Internaționalizarea afacerilor la nivel european

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Generalitati 
Conceptual, prin internationalizarea firmei, se intelege orientarea firmelor catre pietele externe, prin:
- promovarea exporturilor in proportie insemnata, cel putin 40 -  50% din totalul vanzarilor; 
- trecerea unor activitati de productie pe pietele externe;
- dezvoltarea exporturilor cu produsele realizate pe pietele externe, catre terte piete si catre tara de origine; 
- cedari de marci, brevete de inventii, oferte in leasing international; 
- exportul de capital. 
Evident, aceste mutatii nu se pot realiza concomitent, fiind vorba de un proces evolutiv, care, prin amploarea lui marcheaza evolutia firmei spre aceste tinte si exprima gradul de internationalizare a acesteia.
Fiecare etapa, insa, este o mutatie de ordin calitativ in evolutia firmei, creandu-si pentru ea si pentru tara importatoare avantaje noi, superioare, dar, mai ales tara de origine, isi consolideaza marca, drepturile de comercializare si pozitia pe piata mondiala. Internationalizarea firmelor este procesul cel mai complex, mai amplu si mai urgent care trebuie sa se produca in managementul firmelor pentru a se adapta la conditiile globalizarii afacerilor si pentru a preveni riscurile care insotesc acest fenomen, dar mai cu seama pentru a putea beneficia si pune in valoare avantajele pe care acesta le poate aduce. 
Redam, inca din aceasta faza a lucrarii, principalele avantaje ale internationalizarii firmelor, care trebuie sa le motiveze perfectionarea si adaptarea corespunzatoare a managementului:
- incarcarea capacitatilor de productie existente, care devin disponibile urmare ingustarii pietelor locale si nationale;
- extinderea si imbunatatirea pietelor, proprii in zone inca neexplorate, disponibile pe plan mondial si, prin aceasta, apropierea de clientii potentiali; 
- avantaje tehnologice, prin acces la tehnologiile performante existente pe plan mondial;
- acces la resurse, la cunostinte, la informatii, la regimuri fiscale mai avantajoase, etc;
- experienta in management, prin contactul cu culturile manageriale avansate ale lumii; 
- obtinerea de profituri suplimentare din activitati si zone care asteapta sa fie valorificate;
- adaptare la schimbare. 
Toate acestea si altele, sunt motivatii pentru accelerarea procesului de internationalizare a firmei, care, in literatura de specialitate sunt grupate in doua mari segmente:
- motivatii reactive, adica acelea care reprezinta un raspuns la unele cerinte si probleme, certe, actuale, care s-au conturat in cadrul firmei, cum ar fi concurenta ( atat cea locala, nationala si regionala, cat si cea generala, care obliga firma sa-si caute permanent noi piete, altfel ramane cu capacitatile de productie descoperite si, in ansamblu, isi ingheata dezvoltarea), accesul la resurse, la tehnologii, la management performant si a celorlalte necesitati, concrete , aratate mai sus; 
- motivatii proactive, adica acelea care deriva din strategiile sale de dezvoltare, mai cu seama de foloasele certe ale crearii si valorificarii avantajului competitiv, de consolidarea pozitiei pe piata a firmei, de promovarea si exploatarea marcii sale, etc. 
La nivel national si la nivelul UE sunt deja consacrate resurse semnificative pentru sprijinirea intreprinderilor. Aceasta implica atat sectorul public, cat si pe cel privat. Un sondaj efectuat recent pentru Comisie prezinta un inventar de peste 300 de programe de sprijin derulate cu scopul de a sprijini internationalizarea intreprinderilor in UE si in statele sale membre. Asadar, o strategie europeana pentru internationalizarea IMM-urilor trebuie sa tina cont de diversitatea politicilor si de masurile existente de punere in aplicare. Orice activitate sau initiativa lansata deja sau care urmeaza sa fie lansata, la orice nivel, ar trebui sa vizeze IMM-urile, iar eficacitatea reala a acesteia ar trebui sa fie masurata in functie de capacitatea de a-si indeplini obiectivul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Internationalizarea afacerilor la nivel european.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://www.utgjiu.ro/revista/ec/pdf/2010-04.II/5_CORINA_ANA_BORCOSI.pdf
http://publications.europa.eu/resource/cellar/dd69f968-fea2-4034-90d5-7a648574618f.0002.01/DOC_1
https://kupdf.net/queue/globalizarea-afacerilor-si-internationalizarea- 
firmelor_59f0ded7e2b6f58362993206_pdf?queue_id=-1&x=1591504889&z=MmEwMjoyZjAxOjcyMDI6ZjIwMDo1NDQ4OjM4NjQ6MjIzYjplN2I4
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:52011DC0702&from=EN


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!