Influenta Covid-19 asupra sistemului de aprovizionare in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Economia Republicii Moldova s-a bazat intotdeauna pe activitatile economice. Rolul acestora a adus un sir de beneficii asupra ramurilor si sistemului economic. Functia principala fiind mentinerea stabilitatii economiei si uneori chiar si majorarea acesteia. Pentru a mentine in crestere economia Republicii Moldova este nevoie ca toate intreprinderile sa se dezvolte, sa creasca si sa se mentina intr-o buna forma pe piata.
Chiar si P. Drucher afirma ca ,,micile afaceri reprezinta catalizatorul principal al Cresterii economice", deci toate intreprinderile in primul rand contribuie la cresterea economiei cat si la venitul statului. Un alt beneficiu atras de intreprinderile din tara este contribuirea sau chiar largirea orizontului produselor si serviciilor cat si cresterea calitatii acestora.
Dupa cum cunoastem toate intreprinderile se bazeaza pe un plan, cunoscut ca planul de afacere. Dupa acest plan multe intreprinderi isi obtin si mentin stabilitatea cat si cresterea succesului dorit. Un punct culminant in planul de afacere este aprovizionare. Cum putem defini acest cuvant? Simplu dar atat de principal pe scara succesului ,,aprovizionare reprezinta un proces direct de cumparare a materialelor, produselor, materiilor prime avand un anumit scop, si care include in sine un lant de aprovizionare".
,,Lantul de aprovizionare este un sistem de organizatii, oameni, tehnologie, activitati, informatii si resurse implicate in deplasarea unui produs sau serviciu de la furnizor la client". ,,Activitatile lantului de aprovizionare transforma resursele naturale, materiile prime si componentele intr-un produs finit, produs care este destinat ulterior clientului final". Lantul si activitatile de aprovizionare pot sa decurga atar de usor in dezvoltare, dar se poate intampla si viceversa -  decurgerea mai lenta a acestora sau chiar si stagnarea lor din anumite cauze.
Privind ,,orizontal cat sa vertical" situatia si analizand-o usor ne dam seama ca situatia care sa produs la inceputul anului 2020 -  aparitia a unei boli noi, numit Covid-19 a avut si va avea in continuare o influenta negativa asupra domeniului economic dar in special asupra lantului si activitatile acestuia de aprovizionare.
Un numar mare de unitati economice apeleaza la furnizorii externi, avand motive bine intemeiate care tin de preturi, calitate si diversitatea gamelor de produse. Cu scopul atingerii a obiectivelor atat a intreprinderilor cat si a furnizorilor acestia colaboreaza pentru un rezultat cat de cat convinabil pentru ambele parti. Colaborarea a fost bine mentinuta pana la sfarsitul anului 2019. Dar acum noua boala a inchis toate granitile tarilor sau in unele au pus cateva restrictii care trebuie respectate si prin aceste fapte si decizii s-a cam prevazut o dificultate si o bariera in diversele colaborari dintre unitatile economice si nu numai, cu furizorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Covid-19 asupra sistemului de aprovizionare in Republica Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!