Guvernanta Corporativa - Concept, Caracteristici si Coduri de Buna Practica

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: In acest studiu ne este prezentat succint istoricul guvernantei corporative, definirea conceptului de guvernanta de catre marile organizatii ale lumii, cum sunt Banca Mondiala si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, precum si definirea codurilor de ,,buna practica", importanta acestora la nivel continental, respectiv in Europa si Statele Unite ale Americii. 
Cuvinte cheie: guvernanta corporativa, principiile OCDE de guvernanta corporativa, coduri de buna practica, caracteristici ale guvernantei;
1. Introducere
In ultimele decenii, pe plan international au aparut companii care au fost implicate in diverse problematici financiare inadecvate sau chiar frauduloase si care au fost promotoare ale unor scandaluri financiare de proportii, cazuri precum: Enron, Barings, Parmalat, WorldCom, etc.
Printre principalele motive ale acestor esecuri sunt: incompetenta in management, repartizarea deficitara a rolurilor si responsabilitatilor, nerespectarea procedurilor la nivelul organizatiei, ignorarea riscurilor, neglijarea auditului intern, un audit extern ineficace si mai ales lacomia managerilor. Efectele acestor esecuri au fost suportate de angajati, cat si de actionari, dar mai ales a avut de suferit brandul respectivelor companii, din motivul pierderii de incredere a publicului si mass-mediei in functionarea, precum si asupra abordarilor managementului respectiv.
Guvernanta corporativa a castigat cat mai mult teren impunandu-se in ultimii ani, astfel devenind un adevarat plus care poate fi demonstrat de organizatii, prin transparenta oferita publicului precum si mass-mediei, prin oportunitatile de oferire a unei calitati ridicate precum si oferirea de servicii competitive din punctul de vedere al costurilor, dar si prin unele activitati obtinute prin externalizare sau parteneriat. 
2. Conceptul de guvernanta
Guvernanta corporativa isi are originile in mecanismele corporatiei si legile falimentului din fiecare tara si in mecanismele sanctionale judiciare, care stabilesc regulile de baza ale relatiilor interne dintre diversi participati intr-o corporatie.
Termenul de conducere corporativa a aparut in limbajul comun in anii '70 in SUA in mijlocul scandalului Watergate cand s-a descoperit implicarea companiilor americane in politica, prin contributii acordate diferitelor partide politice.(Marcel Ghita, Ed Economica, 2008)
Guvernanta cuprinde supervizarea completa si eficace a modului in care este realizat, condus, controlat precum si gestionat un bun sau serviciu in scopul protejarii intereselor componentelor respectivei arii, domenii, organizatii sau institutii. Ceea ce incearca guvernanta corporativa este implementarea de sisteme de analiza a riscurilor, de verificare, evaluare precum si de control, care pot contribui la realizarea managementului in mod eficient pentru buna functionarea a acestora. 
In ceea ce priveste definirea exista mai multe clarificari terminologice, dintre cele mai importante amintim:
- in acceptiunea OECD , guvernanta corporativa reprezinta sistemul prin care companiile sunt conduse si controlate.(Principles o corporate governance, 2004, pg. 15);
- Banca Mondiala defineste conducerea corporativa ca fiind un ser de legi, norme, regulamente si coduri de conduita adoptate in mod voluntar, care permit unei firme sa atraga resursele umane si materiale necesare activitatii sale si-i ofera totodata posibilitatea de a desfasura o activitate eficienta, care sa genereze plus valoare pe termen lung pentru actionari, grupuri de interes si pentru societate in ansamblu. (The World Bank, The Business Enviroment and Corporate Governance, 1998, pg. 7); 
- A. Shleifer si R. Vishny: conducerea corporativa se refera la modul in care furnizorii de fonduri ai unei companii se asigura ca-si vor primi beneficiile cuvenite de pe urma investitiei facute. (Shleifer A. And Vishny R., A Survey of Corporate Governance, Journal of Finance nr. 52, 1997, pag. 737-784);
- International Federation of Accountants (IFAC) a dat urmatoarea definitie: guvernanta corporativa este un ansamblu de practici ale Consiliului de Administratie si ale managementului executiv, exercitate cu scopul de a asigura directiile strategice de actiune, atingerea obiectivelor propuse, gestiunea riscurilor si utilizarea responsabila a resurselor financiare. 
Banca Mondiala, in definirea guvernantei corporative, considera ca rolul este de a mentine echilibrul intre obiectivele economice si sociale, precum si intre cele comune si individuale, contribuind astfel la incurajarea utilizarii eficiente a resurselor si responsabilizarea celor care le gestioneaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Guvernanta Corporativa - Concept, Caracteristici si Coduri de Buna Practica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!