Gestiunea Riscurilor in Afaceri

Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de risc
Riscul este definit in termeni foarte generali, ca posibilitatea de a ajunge intr-o primejdie, de a avea de infruntat un necaz, sau de a suporta o paguba.
In general, riscul este o categorie sociala, economica, politica sau naturala, caracterizata prin urmatoarele trasaturi:
1. este un eveniment incert dar perfect posibil, avandu-si originea in incertitudine;
2. este un element care produce daune morale sau materiale;
3. efectele lui, odata produse, nu mai pot fi inlaturate;
4. riscul apare in procesul activitatii umane, sociale, politice si economice.
Pe plan economic riscul este privit ca un eveniment viitor si probabil a carui producere ar putea provoca unele pierderi.
In acest sens au fost enuntate urmatoarele acceptiuni:
a. posibilitatea ca intr-o tranzactie sa nu se inregistreze castigul scontat sau sa apara o pierdere ca urmare a evolutiei nefavorabile a factorilor de care depind performantele unui agent economic;
b. sacrificiul unui avantaj imediat sau absenta unui consum imediat in schimbul unor avantaje viitoare;
c. pierderea unui avantaj cert si imediat din achizitia si stapanirea unui bun real si din consumatia unui serviciu contra unui avantaj viitor si incert din investitia de valori imobiliare;
d. incertitudinea asupra valorii unui bun financiar ce se va inregistra la o data viitoare.
Riscul este definit si ca ,,posibilitatea aparitiei unei pierderi in cadrul unei tranzactii economice (import, export, cooperare), ca rezultat al producerii unor evenimente sau fenomene imprevizibile".
In practica de regula, ideea de risc este asociata cu ideea de pierdere, desi, daca ne referim la relatiile economice internationale, se pot intalni atat unele riscuri din care decurg pierderi pentru toti partenerii, cat si altele din care pierderilor asupra unora din parteneri le corespund castiguri pentru alti parteneri.
Dictionarul juridic de comert exterior ofera urmatoarea definitie: ,,riscurile in schimburile internationale sunt prejudiciile determinate de imprejurari fortuite".
In literatura noastra de specialitate putem gasi urmatoarele aspecte:
- riscul este un eveniment viitor si probabil a carui producere ar putea provoca anumite pierderi;
- in economie sunt unele activitati care prin specificul lor comporta riscuri mai mari.
In activitatea de comert exterior, riscurile au grad superior in comparatie cu ale intreprinderilor care actioneaza numai in raporturile interne privind circulatia produselor.
Consecintele evenimentelor probabile, care constituie in ansamblul lor riscuri in comertul international daca acestea se produc, se reflecta direct in gestiunea economica a agentilor cu activitate de comert exterior, prin diminuarea eficientei economice a operatiunilor comerciale afectate, proportional cu gradul de nerealizare a incasarilor scontate la incheierea tranzactiilor respective.
Tipologia riscului
In vederea analizei, a evaluarii, riscurile pot fi clasificate dupa urmatoarele criterii:
1. Dupa origine exista riscuri:
o din interiorul firmei;
o din exteriorul firmei.
Riscurile din interiorul firmei sunt generate de activitatea de aprovizionare, productie, desfacere, cercetare, finantare, investitie. Fiecare din acestea determina centre de risc care trebuie cunoscute si gestionate optim.
Riscul din exteriorul firmei se datoreaza mediului in care functioneaza afacerile.
2. Dupa natura riscului s-au identificat trei tipuri de risc:
o riscul individual al unui proiect, al unei actiuni de afaceri;
o riscul de firma;
o riscul de piata.
Riscul individual al unui proiect este masurat de variatia rentabilitatii estimate a proiectului, netinand seama de faptul ca proiectul respectiv este o parte a portofoliului de afaceri in cadrul unei firme, iar firma respectiva nu este decat o parte a portofoliilor investitorilor. Acesta ar fi riscul pe care l-ar avea proiectul daca ar fi singurul proiect al firmei si daca actionarii acesteia ar avea toate actiunile in acea firma.
Riscul de firma este efectul unui proiect asupra riscului firmei fara a tine cont de efectele diversificarii portofoliilor investitorilor, fiind masurat prin impactul proiectului asupra variatiei rezultatelor, profiturilor firmei. Riscul de firma poate fi eliminat prin diversificare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Riscurilor in Afaceri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!