Functiunea financiar-contabila

Extras din referat Cum descarc?

Experienta firmelor de succes evidentiaza, ca regula, distribuirea functiei managementului financiar pe mai multe compartimente, fiecare dintre acestea raspunzind de un anumit aspect al functiei financiare a firmelor.
Sfera managementului financiar este in mod obisnuit controlata si condusa de un vicepresedinte al societatii, care furnizeaza rapoartele financiare direct presedintelui firmei. In cazul marilor corporatii exista mai multi vicepresedinti findnciari, unul dintre ei fiind seful departamentului financiar care primeste rapoartele de la ceilalti vicepresedinti.
Diversele sectiuni din cadrul departamentului financiar sunt conduse de catre directori si coordonatori, avind in subordine analisti financiari sau analisti de credite, analisti de buget sau analisti de plan.
Diviziile sau sectiunile care se regasesc de obicei in sfera managementului financiar al unei firme sunt urmatoarele:
a) Secitunea "buget operational" curent, care raspunde de pregatirea, elaborarea si actualizarea bugetelor operationale ale firmelor, lucrind in strinsa legatura cu departamentul de contabilitate. in firmele mai mici, aceasta sectiune poate indeplini o functie de coordonare;
b) Sectiunea "alocarea capitalului" raspunde de pregatirea analizelor cheltuielilor de capital. In functie de firma, aceasta sectiune poate asigura legatura cu compartimentele tehnice si comerciale, precum si cu conducerea de virf a firmelor;
c) Sectiunea "planificarea financiara", specializata in analiza alternativelor de finantare, implicata in analiza conditiilor pietelor financiare, a riscurilor dobinzii si in colaborare cu bancile de investitii:
d) Sectiunea " finantare pe termen scurt", raspunzatoare de gestionarea finantelor pe termen scurt ale firmelor si in mod normal este trezorieryl firmelor. Coopereaza cu bancile comerciale, preocupindu-se de investitiile pe termen scurt pe piata monetara;
e) Sectiunea "credit" raspunde de tipul si marimea creditului pe care firma il poate acorda clienitlor sai, si uneori de efectuarea analizelor financiare, existind pericolul ca, datorita relatiilor strinse cu vinzarile, analizele sa se restringa la sfera marketingului;
f) Sectiunea "relatii financiare", formata din citeva persoane (in firmele mijlocii, o persoana) care raspund de conlucrarea cu investitorii institutionali, cu agentii imobiliari, cu actionarii si comunitatea financiara.
In Figura 2 este prezentata organizarea functiei de management financiar, intr-o situatie tipica. [8,41-43]
In alta abordare activitatea economico-financiara este structurata pe doua nivele: societate comerciala si fabrica.
La nivelul societatii comerciale se disting ca principale compartimente organizate:
Compartimentul financiar cu atributii de:
- plan - trezorerie (relatii cu ) si intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli;
- decontari cu agentii economici (societati comerciale, regii autonome, particulari);
- salarii (negociere, politica de salarizare la nivelul societatii, intocmire state, plati salarii).
Compartimentul contabilitate are ca principale activitati:
- contabilitate generala (inregistrarea conturilor efective de productie, intocmirea bilantului si a darii de seama contabile);
- evidenta capitalului social (pe locuri de responsabilitate, inventariere, miscari).
Compartimentul preturi
- calculul si negocierea pretului de livrare al produselor (impreuna cu specialistii din compartimentul de management);
- calculul costurilor programate (normate) pe fabrici producatoare pe baza consumurilor normate elaborate de compartimentul tehnic de conceptie.
Compartimentul CFP - CFI
- controlul financiar preventiv la nivelul societatii pentru angajarea patrimoniala cu persoane juridice (agentii economici);


Fisiere in arhiva (1):

  • Functiunea financiar-contabila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!