Întreprinderile mici și mijlocii din Spania

Extras din referat Cum descarc?

Contextul politicilor
IMM-urile sunt un segment vital al economiei UE, reprezentand peste 99% din totalul intreprinderilor din UE, doua treimi din locurile de munca din sectorul privat si peste jumatate din valoarea adaugata. 
IMM-urile intampina insa dificultati specifice legate de dimensiunea lor: 
-dispun de resurse financiare si temporale limitate;
-investesc cu dificultate in formarea si dezvoltarea fortei lor de munca. 
De asemenea, aceste intreprinderi sunt cele mai afectate de probleme ca: nivelul ridicat al birocratiei si intarzierea platilor de catre clienti. 
Recenta recesiune economica a afectat foarte mult IMM-urile in aproape toate statele membre ale UE, deoarece acestea dispun de mai putine resurse pentru a combate efectele crizei. 
Recunoscand faptul ca IMM-urile se confrunta cu dificultati specifice, UE a adoptat in 2008 Small Business Act (SBA), un pachet ambitios de politici destinate sprijinirii intereselor IMM-urilor. 
In primul an, aplicarea SBA s-a axat pe:
- reducerea sarcinii administrative a IMMurilor, 
- imbunatatirea accesului la finantare si la piete 
- promovarea spiritului antreprenorial. 
O initiativa recenta a partenerilor sociali la nivelul UE, este un proiect comun, initiat de Confederatia Sindicatelor Europene (ETUC) si UEAPME, avand ca scop determinarea preocuparilor comune de ordin economic si social intre sindicate si IMMuri, inclusiv dezvoltarea regionala si locala si influenta acesteia asupra IMM-urilor.
In unele tari, IMM-urile au creat chiar ele retele si parteneriate locale pentru a incerca sa isi puna resursele in comun cu alte IMM-uri in domenii precum formarea, atragerea si retinerea specialistilor si mentinerea nivelurilor de ocupare a fortei de munca pe parcursul crizei.
Intreprinderile mici si mijlocii din Spania au fost cele mai afectate de criza economica, dintre cele din tarile din zona euro, 20,1 procente din ele raportand ca le-au fost refuzate cererile de creditare, in comparatie cu 12% in zona euro. 
Potrivit unui studiu al Bancii Centrale Europene, 58% din IMM -urile din Spania sunt de parere ca s-au deteriorat conditiile de creditare, in ultimele sase luni, in comparatie cu 43 de procente, media din zona euro.
Rezultatele studiului au scos in evidenta diferentele de performanta economica intre tarile din zona euro. Economia spaniola, care era intre cele mai bune din regiune, a fost afectata grav de criza imobiliara, iar somajului a ajuns la cel mai inalt nivel din Uniune Europeana. 
Potrivit Directorului Companiei Centrale (CCD), la 1 ianuarie 2011 in Spania erau 3,246,986 de companii, dintre care 3,243,185 (99.88%) sunt IMM-uri (intre 0 si 249 de angajati).
Procentul total de IMM-uri pentru firmele din Spania(99,9%), este usor mai ridicat fata de media Uniunii Europene (99,8%).
Intre 2000 si 2010, numarul total de companii a crescut cu mai mult de 600.000 de locuitori, ceea ce reprezinta o crestere cumulativa de 22,8%, in acea perioada.
Aceasta trecere la intreprinderile fara angajati reprezinta un pas inapoi in convergenta IMM-urilor cu dimensiune medie in Uniunea Europeana.
Sectoarele IMM-urilor:
Cele mai multe IMM-uri sunt active in sectorul serviciilor (78,1%), in principal, in comert (24,0%).
Distributia sectoriala a companiilor spaniole si procentul din total in 2010.
Industrie Constructii Comert Alte Servicii Total
220.673 487.570 780.811 1.757.932 3.246.986
6,8% 15,0% 24,0% 54,1% 10%
Date la 1 ianuarie 2011
Marimea firmei este diferita, in functie de sectoarele economice de care apartin. Sectorul serviciilor (cu exceptia comertului) reuneste cel mai mare numar de firme, companii mari (56,4%) si IMM-uri (54.14%). Cu toate acestea, al doilea sector de importanta in cazul societatilor mari este industria (24,4%), in timp ce pentru IMM-uri este comertul (24,6%).
Un nivel mai mare de detaliere a clasificarii activitatilor din economia nationala (CNAE-2009) arata ca, in 2010, cea mai mare concentratie a sectorului IMM-urilor are loc in localuri (5,79%), urmat de "comert cu amanuntul si alte bunuri in magazine specializate ", si constructii. Sectorul ospitalitate reprezinta 8,1% din totalul intreprinderilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Intreprinderile Mici si Mijlocii din Spania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!