Funcția de previziune și organizare

Extras din referat Cum descarc?

Functia de previziune 
A intrezari si, eventual, a cuantifica evolutia viitoare a unor fenomene de natura economico-sociala, prezinta o importanta deosebita pentru activitatea unei unitati economice.
In functie de acest lucru unitatea poate activa sau nu intr-un anumit climat si poate sa obtina rezultate care sai asigure functionalitatea. Functia de previziune are in vedere un efort de gandire si actiune a managerilor in scopul de a identifica anticipative problemele care vor interveni in activitatea unitatii, din interiorul si/sau din afara ei. Cunoscute cu anticipatie se creeaza, datorita timpului aflat la dispozitie, posibilitati mai mari de solutionare a problemelor, de incercare de adaptare la evolutia mediului in care functioneaza unitatea economica.
Previziunea a devenit o parte integranta a mentalitatii managerilor, care trebuie ca prin activitatea pe care o desfasoara, sa anticipeze modul de desfasurare a activitatilor. Managerul trebuie sa orienteze permanent unitatea pentru obtinerea unor performante superioare prin anticiparea modalitatilor de derulare a proceselor economice din unitate, pe baza rezultatelor obtinute si experienta acumulata.
In general, manifestarea functiei de previziune presupune sistematizarea activitatilor si parcurgerea urmatoarelor etape:
- Stabilirea perspectivei, respectiv a directiei in care trebuie dirijata actiunea, urmarind identificarea intregului set de informatii necesar, pe baza carora se formuleaza actiunile posibile de initiat. In aceasta etapa se prefigureaza viitoarele investitii si dezvoltarea mijloacelor de productie, in functie de noua structura a activitatilor ce se va desfasura in unitate.
- Definirea obiectivelor, pe baza informatiilor analizate in etapa anterioara, sunt formulate obiectivele generale, la nivelul unitatii economice, cat si cele derivate la nivelul subdiviziunilor organizatorice care sunt implicate in realizarea acestora. Derivarea obiectivelor generale se realizeaza numai cand previziunea se refera la o perioada de timp mai mica.
- Stabilirea programelor pentru fiecare sector de activitate, acestea fiind considerate ca parte integranta din programul general.
- Definirea mijloacelor materiale si financiare necesare obiectivelor propuse. Se recomanda ca in aceasta etapa, managerul sa efectueze pe baza unui sistem complet de parametrii si / sau indicatori, o analiza amanuntita a eficientei economice privind utilizarea factorilor de productie implicati in realizarea obiectivelor propuse.
- Evaluarea consecintelor deciziilor adoptate, care va cuprinde atat aspecte privind desfasurarea proceselor economice din unitate cat si valorificarea rezultatelor obtinute.
Previziunile se materializeaza in: prognoze, planuri si programe.
o Prognozele, forma de manifestare a acestei functii, reflecta estimarea evolutiei conditiilor in care vor functiona unitatea la nivelul unui orizont de timp mai mult sau mai putin indepartat.
Gradul in care rezultatele obtinute prin prognoza nivelului unor procese si fenomene va corespunde nivelului efectiv al acestora peste un anumit numar de ani, depinde de mai multi factori, cum ar fi: metodele de prognoza utilizate, gradul de cunoastere a complexitatii conditiilor in care vor evolua procesele si fenomenele cercetate, tehnica utilizata in prelucrarea
datelor etc. 
De exemplu, in agricultura identificarea si prevederea cu mare exactitate a evolutiei fenomenelor analizate este mai dificila, datorita, in special, interventiei factorilor naturali, cu cunoscuta lor variatie in spatiu si timp, ca si a faptului ca se lucreaza cu organisme vii, care au propriul lor mod de manifestare si de a reactiona la interventiile omului sau ale conditiilor de mediu. Cu toate acestea, prognozele constituie un instrument caruia merita sa i se acorde intreaga atentie din partea managerilor unitatilor agricole, in vederea realizarii obiectivelor generale propuse.
Este cunoscut faptul ca prognozele, in functie de orizontul de timp, pentru care se elaboreaza, pot fi: pe termen scurt, mediu si lung. Elaborate pe diferite domenii de activitate ale unei unitati economice pot fi punctul de plecare al adoptarii unei strategii de dezvoltare a acestuia. Ele ofera o anumita orientare, fara a avea un caracter imperativ.
Metodele de fundamentare a prognozelor pot fi: matematice, statistice, normative, etc. Optarea pentru una din metode sau alta depinde de gradul de cunoastere a evenimentelor, de nivelul de pregatirii in domeniu a managerului, de tehnica de prelucrare a datelor. Folosirea unor metode
moderne si tratarea corespunzatoare a informatiilor disponibile au menirea de a asigura mari sanse in obtinerea unor solutii viabile, un rezultat conform cu realitatile ulterioare care vor caracteriza perioada de timp pentru care se elaboreaza prognozele.
o Planurile reprezinta componenta functiei de previziune cel mai frecvent intalnita in unitatile economice. Importanta activitati de planificare consta in faptul ca prin intermediul acesteia managerul identifica obiectivele unitatii, determina programele de activitate, stabileste nivelul bugetului de venituri si cheltuieli, cautand sa realizeze performantele prestabilite. Fara a cuprinde anumite exagerari, un plan fundamentat pe realitati tehnice, economice, sociale, poate constitui un instrument util pentru managerul unei unitati economice prin care sa se orienteze in activitatea sa pentru o anumita perioada, asigurand atingerea unor obiective prestabilite, strans legate, deci, de ceea ce trebuie sa faca, cum sa faca, cu ce sa faca, etc. o unitate pentru a supravietui.
Identificarea si stabilirea nivelului unor obiective se poate face in perioade mult mai scurte de timp decat in cazul precedent, prin anumite programe.
o Programele, constituie un al treilea mod de manifestare a functiei de previziune, cu un grad mai mare de precizie, mult mai detaliate, asigurand si o coordonare mai stricta a actiunilor din unitatea agricola.
In general, programul se defineste prin ansamblul de activitati, lucrari esalonate precis in timp, avand fiecare durata stabilita si resursele repartizate, astfel incat sa conduca la realizarea unui obiectiv prestabilit.Dupa continutul lor, pot fi: programe operative pe campanii si programe de
lucru.
Programele operative pe campanii sunt specifice unitatilor agricole si cuprind lucrarile agricole ce urmeaza a se executa in perioada de referinta, obiectivele se repartizeaza pe subdiviziuni organizatorice. Specific unitatilor agricole este faptul ca apare fenomenul de paralelism a grupelor de activitati, adica in acelasi interval de timp asistam la desfasurarea a doua grupe mari de activitati - campania de intretinere se desfasoara in paralel cu recoltarea sau recoltarile de toamna coincid cu insamantarile pentru anul urmator - fenomen ce determina un grad mai mare de dificultate si solicit un adevarat profesionalism la elaborarea lor.
Programul de lucru cuprinde intervale de timp din cadrul unei zile, saptamani sau luni in care personalul unitatii economice lucreaza. Elaborarea programelor de lucru reprezinta o activitate cu multiple implicatii asupra deciziilor cu caracter organizatoric, in special, pentru armonizarea intereselor unitatii cu cele ale persoanelor care lucreaza in acest domeniu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia de Previziune si Organizare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!