Iluminatul la locul de muncă

Extras din referat Cum descarc?

Iluminatul este unul dintre factorii care exercita o influenta importanta asupra productivitatii angajatilor si asupra gradului lor de oboseala. O iluminare defectuoasa poate cauza disconfort vizual si o pozitie nenaturala a corpului, fiind deci o piedica in calea performantei. 
Cercetarile arata ca 80% pana la 85% din cantitatea de informatie pe care o asimilam parvine pe cale vizuala, de aceea confortul vizual este esential. Dar modul de iluminare nu afecteaza numai confortul vizual ci si pe cel fizic. 
Iluminatul la locul de munca poate fi impartit in 4 categorii: 
1. iluminarea ambientala este data de obicei de o sursa de lumina montata in tavan (tub fluorescent). Uneori este singura sursa de lumina la locul de munca. 
2. iluminarea cu ajutorul lampilor de birou. Desi ofera confortul individual, acest tip de iluminare este absent in cele mai multe locuri de munca. 
3. iluminarea directionata este de obicei asigurata de surse de lumina orientate in jos, sau de lumini "de urmarire". Este folosita pentru iluminatul anumitor obiecte sau pentru cresterea nivelului de intensitate. 
4. iluminarea naturala provine prin geamuri, usi sau pereti de sticla. Are un efect pozitiv asupra omului, dar nu este disponibila permanent. 
Lumina este principalul element prin intermediul caruia aparatul senzorial percepe semnalele emise din mediul inconjurator. Lumina este in acelasi timp si conditie fundamentala a existentei culorii. Chiar si din punct de vedere psihologic lumina si culoarea reprezinta elemente fundamentale ale experientei umane. 
Pentru om, lumina este conditia celor mai multe din activitati. Ea este corespondentul vizual al caldurii si ajuta ochiul sa perceapa "ciclul de viata" al orelor si anotimpurilor. Lumina este in acelasi timp un element dinamic care se descompune in sapte culori. Ea creeaza senzatia de spatiu, evidentiind volumele, iar partile luminoase si umbrele dezvaluie formele. Fara lumina ochii nu pot percepe nici forma, nici spatiul, nici culorile, nici miscarea. Fara ea nu exista perceptie vizuala. Numai prin lumina si prin cele sapte culori ale sale, formele spatiale sunt puse in valoare. Pentru simturile umane, perceptia in cel mai inalt grad are loc cand nu este nici prea multa lumina, nici prea intuneric. In acelasi timp obiectele sunt percepute diferit in functie de natura sursei artificiale. Luminatul incandescent exalta rosu si portocaliu, dar slabeste albastrul. 
Luminatul fluorescent se apropie, teoretic, de lumina alba, dar in comparatie cu lumina de zi, el este mult prea slab. Luminatul ambientului depinde de felul cum cad, se reflecta sau se transmit razele luminoase. 
Perceptia luminii : deoarece o mare parte din activitate se desfasoara si noaptea, insemnatatea luminii artificiale este mare. Fara aceasta lumina, care poate fi controlata, intreaga activitate moderna nu este de conceput. 
Perceptia vizuala poate fi perturbata nu numai de lumina slaba sau prea puternica, ci si de marile deosebiri de lumina dintre spatiile de lucru si cele de circulatie. Pentru a se evita aceste fenomene, numite stralucire disconfortanta, trebuie sa se tina seama de anumiti factori: 
- adaptarea ochiului depinde de media stralucirii zonei sarcinii vizuale; 
- efectul stralucirii este cu atat mai mare cu cat creste suprafata de proiectie a sursei luminoase in campul privirii; 
- disconfortul descreste pe masura ce se mareste unghiul vizual dintre sursa luminoasa si obiectul care este privit.
Fenomenul cel mai nociv este totusi stralucirea orbitoare, datorat unei prea mari cantitati de lumina care patrunde in ochi, direct sau prin reflexie. Daca in spatiul exterior lumina vine direct si se difuzeaza, in spatiul interior ea se emana din deschideri, din ferestre incadrate de umbra, aparand, astfel, spectatorului in mod indirect si concentrata. 
Lumina exterioara lumineaza obiectele direct, iar reflexele ei se difuzeaza in asa fel incat umbrele obiectelor raman accentuate pana in cele mai mici gradatii. Dimpotriva, lumina interioara lumineaza obiectele, care-i raspund luminand, pentru ca reflexele se incruciseaza intr-un spatiu inchis unde predomina penumbra, astfel incat umbrele obiectelor se atenueaza.
2. Solutii pentru obtinerea unui echilibru al iluminarii
Cheia unei bune iluminari este echilibrul. Astfel, se poate spune ca o iluminare este eficienta atunci cand lucratorul beneficiaza de un confort vizual si de vizibilitate intr-o camera echilibrata din punct de vedere al luminozitatii. 
Un exemplu ar fi : masa de lucru, la care contrastele intre iluminatul locului de munca si imediata apropiere a acestuia trebuie sa fie suficient de mari astfel incat sa-i permita lucratorului sa vada biroul foarte clar. O regula generala este aceea ca biroul trebuie sa fie luminat de 3 ori mai puternic decat imediata apropiere, de 5 ori mai puternic decat spatiul general de lucru si de 10 ori mai puternic decat vecinatatea cea mai indepartata. 
Probleme intervin cand ochii lucratorului sunt fortati sa se adapteze unor contraste puternice sau unor schimbari repetate ale intensitatii. Daca lucratorul este nevoit sa perceapa un contrast prea mare ori de cate ori isi ridica ochii de la birou, atunci ochii obosesc. Un exemplu de acest fel este amplasarea calculatorului in fata ferestrei pentru a vedea privelistea de afara. Lumina de afara, mai puternica de obicei decat cea din birou, determina dificultati in vizualizarea caracterelor pe ecran, iar ochii vor fi nevoiti sa se concentreze ori de cate ori lucratorul ii ridica de la calculator si priveste afara. 
Cele mai multe locuri de munca sunt fie slab, fie excesiv luminate, ceea ce afecteaza productivitatea lucratorului. Adesea, unele birouri au un singur tub fluorescent ca unica sursa de lumina, rezultand astfel o lumina necontrolata. 
Cateva solutii pentru a obtine un echilibru al iluminarii pot fi: 
- evitarea concentratiilor mari de lumina si a umbrelor; 
- pastrarea nivelurilor de iluminare ambientala scazuta si echilibrata la acelasi nivel;    
- standardele de iluminare pentru birou sunt de 800-1000 lucsi, iar in birourile in care se lucreaza pe calculator, nivelul de iluminare nu trebuie sa depaseasca 400-500 lucsi; 
- asigurarea fiecarui birou cu cate o lampa care sa aiba un scut directional de lumina, cu brat flexibil, posibilitate de inaltare si de reglare a intensitatii; 
- o distributie simetrica sau asimetrica a luminii. Munca de proiectare necesita o iluminare simetrica, pentru lucrul pe calculator este necesara o lumina asimetrica. 
Multi factori de iluminare care contribuie la un mai bun confort si o mai buna productivitate tind sa fie individualizati, spre exemplu in functie de varsta. Studiile arata ca un lucrator de 50 de ani are nevoie de o lumina de 10 ori mai puternica decat unul de 20 de ani pentru a avea confort si o buna vizibilitate. 
3. Metode de control a luminii la locul de munca
Controlul luminii este un factor important in iluminarea moderna a locului de munca. Aceste metode de control includ :
- Pozitionarea. Locul de munca trebuie astfel pozitionat incat linia vizuala sa fie paralela cu lumina si cu ferestrele. Lumina care cade intr-un unghi corespunzator


Fisiere in arhiva (1):

  • Iluminatul la locul de munca.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. E. Grandjean -,, Principii de ergonomie", Editura Stiintifica, Bucuresti, 1972 
2. Dorina Marza - Notiuni de ergonomie - note de curs , 2000 
3. http://www.romedic.ro
4. http://solutions.3m.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!