Functiile Managementului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Evolutia managementului ca stiinta 2
1.1 Managementul ca proces 2
1.2 Managementul ca disciplina ...2
1.3 Managementul ca personal .2
1.4 Managementul ca mijloc de a face cariera 2
2. Functiile managementului .3
2.1 Conceptul de functie a managementului 3
2.2 Functia de previziune ...4
2.3 Functia de organizare ..4
2.4 Functia de antrenare-motivatie ..5
2.5 Functia de coordonare .6
2.6 Functia de control-evaluare 7
3. Bibliografie ..9


Extras din referat Cum descarc?

1. Evolutia managementului ca stiinta
Ce este managementul?
1.1 Managementul ca proces
Urmareste atingerea unor obiective (scopuri) utilizand resurse: oameni, materiale, spatii, timp. Resursele sunt considerate inputuri (intrari) in proces, iar obiectivele outputuri (iesiri), succesul unei bune conduceri (management) fiind dat de raportul dintre iesiri si intrari, care indica productivitatea organizatiei. 
Daca managementul poate fi sintetizat doar in aceste cateva cuvinte, ce-ar fi de spus despre manageri? 
Managerii sunt oameni care - folosindu-se de o serie de legi, principii, metode etc., in functie de abilitatile personale - conduc procesul catre atingerea scopurile urmarile. 
Pe diferitele niveluri ierarhice ale unei organizatii personalul este implicat, mai mult sau mai putin, in managementul procesului. 
Managerul este socotit ca fiind omul noilor cerinte de dezvoltare a societatii, el executand o profesiune cu un grad ridicat de cunostinte si practici, a caror insusire cere un lung si complex proces de formare si perfectionare. 
1.2 Managementul ca disciplina 
Este un domeniu al stiintei cu principii, concepte si teorii proprii, iar scopul sau major este ca acestea sa fie invatate si intelese pentru a fi aplicate cu succes. 
Bazele teoretice ale managementului isi propun sa dezvaluie legile, principiile, metodele, tehnicile, procedeele si regulile actiunii eficiente. Arta conducatorului inseamna priceperea de a transpune aceasta teorie in practica. 
1.3 Managementul ca personal 
Se pune de multe ori intrebarea, de ce o firma are un succes atat de mare, sau de ce a dat faliment? Raspunsul este aproape acelasi: a avut sau nu un management bun. 
Termenul face referire la oamenii care, in diferite colective, sunt responsabili de coordonarea si conducerea organizatiei. Managerii sunt persoane individuale care conduc un anumit nivel ierarhic al organizatiei. 
1.4 Managementul ca mijloc de a face cariera 
Managementul, bine inteles si aplicat, aduce un profit substantial organizatiei; ca atare, persoanele implicate in acest proces au posibilitatea sa-si arate calitatile si sa urce treptele ierarhice, chiar pana in varful piramidei. 
Concluzionand, managementul poate fi privit ca ,,personalul" care dorind sa-si faca o ,,cariera" in domeniu trebuie sa studieze ,,disciplina de invatamant management" pentru a o practica in ,,procesul de management". Este procesul ce presupune ca una sau mai multe persoane sa coordoneze activitatea altor persoane, pentru a obtine rezultate, care nu pot fi atinse de nici o persoana care actioneaza singura. 
Este de remarcat ca, desi disciplina distinsa, cu domeniul bine delimitat, managementul este totusi o disciplina de interferenta, integratoare, globala, care opereaza cu notiuni din: 
- discipline generale (matematica, teoria sistemelor, cibernetica); 
- discipline sociale (filozofie, psihologie, sociologie, drept si legislatie); 
- discipline economice (economie, finante, comert); 
- discipline tehnice si tehnologice de specialitate descriind cat mai corect procesul de productie. 
Folosirea managementului ca stiinta prezinta avantajele unei activitati rationale sistematice, bazata pe cunoasterea legilor si principiilor care guverneaza dinamica fenomenelor. 
Managementul reprezinta ansamblul actiunilor intreprinse cu scopul directionarii eforturilor unei colectivitati umane spre asigurarea progresului social si material, pentru satisfacerea intereselor ce decurg din obiectivele majore stabilite pentru evolutia sistemului. Managementul se dezvolta in prezent prin amplificarea si extinderea cercetarilor in diverse domenii. Se contureaza, pe de o parte,tendinta de diferentiere a ramurilor de cercetare, iar pe de alta parte, se amplifica tendinta de integrare in vederea cuprinderii aspectelor complexe ale conducerii (informatica, cibernetica, teoria sistemelor etc.). Se formeaza, astfel, un sistem al conducerii care cuprinde numeroase discipline in plina evolutie, cunostiintele acestora integrandu-se intr-un sistem logic structurat sub forma unor teorii, legi, principii ale managementului. 
Se afirma ca managementul este, poate, cele mai inexacta dintre stiinte. In particular, aceasta se datoreaza faptului ca se ocupa de fenomene asupra carora stim inca prea putin. Nu trebuie uitat, insa, ca si in stiinta, poate cea mai exacta - fizica - sunt zone intregi unde cunoasterea se dezvolta pe baza de speculatie si ipoteza. 
2. Functiile managementului
2.1 Conceptul de functie a managementului
Managementul unei unitati economice graviteaza in jurul unor ctivitati pe care trebuie sa le infaptuiasca si care, de fapt, se sintetizeaza in functiile (atributele) sale. Formarea acestor functii 
tine de inceputurile stiintei managementului si apartine lui Henri Fayol. El a delimitat cinci functii al managementului - previziune, organizare, comanda, coordonare si control - care prin continutul lor, in general, isi pastreaza si azi valabilitatea. Ulterior au avut loc alte abordari ale functiilor managementului, aparand deosebiri fata de ceea ce a conceput H. Fayol. Desi numarul functiilor variaza de la un autor la altul, totusi, consideram ca esenta lucrurilor este aceeasi. Foarte adesea, anumite activitati dintr-o functie sunt desprinse din context si devin o functie de sine statatoare. Modificarile care au intervenit in actiunea factorilor endogeni si exogeni, fiecarei unitati economice, au determinat mutatii important in modul de manifestare a unor componente
ale functiilor managementului, dar fara sa se schimbe in totalitate sensul acestora. In acest context putem aminti faptul ca manifestarea functiei de comanda se concretizeaza in activitatea de antrenare si motivarea actiunilor intreprinse in procesul de management, dar nu se poate afirma ca elementele de "comanda" au disparut in totalitatea lor. Modificari semnificative s-au
produs si in modul de manifestare a componentelor functiei comerciale in sensul ca in momentul de fata componenta care cuprinde activitatile de marketing, au un rol special. Sub aceasta forma se pot formula aprecieri pentru fiecare functie a managementului. Abordarile din tara noastra, desi cunosc anumite deosebiri, totusi, cele mai multe dintre parerile formulate converg catre urmatoarele functii: previziune, organizare, coordonare, antrenare-motivare, controlevaluare.
In literatura de specialitate functiile managementului sunt definite ca eforturi de gandire si actiune rationala, specifice activitatii de management, care declanseaza un ciclu logic de desfasurare a evenimentelor viitoare, de pregatire, previziune si organizare a mijloacelor existente, de cunoastere si influentare a oamenilor. Din aceasta definitie rezulta ca procesul de
management are un caracter ciclic, care incepe cu definirea scopului propus, se continua cu precizarea obiectivelor pe un anumit termen, se stabilesc sarcinile pentru componentii unitati si se incheie cu analiza indeplinirii lor. In procesul de desfasurare a fiecarui ciclu de management se efectueaza, intr-o succesiune logica, anumite operatii, care sunt sistematizate pe etape si
reprezinta continutul celor cinci functii ale managementului.
Functiile managementului sunt: 
1. Functia de previziune
2. Functia de organizare
3. Functia de antrenare-motivatie
4. Functia de coordonare
5. Functia de control-evaluare


Fisiere in arhiva (1):

  • Functiile Managementului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!