Funcțiile managementului

Extras din referat

1.1. Functia de previziune consta in ansamblu proceselor de munca prin intermediul carora se determina principalele obiective ale firmei  societatea comerciala sau regie autonoma - si componentele sale, precum si resursele si principalele mijloace necesare realizarii lor. Previziunea raspunde la intrebarile :  ce trebuie si ce poate fi realizat in cadrul firmei ? in conditiile si concomitent cu desemnarea resurselor necesare.
Rezultatele previziunii se impart in functie de orizont, grad de detaliere si obligativitatile in trei categorii principale: 
1) Prognozele ce acopera un orizont minim de 10 ani, au un caracter aproximativ, nefiind obligatorii. De regula, prognozele, fie ca sunt normative sau exploratorii, se rezuma la principalele aspecte implicate, in final continand un set de date cu valoare indicativa referitoare la ansamblul firmei sau la principalele activitati incorporate.
2) Planurile, in care se finalizeaza cea mai mare parte a proceselor de previziune, se refera, de regula la perioadele cuprinse intre5 ani si o luna. Gradul lor de detaliere variaza invers proportional cu orizontul, in mod firesc planurile curente fiind detaliate, in timp ce planul intreprinderii pe 5 ani se rezuma doar la obiectivele fundamentale ale firmei si principalele resurse aferente. Planurile intreprinderii, inclusiv in tarile dezvoltate, au un caracter obligatoriu, fiind baza desfasurarii activitatilor incorporate.
3) Programele specific lor este orizontul redus, cel mai adesea o decada, o saptamana, o zi, un schimb, o ora. Fireste, programele sunt foarte detaliate, elementele cuprinse fiind obligatorii si prezentand un grad ridicat de certitudine. De regula programele cuprind previzionarii referitoare la activitatea de fabricatie si aprovizionare, stabilind in mod precis cantitatile de produs sau materia prima pe formatii de munca si executanti, la nivel de saptamana, zi, schimb, s.a
Ultimele decenii au marcat progrese spectaculoase in domeniul previziunii, in fapt cele mai intense la nivelul procesului de management. Pe plan teoretico-metodologic, expresia acestor progrese o reprezinta conturarea planificarii firmei ca un domeniu de sine statator, ca o disciplina stiintifica. Pe plan operational, expresia saltului calitativ inregistrat o constituie imbogatirea sensibila a arsenalului metodologic utilizat in previzionarea activitatilor agentului economic, ce cuprinde, printre altele, metodele : extrapolarea, scenariile, tehnica Delphi, simularea, analiza de corelatie, etc.
In conditiile trecerii la economia de piata, caracteristic societarilor comerciale in perioada actuala este reconsiderarea abordarii functiei de previziune, in sensul fundamentarii sale pe cercetari de piata, pe cerintele efective ale consumatorilor, apeland la instrumentarul de marketing si al exercitarii integrale la nivelul agentului economic.
1.2. STABILIREA ORIZONTULUI PREVIZIONAL.
Previziunea este o afirmatie despre viitor care trebuie sa indeplineasca urematoarele caracteristici:
a) Sa fie bine fundamentata stiintific pe baza informatiilor culese din intreprindere.
b) Afirmatiile sa aiba o cat mai mare acuratete.
c) Afirmatia despre viitor sa fie cat mai precis formulata.
d) Afirmatia despre viitor sa fie fundamentata stiintific pe baza unui model.
Criteriile de clasificare a previziunilor economice sunt:
a) Orizontul de previziune. Acesta influenteaza acuratetea previziunii si reprezinta intervalul de timp (h) care separa momentul in care se efectueaza previziunea, numit si originea previziunii, de momentul pentru care se doreste previziunea. Planurile previzionbale pot fi clasificate astfel:
- Previziuni pe termen scurt (1  3luni)
- Previziuni pe termen mediu (3 luni  2 ani)
- Previziuni pe termen lung (2  5ani)


Fisiere in arhiva (5):

  • 2.1. PREVIZIUNEA.doc
  • 2.2. COORDONAREA.doc
  • 2.3. ANTRENAREA.doc
  • 2.4. Organizarea.doc
  • 2.5. CONTROLUL.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!