implicarea unor persoane in implementarea unui anumit curs de actiune.
Leadershipul este un proces prin care o persoana stabileste un scop sau o directie pentru una sau mai multe persoane si-i determina sa actioneze impreuna cu competenta in vederea realizarii lor.
Modelul celor patru colturi ale leadership-ului
Pentru a fi un adevarat lider este necesara o reorientare a gandirii si actiunii, astfel incat in spiritul acestuia sa-si faca loc conceptul de maretie . Modelul << Celor patru colturi ale leadership-ului >> , propus de P.Koestenbaum arata ca exista patru moduri de a exprima maretia in gandire si actiune , si anume :
o Viziunea care presupune acea facultate de a distinge perspectiva cea mai larga, ceea ce presupune o gandire noua si ampla ;
o Realismul , adica supunerea intotdeauna inaintea faptelor , respingand iluziile ;
o Etica , exprimata prin atentia acordata celorlalti, avand in vedere ca morala inseamna sa servesti pe altii ;
o Curajul de a actiona, de a te expune, de a fi perseverent in actiune. Dupa ce a ascultat si i-a pasat trebuie sa aiba curajul de a lua decizii, increderea in sine nu inseamna aroganta. Deciziile trebuie luate atunci cand este timpul lor.In leadership, mai tarziu este intotdeauna prea tarziu.
O persoana care are viziune , curaj , este realista si tine seama de alte persoane ,da dovada de maretie in gandire si actiune. Modelul celor patru colturi ale leadership-ului este un instrument indispensabil pentru exersarea spiritului de lider , care grafic se poate prezenta in urmatoarea figura.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leadership - Atitudinea si Comportamentul Leaderilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!