Internet Intranet

Extras din referat Cum descarc?

1. CONCEPTE FUNDAMENTALE PRIVIND RETEAUA INTERNET

1.1 Ce este Internetul?

Chiar daca este dificil de formulat o definitie exacta a Internetului, acesta reprezinta deja un fenomen de masa ce marcheaza progresul omenirii, oportunitatile, avantajele, posibilitatile sale imense de comunicare si interactiune , aria de acoperire mondiala , fac din aceasta retea un instrument aproape indispensabil al vietii moderne si al persoanelor active.
Pentru a prezenta conceptual reteaua Internet vom mentiona cateva atribute esentiale ale acestei retele:
a. este o grupare masiva de hardware, software, informatii, oameni, cu o arie de acoperire planetara si in permanenta interactiune;
b. nu are un proprietar, nu este un monolit, nu este o retea cu scop unic;
c. functioneaza dupa aceleasi standarde stabilite de organisme internationale, indiferent de aria geografica ;
d. este o vasta matrice de retele de calculatoare(locale, metropolitane, nationale- LAN, MAN, WAN), care sustin o mare varietate de tehnologii si aplicatii cum sunt: possta electronica( e-mail), zonele de discutii(discussion areas), bibliotecile de fisiere( FTP), WWW( world wide web), aplicatii de comunicatii de voce- VOIP( voice over IP), aplicatii de procesare a tranzactiilor bancare( e-banking), comert electronic( e-commerce), invatamant la distanta( e- learning), etc.
e. este o retea de calculatoare interconectate, numite calculatoare gazda( hots computers) identificate printr-o adresa unica IP ( Internet protocol) si care comunica intre ele prin transmiterea si receptia unor pachete de date;
f. transmisia de date in reteaua Internet se realizeaza prin protocoale de transmisie a pachetelor de date de la un calculator la altul , iar cel mai cunoscut este TCP/IP( transfer control protocol/ Internet protocol) ;

1.2 O scurta istorie...
In perioada anilor '60 Departamentul de Aparare a Statelor Unite avea nevoie de o retea de comunicare in cazul unui atac nuclear. RAND o corporatie militara a propus centralizarea comunicatiilor intr-o retea.Aceasta retea continea noduri capabile sa transmita si sa primeasca mesaje.Fiecare nod isi avea propria adresa astfel incat mesajul putea transmis unui anumit nod. Departamentul apararii pentru proiecte avansate (The Defense Department's Advanced Research Projects Agency ) cunoscut sub numele de ARPA sau DARPA a decis sa extinda aceasta retea .In 1969 primul "Interface Message Processor",predecesorul router-ului de azi a fost instalat la UCLA (University of California in Los Angeles) incat ARPANET-ul a inceput sa se extinda.ARPANETUL include citeva servicii care sunt si azi foarte importante in Internetul din prezent,cum ar fi FTP-ul (File Transfer Protocol),remote login (TELNET) si E-mail (electronic mail).In timp ce ARPANET-ul incepe sa creasca, companii precum Xerox dezvolta tehnologia retelelor locale (LAN).Reteaua cu cel mai mare impact a fost Ethernet-ul, retea ce permitea conectarea mai multor calculatoare impreuna.Prima versiune avea teoretic o rata de transfer de 3 Mbps si mai tirziu 10 Mbps.Cercetatorii de la ARPANET au inceput sa creada ca ar fi folositor sa conecteze LAN-urile la ARPANET.Pentru a putea realiza acest lucru a fost dezvoltat un protocol pentru a putea conecta tipuri diferite de echipamente.Astfel TCP-ul (Transmission Control Protocol) si Internet Protocol (IP).In 1983 cresterea Internetului a fost impulsionata de aparitia versiunii 4.2 BSD de UNIX care continea si protocolul TCP/IP.
Intre timp reteaua a crescut la nivel planetar, astfel incat in 1996 , guverne, universitati, firme, sau persoana particulare din peste 100 de tari utilizau Internetul la nivelul a peste 30 milioane de utilizatori. Statisticienii estimeaza pentru 2005 o crestere a numarului de utilizatori la 72% din populatia Americii de Nord si la peste 65% pentru populatia din Europa .

1.3 Cum functioneaza Internetul?

Pentru a intelege cum functioneaza Internetul, trebuie sa intelegem ca Internetul nu este o entitate omogena. Intr!-adevar este un mare miracol ca totusi functioneaza. Internetul are o structura, astfel incat daca vrei sa trimiti un E-mail la calculatorul vecinului mesajul trebuie sa strabata sute de mile. 
Fiecare calculator care se conecteaza la Internet are asociata o adresa unica numita adresa IP ( Internet protocol) . Cu ajutorul acestei adrese si a unui protocol de comunicatie- TCP/IP calculatoarele localizeaza si se conecteaza la calculatoarele din reteaua Internet.Caculatoarele de pe Internet comunica intre ele prin expedierea informatiei sub forma de pachete de date . Pachetele de date contin o adresa IP sursa ( expeditorul) , o adresa IP destinatie, informatiile de transmis precum si ordinea acestora, informatii pentru controlul erorilor, a legaturii de date .Stabilirea conexiunii cu un site de pe Internet se realizeaza cu ajutorul routerelor si protocoalelor TCP/IP. Deoarece Internetul este o retea vasta nu este posibil ca un calculator gazda sa recunoasca toate adresele IP existente si care sunt caile cele mai bune pentru a trimite pachetul .De aceea pentru a putea trimite pachetele se utilizeaza dispozitive de retea specifice numite routere.
Routerele (uneori numite si gateway) sunt asemanatoare cu operatorii telefonici.Ei conecteaza retelele intre ele si au tabele de rutari pentru a determina cum circula informatia din si spre Internet.Routerele au un IP pentru fiecare legatura,de exemplu un router care are o conexiune PPP si doua conexiuni ETHERNET ar trebui sa aiba 3 IP-uri. Secretul care face Internetul sa mearga este protocolul TCP/IP.IP este componenta care muta pachetele de date catre un nod al retelei catre altul.TCP este componenta care verifica daca datele au ajuns unde trebuie.

1.4 Adresele IP

Pentru a fi identificate in mod unic, calculatoarele conectate la Internet au alocate o adresa pe 32 de biti numita adresa IP. Adresa IP are 4 parti separate prin punct, fiecare parte putand lua valori intre 0 si 255 ( 0.0.0.0 la 255.255.255.255). Exista cinci clase de IP-uri numite A, B, C, D, E de catre Internet Network information Center( NIC).Clasa A foloseste primul numar pentru a identifica reteaua si ultimile 3 numere pentru a identifica calculatorul si este utilizata de catre marile organizatii si de catre cei care ofera servicii Internet( ISP- Internet Service Provider).Clasa B foloseste primele doua numere pentru a identifica reteaua si ultimile doua numere pentru a identifica calculatorul si este cazul marilor companii si organizatii, clasa C (cele mai des folosite- organizatii mici ) foloseste primele 3 numere pentru a identifica reteaua si doar ultimul numar pentru a identifica calculatorul, clasele D, E sunt pentru utilizari speciale .Clasa IP-ului este strins legata de numarul de calculatoare din retea.
Adresele Internet sunt de doua tipuri: dinamice si statice. Adresele dinamice sunt atribuite de fiecare data cand un utilizator se conecteaza la un server si este foarte putin probabil ca un utilizator sa primeasca de doua ori aceeasi adresa. Adresele statice sunt adrese fixe, ele fiind aceleasi de fiecare data cand se stabileste o legatura la server. In mod normal intr-o retea locala de calculatoare(LAN) dintr-o organizatie, calculatorul care a primit un URL unic detine o adresa statica si poate atribui la randul sau utilizatorilor din propria organizatie adrese dinamice. Cu alte cuvinte intr-o retea locala server-ul are in mod obisnuit o adresa statica, in timp ce clientul retelei respective obtine o adresa dinamica de fiecare data cand se conecteaza la server. 
Dar pentru ca este mai usor de tinut minte un nume decat un numar Internetul foloseste si un Domain Name.Daca routerul este "operatorul" de pe Internet ,atunci Domain Name Service (DNS) este cartea de telefon.Astfel, puteti sa trimiteti un e-mail folosind numele si IP-ul popescu@192.34.55.34 sau mai simplu popescu@yahoo.com.Fiecare adresa IP are asociat un nume, numit alias cum este de exemplu www.yahoo.com.O adresa a unei pagini de web(URL) sau o adresa de e- mail sunt transformate in adresele IP corespunzatoare pentru ca un calculator sa le poata citi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Internet Intranet.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!