Impactul tehnologic asupra reducerii costului operațional de producție

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2080
Mărime: 10.15KB (arhivat)
Publicat de: Stana Deaconu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cozmin Dobrin

Extras din referat

Rezumat

Aceasta lucrare arata impactul evolutiei tehnologice asupra reducerii costurilor vamale a unei platforme de productie a petrolului. Tehnologia reprezinta o variabila foarte sensibila in majoritatea proiectelor, mai ales in cadrul operatiilor la adancime. Este posibil sa gasim anumite informatii despre efectele tehnologiei in reducerea investitiilor, dar este destul de rar sa gasim in literatura informatii care sa arate impactul asupra reducerii coturilor operationale.

Metodologia necesara acestei analize are 2 parti.

In prima parte, un grup reprezentativ al platformelor de productie din Campos Basin a fost selectat astfel incat , datele din ultimii 3 ani a fiecarui grup analizat au aratat contributia costurilor fiecarei activitati in costul total. A doua parte a cuprins masurarea impactului reducerii costurilor a principalelor inovatii tehnologice in cele mai importante activitati.

Campos Basin a fost selectata ca studiu de caz pentru ca este cea mai importanta regiune de productie a petrolului din Brazilia. Ea este responsabila pentru mai mult de 70% din totalul de productie de petrol al Braziliei si una dintre importantele zone de productie a petrolului din lume.

Din studiu au rezultat mai multe constatari. Printre acestea s-a constatat ca costul operational de supramunca, operatia de extragere , cu muncitorii, cu transportul materialelor si productia platformei reprezinta 86% din costul total al acestui caz. Cu ajutorul automatizarii platformei s-a realizat o reducere cu 6% a costului operational.

Introducere

Campos Basin, principala zona petroliera din Brazilia este situata in nordul orasului Rio de Janeiro, intr-o zona oceanica cu mai mult de 100.000 km2. Resursele petroliere subacvatice se afla la o distanta intre 70 -140 km departare de coasta, in aproprierea oraselor Cabo Frio, Macae si Campos la o adancime intre 80m si 2000 m.

Explorarea bazinului Campos a inceput in anul 1968 iar prima descoperire a avut loc in 1974, in tinutul Garoupa. Primul petrol extras s-a realizat din zona Enchova in 1977. De atunci, mai multe oportunitati tehnologice au inceput sa apara. In figura 1 se poate observa evolutia tehnologica din acea perioada.

Oportunitatile tehnologice s-au intensificat in 1973, odata cu criza petrolului. Primul zacamant de petrol descoperit in Brazilia ( 1974), a aparut exact in mijlocul dezechilibrului economic, ajutand la echilibrarea balantei datoriilor tarii. Atunci nivelurile si preturile petrolului justificau expoloatarea intensa si investiile in productie. Mai multe rezerve au fost descoperite in adancurile apelor astfel investitiile tehologice s-au dezvoltat din nevoia de a fructifica aceste zacaminte. COLLINGRIDGE a descris un trend asemenator in Marea Nordului, in care primul camp petrolier a fost descoperit la inceputul anilor ’70 iar prima extractie a avut loc in 1975.

In prima parte a anilor ’70 cresterea rezervelor si a productiei erau garantate datorita nivelului inalt a pretului petrolului. In orice caz, excesul de stoc al majoritatii producatorilor, urmata de scaderea preturilor si de scaderea cererii pe viitor a obligat companiile si institutiile sa adopte mecanisme de reducere a costurilor.

Trendul mentionat mai sus a motivat crearea unor programe de inovare tehnologica in regiunile petroliere. Exemple de asemeanea programe sunt: “ Crine” in Anglia, “ Norsok” in Norvegia, “Deepstar” in Statele Unite ale Americii si “ Procap” in Brazilia. Eforturile se concentrau in reducerea costurilor investitiilor. Potrivit lui Skrede, exista un proces de invatare in organizatii care tinde sa fie foarte focalizat pe costurile investitiei si sa construiasca facilitati, dar pentru a avea succes este necesara elaborarea unor proiecte ce au costuri operationale scazute.

Evoutia tehnologica poate fi evaluata folosind diverse variabile si efecte si principala motivatie a schimbarii tehnologice poate fi modificata dealungul timpului. Multe metode au fost aplicate pentru a atinge aspectele tehnologice ale programelor tehnologice. Considerand astfel de restrictii, realizarile tehnologice care ar garanta reducerea costurilor si a investitiilor in industria extractiva nu vor fi discutate in acest studiu. Aceasta analiza se va concentra pe reducerea costurilor operationale rezultate in evolutia tehnologica. In studiile literare privind reducerea costurilor operationale datorate evolutiei unor factori non-tehnologici ele pot fi usor gasite. De aceea in cazul analizei noastre ele nu vor fi luate in calcul.

Prezentul studiu este divizat in 3 parti. Prima parte reprezinta o schema de clasificare a costurilor, urmata de analiza si extragere de date din Campos Basin. Ultima parte include concluzii ale rezultatelor obtinute din impactul tehnologiei in industria extractiva asupra costurilor operationale.

Categoriiile si clasificarea costurilor

Deoarece obiectul principal al analizei prezente este de a studia impactul dezvoltarii tehnologice asupra costurilor operationale, este necesar sa aruncam o privire asupra principalelor categorii de costuri si asupra schemei clasificarii. Chiar daca unele categorii ale costurilor au un scop bine precizat in sistemul contabil, acestea nu conduc la luarea unei decizii eficiente.

Preview document

Impactul tehnologic asupra reducerii costului operațional de producție - Pagina 1
Impactul tehnologic asupra reducerii costului operațional de producție - Pagina 2
Impactul tehnologic asupra reducerii costului operațional de producție - Pagina 3
Impactul tehnologic asupra reducerii costului operațional de producție - Pagina 4
Impactul tehnologic asupra reducerii costului operațional de producție - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Impactul Tehnologic asupra Reducerii Costului Operational de Productie.doc

Te-ar putea interesa și

Economie de ramură - SC Diavist Product SRL

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI 1.1 SCURT ISTORIC Soceitatea a fost infiintata in anul 2002, avand profilul actual de productie, iar...

Riscul în Cadrul Activitatii Întreprinderii în Condițiile Postaderării la Piața Uniunii Europene

ÎNTRODUCERE Actualitatea. În viaţa economico-financiară, riscul este o componentă a oricărei activităţi, regăsindu-se în agenda zilnica a...

Strategia Firmei Petrom

Capitolul 1 - Strategii contemporane – rol si importanta 1.1.Definirea strategiei În literatura de specialitate se dau numeroase definitii...

Ai nevoie de altceva?