Interviul

Cuprins referat Cum descarc?

1. Interviul- generalitati
2. Cei 4 P ai unui interviu
3. Secretele unui interviu de angajare reusit
4. Spontaneitatea necesita o pregatire temeinica
5. Tonul face muzica
6. Cum sa raspunzi la cele mai grele intrebari de la un interviu?
7. 20 de greseli la un interviu
8. E randul tau. Intreaba!
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Interviul de selectie reprezinta una dintre etapele intermediare ale procesului de recrutaresi mai apoi de selectie a personalului ce are loc in cadrul organizatiilor.
In decursul analizelor interviului de angajare, acesta a fost definit in diverse maniere,dintre care amintim pe cea a domnului Ioan Pastor care considera interviul ca fiind ,,un schimbde idei, impresii, puncte de vedere intre un patron/manager si un posibil angajat, avand in vedereacceptarea sau respingerea reciproca" (Pastor, I., p. 207).
Am mai putea spune ca interviul de selectie reprezinta un continuu schimb de informatiiintre evaluator si aplicant, un proces de continua analiza reciproca a celor doi in vederea cautariisi gasirii unor informatii cat mai apropiate de realitatea ce se ascunde in spatele imaginii socialea fiecaruia.Metoda selectiei personalului prin intermediul interviului fata in fata, a devenit intr-untimp destul de scurt cea mai populara si des folosita metoda, in principal datorita a doua mariavantaje ale sale: ofera posibilitatea celor doua parti sa se intalneasca fata in fata pentru a face unschimb de informatii in privinta aflarii de detalii despre personalitatea candidatului,caracteristicile jobului etc. si deoarece reprezinta o metoda simplu de aplicat pentru orice tip de post (Pastor. I, p. 209).
,,Punerea in scena" a unui interviu este identica cu cea a unei piese de teatru, intrucatcontine toate elementele principale ale acesteia.
Scena pe care se joaca piesa de teatru a interviului este constituita din biroul celui carerealizeaza recrutarea, in care ,,recuzita" (pozitia mesei, a scaunelor, a materialelor ajutatoareetc.) este stabilita intr-o maniera speciala pentru a crea atmosfera necesara facilitarii unui anumi ttip de comunicare; astfel recruiterul ii cedeaza candidatului rolul actorului, rezervandu-si pentruel pe cel de spectator participativ.
In privinta rolului pe care acesta trebuie sa il joace, asemeni unui actor de teatru,replicile, mimica si atitudinile candidatului sunt adesea pregatite dinainte, pentru a realiza un rol perfect, pentru a ,,intra in pielea personajului" pe care ,,spectatorul" se asteapta sa il vada, si chiar mai mult decat atat sa ii placa. Actorul social este constient de faptul ca auditoriul are anumiteasteptari de la el, pe care si le asuma si isi propune sa-si dea toata silinta pentru a le intampina, cain final sa primeasca ,,aplauzele" , recompensa realizarii unui rol bun, constituita din acceptarea pe postul vacant.
Acest aspect al performarii unui rol presupune existenta a doua zone ale piesei de teatru: ,,scena" si ,,culisele". Culisele sunt reprezentate de timpul si spatiul in care candidatul isi pregateste discursul si isi stabileste rolul pe care il va juca. Scena este reprezentata de locul performarii, al prezentarii sinelui, prezentarea de aici fiind rezultatul efortului depus in spatiul,,culiselor".
Cei 4 P ai unui interviu
1. Pregatiti-va
2. Practicati
3. Prezentarea personala
4. Pertinenta intrebarilor
Pregatiti-va
E frustrant pentru un recrutor sa aiba in fata pe cineva care habar nu are despre compania sau job-ul la care aplica. De fapt aproape 1 din 5 candidati se prezita in necunostinta de cauza la un interviu. Candidatii trebuie sa fi vazut site-ul web, sa fi citit brosura companiei, eventual sa fi vorbit cu oameni care au lucrat/lucreaza acolo. Daca nu ati facut-o deja, va veti simti inconfortabil la interviu, pentru ca fie nu veti intelege ce vorbeste interivievatorul fie veti pune intrebari irelevante.
In plus, incercati sa luati loc, si sa va intrebati: "Ce o sa ma intrebe la interviu?". Cu un pic de noroc poate veti afla daca sunt folosite intrebari bazate pe comportament, intrebari bazate pe caz sau pur si simplu este folosit un interviu nestructurat.
E acceptavil sa intrebati pe cineva, inaintea interviului:
- Cu cine va avea loc interviul?
- Aveti vreo sugestie despre cum sa ma pregatesc?
- Trebuie sa ma astept la un anumit format de interviu?
Nu aveti nimic de pierdut intreband. Arata ca un candidat e interesat in ce se va intampla. Ei sunt interesati de dvs. si o sa va puna intrebari, asa ca in cele mai multe cazuri, asta va fi un lucru pozitiv. 
Practicati
Candidatii deseori anticipeaza intrebarile- chiar daca nu exact- care li se vor pune in timpul interviului, mai ales daca "si-au facut temele". Odata ce v-ati stabilit intrebarile posibile, exersati raspunsurile in fata cuiva.
Priviti-va in oglinda si rasspundeti intrebarilor. E mult mai dificil sa dati raspunsul unei persoane si sa o intrebati ce cred de raspunsul dvs. decat sa puneti o intrebare oglinzii. 
Prezentarea personala
Hainele potrivite sunt deseori uitate in cazul proaspetilor absolventi. Asigurati-va ca purtati cravata acolo unde trebuie si ca va duceti purtand halat unde e necesat. Din nou, o cercetare preliminara va va ajuta.
Asigurati-va ca va purtati in conformitate cu eticheta- de la o strangere de mana si un zambet, la lipsa nervozitatii- nu va doriti sa va vada plin de nervi. Si pastrati contactul vizual- multi oameni pun greutate pe contactul vizual. Mentinerea lui e importanta.
Pertinenta intrebarilor
E dezamagitor pentru un interivevator, ca la finalul interviului, sa intrebe "Ai intrebari pentru mine?" si sa i sa raspunda "Nu, cred ca mi-ati raspuns la toate" si cu asta gata. E dezamagitor si reflecta o gandire negativa.
Intre intrebarile pe care le veti pune includeti si una mai greu de raspuns. Una care sa dovedeasca ca le cunoasteti compania si ca v-ati gandit intrebarile. Totul se refera la pregatire- si va spune intervievatorului ca v-ati gandit la acest interviu inainte de a intra pe usa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interviul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!