Implementarea unui Sistem de Management al Calității

Extras din referat Cum descarc?

IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM DE MANAGEMENT AL CALITATII
Sistemul de management al calitatii (SMC) este definit ca fiind un sistem de management prin care se orienteaza si se controleaza o organizatie in ceea ce priveste calitatea. O definitie mai dezvoltata este enuntata in Enciclopedia calitatii (2005) : "Un sistem de management al calitatii este ansamblul proceselor manageriale intre care sunt interferente, al documentelor asociate acestora si al elementelor de natura structurala ale organizatiei, ansamblu al carui scop este orientarea si controlul organizatiei in ceea ce priveste calitatea." De asemenea, sistemul de management al calitatii mai poate fi definit ca un ansamblu de actiuni si masuri planificate referitoare la calitate, care garanteaza ca produsul realizat indeplineste conditiile de calitate prescrise de o documentatie elaborata in conformitate cu standardele europene (EN) sau internationale (ISO).
Conceptele - cheie ale SMC sunt abordarea activitatilor ca procese si tinerea sub control a organizatiei in domeniul calitatii. Un SMC bazat pe procese inseamna o abordare a activitatilor ca procese pentru a manageria si tine sub control modul in care este implementata politica calitatii si cum sunt atinse obiectivele calitatii. Abordarea managementului calitatii ca proces implica: elemente de intrare, analize, emiterea de directive si decizii referitoare la calitate. Procesele sunt compuse din una sau mai multe activitati corelate, care trebuie conduse pentru a obtine elemente de iesire (output-uri) predeterminate. Iesirea dintr-un proces poate constitui intrarea pentru urmatorul proces, aceste procese interactioneaza si sunt corelate prin astfel de relatii intrari-iesiri. Aceste interactiuni ale proceselor creeaza un SMC unic, bazat pe procese.
Pentru a se putea aprecia orientarea catre calitate a organizatiei, masura in care lucreaza in cadrul unui sistem de management al calitatii, s-au dezvoltat o serie de standarde (din familia ISO 9000). Standardele din familia ISO 9000 contin o serie de cerinte referitoare la managementul calitatii si se constituie ca referentiale ale aprecierii orientarii catre calitate a organizatiei. 
Incepand din anul 1987, Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) a elaborat standarde pentru SMC. Acestea au fost revizuite de mai multe ori, iar ultima revizuire majora a fost in anul 2000, creandu-se seria ISO 9000:2000. ISO a aprobat o revizuire minora, ISO 9001:2008, in 14 octombrie 2008, incluzand in special modificari gramaticale pentru usurarea traducerii standardului in alte limbi. 
Dupa revizuirile din anii 2000 si 2006, principalele standarde din familia ISO 9000, adoptate si de Romania prin Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) sunt :
SR EN ISO 9000:2006 - Sisteme de management al calitatii. Principii fundamentale si vocabular;
SR EN ISO 9001:2008 - Sisteme de management al calitatii. Cerinte;
SR EN ISO 9004:2001 - Sisteme de management al calitatii. Linii directoare pentru imbunatatirea performantelor.
O organizatie poate decide sa-si dezvolte un sistem de management al calitatii conform standardelor din familia ISO 9000. Daca isi configureaza sistemul de management urmarind cerintele standardului ISO 9001:2008, precum si a celorlalte standarde asociate (din familia ISO 9000) putem spune ca "organizatia si-a configurat un sistem de management al calitatii conform ISO 9001:2008".
Pentru implementarea unui SMC pe baza familiei de standarde ISO 9000 este necesar sa se utilizeze si alte standarde pentru anumite activitati complementare, de exemplu:
SR EN ISO 19011:2003 - Linii directoare pentru auditarea sistemelor de management al calitatii si/sau mediului;
SR EN ISO/TR 10013:2003 - Linii directoare pentru documentatia sistemului de management al calitatii;


Fisiere in arhiva (1):

  • Implementarea unui Sistem de Management al Calitatii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Enciclopedia calitatii (2005). Bucuresti, Editura Oficiul de Informare Documentara pentru Industrie, Cercetare, Management;
Paraschivescu, Andrei Octavian (2007). Managementul calitatii. Editura Tehnopress, Iasi;
Sistem de management al calitatii http://ro.wikipedia.org/ , vizualizat in octombrie 2013;
Configurarea sistemului de management al calitatii si cultura organizationala http://www.premier-management.ro/ , vizualizat in octombrie 2013;
Asociatia de Standardizare din Romania http://standardizare.wordpress.com/ , vizualizat in octombrie 2013.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!