Inceputurile Managementului

Extras din referat Cum descarc?

Managementul, in forma sa embrionara, a aparut odata cu constituirea primelor colectivitati umane, in comuna primitiva. Evolutia societatii a determinat concomitent si schimbari importante in ceea ce priveste continutul activitatii de management. 
Astfel, in unele scrieri egiptene se arata ca in santierele de constructie a piramidelor se cunosteau cateva principii de baza precum autoritatea, responsabilitatea si specializarea. Codul babilonian al lui Hammurabi a stabilit principiile de control si responsabilitate, iar Moise a pus la punct principiile de organizare, pe cand conducea triburile lui Israel afara din Egipt. Platon, in Republica, lauda meritele principiilor specializarii, iar Socrate sublinia natura universala a managementului:'' Indiferent ce trebuie sa conduca, un om poate fi un bun conducator daca stie de ce are nevoie si daca este in stare sa le si asigure, indiferent daca este vorba de un cor, o familie, un oras sau o armata.'' Machiavelli, in secolul XVI, a stabilit patru principii- incredere in consensul maselor, coeziunea, autoritatea si dorinta de a supravietui. Desi el a scris despre guvernarea din vremea lui, aceleasi principii pot fi aplicate si in conducerea companiilor de astazi. 
Managementul se bazeaza pe talentul de conducator, de lider, se poate afirma ca managementul este o arta, poate '' cea mai veche dintre arte'', intrucat este printre primele domenii in care omul isi foloseste talentul, pentru a coordona eforturile membrilor unui grup organizat. Referitor la acest aspect, J.J. Serven Screiber afirma ca ''managementul este arta artelor, intrucat are in vedere dirijarea talentului altora''. Managementul a aparut ca activitate practica, in forma ei empirica, avand la baza elemente intuitive precum: talentul, experienta, capacitatile personale ale conducatorului. La baza aparitiei managementului ca activitate practica a stat procesul de munca, sub dublul sau aspect, ca proces constient si proces social. 
Stiinta managementului s-a dezvoltat pe parcursul mai multor etape:
o etapa conducerii empirice
o etapa de inceput a managementului stiintific
o etapa managementului stiintific contemporan.
In cadrul etapei conducerii empirice, functia de conducere era indeplinita de proprietarii mijloacelor de productie si se baza pe intuitia si flerul acestora.Aceasta etapa a cuprins sfarsitul secolului al XIX- lea, inceputul secolului al XX- lea.
Managementul stiintific este legat de cuceririle de la inceputul secolului nostru in stiinta si tehnica, de aplicarea frecventa in productie a acestora,care au impulsionat dezvoltarea stiintei managementului, aparitia unor noi concepte ce au condus la imbogatirea acesteia, la transformarea ei intr-o stiinta in adevaratul sens al cuvantului. Aici se pun bazele optimizarii, organizarii si conducerii proceselor de munca.
Etapa managementului stiintific contemporan este legata de ''teoria relatiilor umane''. Aceasta etapa a dus la aparitia de noi concepte, teorii, teze care au condus la imbogatirea stiintei managementului. Managementul stiintific contemporan presupune trecerea de la teorie la practica, in conditii specifice, tinand cont de particularitatile situatiilor concrete si urmarind atingerea de obiective precise. 
Managementul stiintific consta in "aplicarea legitatilor, conceptelor si tehnicilor puse la dispozitie de stiinta managementului in practica sociala".Acest proces de aplicare a elementelor teoretico- metodologice consta, practic, in munca de zi cu zi a managerilor in cadrul organizatiilor. Dar, nu tot ceea ce fac managerii reprezinta managementul stiintific, ci numai acea parte, care se bazeaza pe elementele stiintei managementului, cealalta parte apartine managementului empiric, care se realizeaza in exclusivitate pe baza experientei, flerului, imaginatiei. In ultima perioada se manifesta pe plan mondial o intensificare a preocuparilor pentru dezvoltarea ,,laturii umane" a managementului, care nu sufera formalizari, care nu poate fi modelata, deci care depinde foarte mult de talentul, imaginatia, capacitatea de sinteza si analiza a conducatorului. Majoritatea specialistilor sunt de parere ca firmele care au rezultate spectaculoase pe plan mondial sunt conduse de specialisti in management, care dispun si de o serie de calitati innascute, de adevarati lideri. 
Principalele scoli si curente in management
Trecerea de la managementul empiric, bazat pe o judecata intuitiva, talent, calitati personale ale liderului, la stiinta managementului, deci de la practica la teorie, s-a realizat in urma observarilor, cercetarilor asupra proceselor de management. 
Lucrarile de management, indiferent de scoala din care fac parte autorii acestora, sunt marcate de abordarile reprezentantilor de frunte ai economiei politice burgheze, Adam Smith si David Ricardo, precum si contributiile ulterioare ale unor economisti de diferite orientari cum sunt Karl Marx, Keynes, Samuelson etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inceputurile Managementului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!