Impactul culturii orgazitionale asupra calitatii produselor si serviciilor

Extras din referat Cum descarc?

Orice organizatie poate fi privita ca o structura sociala, formata dintr-un grup de oameni care actioneaza impreuna pentru realizarea scopurilor organizatiei respective (pentru ce exista acea organizatie). Succesul unei organizatii este conditionat de masura in care personalul actioneaza unitar pentru atingerea scopurilor acesteia. Un factor major al influentarii unitatii de actiune a personalului il reprezinta asa numita "cultura organizationala".
Cultura organizationala a devenit un subiect la moda in ultimii ani, un subiect abordat frecvent atat in spatiul academic cat si in mediul economic. Importanta acesteia se releva indeosebi prin impactul pe care il are asupra rezultatelor unei organizatii. Astfel, indiferent daca vorbim de o institutie publica, de o societate comerciala sau de o fundatie, cultura organizationala reprezinta unul din principalii factori care poate determina succesul sau insuccesul acelei organizatii - succes masurat prin gradul de satisfactie oferit de organizatie celor interesati de rezultatele ei.
O cultura organizationala orientata spre calitatea reprezinta pentru orice organizatie o garantie a supravietuirii si dezvoltarii continue, indiferent daca activeaza pe o piata intens concurentiala sau intr-un mediu economic, social sau politic neprielnic. Aceasta deoarece cultura organizationala, prin componentele sale, este cea care dicteaza anumite norme de comportament ale angajatilor, orienteaza modul cum angajatii percep si isi reprezinta realitatea, modul cum este "bine" sa reactioneze la schimbarile de mediu. De asemenea, privind "calitatea" ca "masura a satisfactiei oferite", o cultura organizationala orientata spre calitate reprezinta un mod de abordare a realitatii de catre o organizatie (a mediului economic, social etc.) care duce in mod constant la obtinerea de satisfactii pentru toti care sunt direct sau indirect interesati de acea organizatie (comunitate, patronat, personal, clienti, furnizori etc.). 
Dezvoltarea unei culturi organizationale orientate spre calitate
Cel mai important rol in formarea si (re)modelarea culturii organizationale il are structura de management a organizatiei si in mod deosebit managementul superior. Astfel, managementul (superior indeosebi) promoveaza anumite valori in cadrul organizatiei, stabileste principalele directii de abordare a diverselor procese din organizatie, se constituie ca principalul model (patern) pentru angajati in abordarea diverselor situatii din interiorul organizatiei, precum si in raport cu mediul exterior acesteia.
In (re)modelarea culturii organizationale astfel incat sa fie in directia promovata de principiile managemenului calitatii se tine cont de modul de relationare a diverselor componente ale culturii organizationale (In figura de mai jos sunt prezentate principalele relatii care se stabilesc intre diversele componente ale culturii organizationale). 
In raport cu cele prezentate mai sus, pentru (re)modelarea culturii organizationale in directia calitatii se stabilesc de catre managementul superior (de cele mai multe ori cu sprijinul unui expert din afara organizatiei) care sunt directiile generale urmarite prin remodelarea culturii. Astfel, ca exemplu, acestea pot fi: cresterea gradului de orientare catre client, dezvoltarea spiritului de echipa, abordarea pragamatica a activitatilor, concentrarea pe imbunatatirea calitatii prin actiuni preventive.
In pasul imediat urmator se stabilesc obiectivele, exprimate sub forma cuantificabila, care sunt urmarite in procesul de (re)modelare a culturii organizationale


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul culturii orgazitionale asupra calitatii produselor si serviciilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!