Leadership

Extras din referat Cum descarc?

Leadershipul
O trasatura esentiala a managementului se refera la coordonarea activitatilor oamenilor si la orientarea eforturilor lor in vederea indeplinirii scopurilor si obiectivelor organizatiei. Acest lucru implica procesul de leadership si alegerea unei forme adecvate de comportament. Leadershipul este o trasatura centrala a performantei organizatiei. Managerul trebuie sa inteleaga natura leadershipului si factorii care determina eficacitatea acestuia.
1. Definirea si importanta leadershipului
Sunt multe moduri de a privi leadershipul si multe interpretari ale intelesului acestui termen. Leadershipul poate fi interpretat in termeni simpli , cum ar fi "de a-i face pe ceilalti sa te urmeze" sau "a-i convinge pe oameni sa faca anumite lucruri de bunavoie". Leadershipul poate fi bazat pe o functie a personalitatii, sau poate fi vazut ca o categorie a comportamentului. De asemenea, poate fi interpretat si ca rolul liderilor si abilitatea lor de a obtine performanta de la cei pe care ii conduce.
Prin urmare, este dificil sa generalizam definitia leadershipului, dar in mare se poate defini ca o relatie prin intermediul careia o persoana influenteaza comportamentul sau actiunile altor personae. Asta inseamna ca procesul de leadership nu poate fi separat de activitatile grupurilor si de construirea unei echipe eficiente.
Cu privire la semnificatia cuvantului "leadership" , exista multe puncte de vedere, dar, in principal, este o relatie interumana prin care o persoana influenteaza comportamentul si actiunile altor persoane. Relatia dintre lider si subordonatul ce il urmeaza (leader-follower) este o relatie reciproca, iar un leadership eficient este un proces bidirectional ce influenteaza atat indivizii , cat si performantele organizatiei. Astfel, relatia de leadership incearca sa reduca insatisfactiile angajatilor.
Un bun leadership ajuta la dezvoltarea muncii de echipa, la integrarea indivizilor si cre- area scopurilor de grup, a motivatiei interioare prin sublinierea importantei muncii pe care oamenii o fac. Consideram ca leadershipul reprezinta procesul de influentare a celor din jur cu scopul de a facilita atingerea obiectivelor importante ale firmei.
Importanta leadershipului
Leadershipul este legat de motivatie, comportament interpersonal si de procesul comuni-carii. Leadershipul este important in incercarea de a reduce insatisfactia angajatilor. De asemenea, un leadership bun implica procesul eficient al delegarii. Leadershipul este un process dynamic. Relatia lider-adept este un process care influenteaza atat individul cat si performanta organizatiei.
O buna gestionare a leadershipului contribuie la dezvoltarea muncii de echipa, la inte-grarea indivizilor si la realizarea scopurile grupului. Ajuta la motivarea intrinseca prin faptul ca subliniaza importanta muncii pe care oamenii o desfasoara.
Functiile si responsabilitatile leadershipului
Pentru a intelege procesul de leadership este necesar sa analizam rolul liderului si functiile si responsabilitatile leadershipului. Krech a realizat un rezumat prin care indentificam 14 functii:
- Liderul ca executive - coordonatorul principal al activitatilor grupului si supraveghetorul politicilor de executie;
- Liderul ca planificator - decide metodele prin care grupul isi atinge scopul;
- Liderul ca un realizator al politicilor - stabileste scopurile si politicile grupului;
- Liderul ca expert - o sursa de informatie si indemanare
- Liderul ca un reprezentant extern al grupului - purtatorul de cuvant oficial al grupului, reprezentantul grupului si canalul de comunicare atat pentru informatiile interceptate cat si pentru cele expediate;
- Liderul ca si controlor al relatiilor interne - determina aspecte specific ale structurii grupului;
- Liderul ca furnizor de recompense si penalizari - controleaza membrii grupului cu ajutorul puterii sale de a acorda recompense si de a aplica pedepse;
- Liderul ca arbitru si mediator - controleaza conflictele interpersonal din cadrul grupului;
- Liderul ca un exemplu - un model de comportament pentru membrii grupului;
- Liderul ca un symbol al grupului - imbunatatirea unitatii grupului;
- Liderul ca un inlocuitor pentru responsabilitatile individuale;
- Liderul ca un ideologist;
- Liderul ca un tata ;
- Liderul ca un tap ispasitor - cu rol de tinta a tuturor agresiunilor si ostilitatilor din cadrul grupului , accepta invinuirea in cazul insuccesului.
Warren Bennis a petrecut decenii intregi studiind aspecte ale leadersipului. El a ajuns la concluzia ca, teoretic, toti liderii grupurilor de munca au 4 proprietati : 
1. Arata directia si sensul activitatii desfasurate de oamenii condusi, deci ei decid si aduc la cunostinta subordonatilor ce este important pentru activitatea desfasurata si arata oamenilor de ce este important ceea ce fac ei;
2. Inspira incredere;
3. Actioneaza si isi asuma riscurile. De aceea , ei sunt capabili, si chiar vor, sa riste totul pentru a avea succes;
4. Dau speranta, speranta ca scopul propus va fi si atins.
2. Relatia de leadership
Un lider poate fi impus, numit sau ales oficial, ales neoficial, sau impus in mod natural datorita circumstantelor sau dorintei grupului. Relatia de leadership poate fi incercata (attempted) , reusita (succeful) sau eficienta (effective):
o Leadershipul de incercare este atunci cand orice individ din grup incearca sa exercite influenta asupra altor membri ai grupului.
o Leadershipul de reusita este atunci cand influenta rezulta din comportamentul si rezultatele intreprinse de lider.
o Leadershipul eficient este atunci cand leadershipul de success consta in indeplini-rea scopurilor grupului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leadership.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!