Leadership

Extras din referat Cum descarc?

Ce este leadership-ul?
In literatura de specialitate se regasesc acceptiuni diferite referitoare la conceptul de leadership: 
-proces de mobilizare, antrenare si orientare a oamenilor si/sau ideilor lor intr-o anumita directie, prin mijloace necoercitive; 
-atribut al unor pozitii formale sau al grupului de persoane care exercita managementul organizatiei. De pilda functia de presedinte al unei organizatii poate fi considerata ca o pozitie de leadership. De asemenea, se considera ca grupul managerilor furnizeaza leadership pentru organizatie. 
-caracteristica a unei persoane (,,X" se spune ca este un lider nascut"; 
-gen de comportament prin care se dobandeste participarea voluntara a oamenilor din organizatie la realizarea scopurilor acesteia. 
A fi un leader inseamna, in primul rand, a fi viu, a-ti pastra creativitatea, curiozitatea, compasiunea si dragostea pentru oameni chiar si atunci cand esti umilit, inabusit sau redus la tacere. Dar oameni de toate culorile/rasele, din orice colt al lumii, se auto-protejeaza si se izoleaza din frica de esec. Auto-protejarea are sens atata timp cat pericolele sunt adevarate. 
Atunci cand te ascunzi si nu mai esti tu insuti, cand lupti sa supravietuiesti si sa te autoconservi, risti, in egala masura, sa pierzi insasi esenta - inocenta, curiozitatea si compasiunea. Acestea devin cinism, aroganta si nesimtire. Cea mai dificila sarcina a unui leader este sa invete sa treaca peste suferinta. 
A conduce si, totodata, a-ti depasi stresul personal care vine odata cu procesul de conducere, necesita disciplina interioara. A conduce inseamna a-ti dezvolta capacitatea de a te gestiona singur, de a-ti administra cu intelepciune propriile resurse psihice si fizice. 
Stiluri de leadership
Stilurilor de management le corespund stiluri de leadership care au in vedere in pricipal dimensiunea umana, respectiv capacitatea de a determina implicarea membrilor grupului in realizarea sarcinilor. Cea mai utilizata clasificare a stilului de leadership desemneaza urmatoarele tipuri:
-stilul autocratic - se caracterizeaza printr-o supraveghere foarte stricta a subordonatilor, actioneaza din frica fata de sef
-stilul birocratic - se caracterizeaza prin folosirea excesiva a actelor scrise atat pentru comunicare cat si pentru control, initiativa si creativitatea sunt descurajate, moralul angajatilor este afectat in mod negativ
-stilul laise faire - este un stil care promoveaza o libertate de actiune a subordonatilor, controlul fiind aproape inexistent
-stilul democratic - se caracterizeaza prin relatii de cooperare, comunicare buna in toate sensurile, atmosfera prieteneasca
In ultima vreme a aparut o notiune noua, cea de leadership simbiotic. Aceasta notiune a fost promovata de Mark Edward.
Caracteristicile acestei notiuni sunt:
-spiritul de echipa este esential
-abordarea organizationala se bazeaza pe colegialitate
-managementul promoveaza echilibrul
-motivatia este bazata pe spiritul de echipa
-delegarea este promovata sistematic
-evaluarea se face de catre echipa
-promovarea este decisa de catre echipa
-dezvoltarea este decisa de catre echipa
-recompensele sunt decise de catre echipa
-disciplina este vegheata de echipa
Dezvoltarea puternica a spiritului de echipa pe increderea intr-o evaluare corecta si o responsabilitate corespunzatoare conduce la mentinerea unor rezultate superioare. Facand o comparatie intre managerul clasic bun si unul contemporan simbiotic, acesta din urma acorda o importanta deosebita relatiilor interpersonale, cresterii nivelului de motivare a salariatilor si a responsabilitatii acestora, precum si pe autodisciplina.
Un manager eficace trebuie sa aiba viziune, realism si etica. Viziunea inseamna o gandire ampla, orientata spre viitor. Realismul presupune luarea in considerare a tuturor factorilor externi si interni. Etica presupune loialitate fata de grup, provitate morala, principii etice si curaj.
Un lider adevarat poate aparea in oricare dintre structurile unei companii, nefiind neaparata nevoie ca liderul sa fie managerul respectivei companii. In orice caz, oriunde ar fi un lider adevarat va iesi in evidenta prin plusul care il aduce in orice actiune pe care o intreprinde.
De asemenea, o alta calitate esentiala a unui lider este capacitatea de a avea o viziune de ansamblu asupra domeniului in care lucreaza si asupra societatii. El trebuie sa aiba o idee clara despre directia in care trebuie sa se indrepte si sa aiba curajul sa propuna o noua abordare sau sa puna in practica o idee inovatoare. Astfel, compania se poate plasa cu un pas inaintea concurentei si sa stabileasca o noua tendinta in domeniu. Viziunea liderului se poate extinde si asupra unei persoane anume. Acesta este capabil sa evalueze o persoana si sa ii vada potentialul, putand sa isi exercite si rolul de formator. De cele mai multe ori, aceasta incredere acordata de cineva la inceputul carierei unei persoane, poate determina mersul carierei acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leadership.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!