Inflația

Extras din referat

Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale.
Inflatia este un indicator final, care arata la sfarsit de an fiscal daca politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative, etc., alaturi de politicile Bancii Centrale, se coordoneaza si conduc la o stabilitate a preturilor de consum.
Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insuficient conturata. Procesul inflationist a aparut, este unanim acceptat acest punct de vedere, cu mult inainte ca stiinta economica. Fiind, inainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii.
Initial sa manifestat sub forma dezvoltarii mascate a monedelor din metale pretioase, acest proces fiind cunoscut in prezent sub denumirea de inflatie monetaro-baneasca . Elementele definitorii ale acestei inflatii sunt : separarea continutului nominal al monedelor metalice (mai mare) de continutul lor real (mai mic); transformarea existentei - aur a monedei in aparerenta -aur; aglomerarea circulatiei cu monede ieftine fara valoare deplina ; scaderea puterii de cumparare a monedelor falsificate.
Inflatia banilor de hartie convertibili in aur a fost cea de a 2-a forma de inflatie. In perioada formarii economiei de piata in Europa, tinerele state au fost preucupate de lichidarea haosului monetar specific epocii feudale tarzii, haos ce a atins cote inalte in sec. XVI-lea. S-a actionat pentru sisteme banesti stabile si o circulatie monetara sanatoasa ( normala ) acestea bazandu-se pe etalonul aur. Cand banii de hartie inlocuiau realmente aurul monetar, miscarea semnelor valorii oglindea legile circulatiei banilor - aur cu valoare deplina. De altfel, acestia puteau fi convertiti liber in aur. Corespunzator, cantitatea banilor de hartie se limitau la aurul pe care acesti bani il reprezentau in circulatie. In aceasta situatie, inflatia nu putea sa apara, ea nu avea baza de desfasurare.       
Dar, relativ repede, canalele circulatiei banesti au inceput sa se aglomereze . Intr-o anumita perioada, acestea s-a datorat insuficientei cantitatii de marfuri aflate in circulatie. Daca banii de hartie intreceau propria lor masura (daca ei depaseau cantitatea monedelor de aur cu aceeasi denumire ce ar fi trebui sa circule), acestia se discreditau


Fisiere in arhiva (1):

 • Inflatia.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. Dornbusch R., Fischer S. Moderate Inflation ,,World Bank Economic Review", 1993.: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=319590 ;
2. Bruno M., Easterley W. Inflation Crises si Long-Run Growth ,, Journal of Monetary Economics", 1998,., "Inflation Crises and Long-Run Growth" 1995 http://www.nber.org/papers/w5209.v5.pdf ;
3. Cagan P., The Monetary Dynamics of Hyperinflation 1956;
4. http://www.minind.ro;
5. http://www.youtube.com/watch?v=t_LWQQrpSc4 Duck Tales Inflation Lesson


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!