Instrumente de Bază ale Managementului Calității

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
Instrumente de baza ale managementului calitatii 3
Lista de control 3
Histograma 4
Diagrama pareto 5
Diagrama cauza - efect 6
Stratificarea 8
Diagrama de dispersie 8
Graficul de control 8
Diagrama de corelatie 9
BIBLIOGRAFIE 10


Extras din referat Cum descarc?

Instrumente de baza ale managementului calitatii
Calitatea este dezvoltata si sustinuta, din punct de vedere comercial, pe toata suprafata glubului. In toate tarile dezvoltate si in cele mai multe dintre cele in curs de dezvoltare, se manifesta actiuni semnificative la nivel national si international, in scopul imbunatatirii calitatii si scaderii costurilor. Calitatea consta in gradul de satisfactie al clientului, in optimizare si eficienta sporite, in incercarea de a elimina neconformitatile si de a creste performantele.
Definirea instrumentelor managementului calitatii dateaza din anul 1960. Pe atunci, Kaoru Ishikawa propunea folosirea statisticilor pentru tinerea sub control a calitatii, pe care le-a grupat, dupa dificultatea de aplicare a acestora, in tehnici elementare, intermediare si avansate.
Ishikawa considera ca cele mai importante tehnici de baza ale calitatii sunt diagrama Pareto, diagrama cauza-efect, stratificarea, fisa de verificare, histogramele, diagrama de corelatie si diagrama de control. Cu toate ca in ziua de azi exista mai mult de 100 de metode calitative, se considera ca este important ca managementul calitatii sa se bazeze, in principal, pe instrumentele si tehnicile anterior mentionate.
Termenul de instrument se foloseste in diferite ramuri ale administratiei pentru a desemna acele metode sau variabile care permit fie exprimarea mai buna, ordonata, a acelui lucru pe care il ofera imaginatia unuia sau a mai multor persoane, fie pregatirea datelor cunoscute astfel incat sa se poata stabili mai bine relatiile intre ele, separand ceea ce este relevant de ceea ce este nerelevant. Instrumentul este, de asemenea, acea variabila pe care managerul o poate folosi, mai mult sau mai putin conform vointei sale, pentru a incerca sa atinga un obiectiv. 
Introducerea organizata a metodelor potrivite in managementul calitatii si folosirea lor pe termen lung reprezinta singurul mod de a controla riscul si cheltuiala de resurse, incepand de la dezvoltarea produselor si a proceselor. Procesul continuu de schimbare si reinnoire din lumea regulilor si a normelor, precum si a specificatiilor crescande ale clientilor si ale pietei, impun aplicarea unor astfel de instrumente, pentru a indeplini standardele stiintifice si/sau tehnice 
a. Lista de control
Reprezinta o variatie grafica, prin segmente, a calitatii unui proces de fabricatie din punct de vedere al preciziei. Linia formata din segmente reprezinta variatia in timp a unui parametru care caracterizeaza reglajul procesului si un parametru care sa caracterizeze precizia procesului, care poate fi S sau R. Valorile acestor parametri sunt urmarite grafic, prin diagramele de control, si sunt limitate prin drepte paralele numite limite de control. Diagramele de control identifica variatiile calitative ale produselor care se datoreaza erorilor aleatoare, respectiv precizia procesului de fabricatie.
Un proces este sub control daca variabilele caracteristice au evoluthii in limite normale. Cand procesul este sub control, parametrii lui se menthin intre doua limite: inferioara si superioara. Pentru a vedea daca un proces este sub control este necesar sa stabilim cele doua limite si sa comparam valoarea caracteristicii cu acestea.
Aceasta tehnica de culegere de date este astfel formulata incat utilizarea sa fie usoara si sa se interfereze cat mai putin posibil cu activitatea celui care realizeaza registrul. Imbunatatirea calitatii se foloseste atat in studiul simptomelor unei probleme, cat si in investigarea cauzelor sau in culegerea datelor pentru a verifica o ipoteza.
Pentru a aplica in mod adecvat acest instrument, se urmaresc pasii: 
1. determinarea obiectivului, care trebuie prezentat in mod clar: se verifica distributia unui proces, defecte si erori, se estimeaza cauze.
2. definirea modului in care se va realiza inregistrarea: cine o va face, cum si unde, daca se vor inregistra toate datele sau se va face o demonstratie.
3. proiectarea listei de control se face astfel incat aplicarea sa fie simpla si situatia inregistrata sa se poata intelege. De asemenea, este necesar sa se includa date ca: Titlul, Ce se verifica, Cine face verificarea, Unde se realizeaza, Metoda folosita, Periodicitatea.
Lista de control
b. Histograma
Pentru a evidentia unele aspecte ale unui volum de informatii prezentate tabelar, acestea se prelucreaza si se reprezinta grafic, realizandu-se o dependenta in trepte intre frecventa si valorile caracteristicii de calitate. Histogramele se utilizeaza in statistica matematica pentru reprezentarea grafica a unei distributii de valori, avand ca scop determinarea calitatii unui proces de fabricatie, studiul capabilitatii procesului, imbunatatirea calitatii si eliminarea defectelor etc. 
Histogramele se utilizeaza in doua situatii: 
1. cand se compara un proces cu specificatia prescrisa, cand se impune analiza evolutiei distributiei, forma distributiei si apoi compararea ei cu specificatia prescrisa; 
2. cand se compara doua sau mai multe procese, cand sunt urmarite aspectele: forma distributiei, marimea intervalului de variatie, volumul de produse situate in afara specificatiei tehnice, a tolerantei, pozitia histogramei in raport cu limitele, etc.
De asemenea, este un mijloc eficace pentru a transmite altor persoane informatii despre un proces, intr-o forma precisa si inteligibila. Alta aplicatie interesanta este compararea rezultatelor unui proces cu cerintele stabilite anterior pentru aceasta. In acest caz, se poate vedea in ce masura procesul produce rezultate bune si pana in ce punct exista deviatii in privinta limitelor fixate in cerinte. Pentru elaborarea unei histograme, trebuie sa se realizeze urmatorii pasi: 
1) Strangerea si inregistrarea datelor;
2) Determinarea rangului ansamblului de date (prin diferenta dintre minim si maxim);
3) Precizarea numarului de intervale si amplitudinea lor;
4) Determinarea limitelor si mediei intervalelor;
5) Construirea tabelului de frecvente
6) Trasarea histogramei
7)


Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente de Baza ale Managementului Calitatii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!