Funcția de organizare a managementului

Extras din referat Cum descarc?

Ce este managementul? 
Managementul ca proces 
Daca managementul poate fi sintetizat doar in aceste cateva cuvinte, ce-ar fi de spus despre manageri? Managerii sunt oameni care - folosindu-se de o serie de legi, principii, metode etc., in functie de abilitatile personale - conduc procesul catre atingerea scopurilor urmarile. Managerul este socotit ca fiind omul noilor cerinte de dezvoltare a societatii, el executand o profesiune cu un grad ridicat de cunostinte si practici, a caror insusire cere un lung si complex proces de formare si perfectionare. 
Managementul ca disciplina 
Este un domeniu al stiintei cu principii, concepte si teorii proprii, iar scopul sau major este ca acestea sa fie invatate si intelese pentru a fi aplicate cu succes. Bazele teoretice ale managementului isi propun sa dezvaluie legile, principiile, metodele, tehnicile, procedeele si regulile actiunii eficiente. Arta conducatorului inseamna priceperea de a transpune aceasta teorie in practica. 
Managementul ca personal 
Se pune de multe ori intrebarea, de ce o firma are un succes atat de mare, sau de ce a dat faliment? Raspunsul este aproape acelasi: a avut sau nu un management bun. 
Managementul ca mijloc de a face cariera 
Managementul, bine inteles si aplicat, aduce un profit substantial organizatiei; ca atare, persoanele implicate in acest proces au posibilitatea sa-si arate calitatile si sa urce treptele ierarhice, chiar pana in varful piramidei. 
Concluzionand, managementul poate fi privit ca ,,personalul" care dorind sa-si faca o ,,cariera" in domeniu trebuie sa studieze ,,disciplina de invatamant management" pentru a o practica in ,,procesul de management". Este procesul ce presupune ca una sau mai multe persoane sa coordoneze activitatea altor persoane, pentru a obtine rezultate, care nu pot fi atinse de nici o persoana care actioneaza singura. 
FUNCTIA DE ORGANIZARE 
1. Sfera si delimitari 
Pentru a intelege structura unei organizatii, precum si actiunile si deciziile manageriale care o creeaza este necesar sa fie luate in consideratie patru elemente care o definesc: 
- specificatiile postului; 
- principiile departamentarii; 
- ponderea ierarhica (aria de control); 
- delegarea de autoritate. 
Elementele de baza ale oricarei structuri organizatorice in cadrul firmei sunt reprezentate de functii detinute de oameni. Felul in care angajatii isi indeplinesc sarcinile, precum si cerintele pe care trebuie sa le satisfaca sunt consecinte ale deciziilor si actiunilor manageriale. Prin tehnici de analiza a postului, managerii pot sa determine specificul si relatiile dintre functii. Aceste elemente combinate cu factori de mediu si caracteristici individuale creaza conditiile determinante pentru obtinerea performantei profesionale. In unele circumstante, diverse functii ale indivizilor sunt creionate de manageri in efortul lor continuu de a imbunatati performantele companiei. 
Functia de organizare consta in actiuni si decizii manageriale care rezulta in crearea unui set stabil de functii (posturi) si a relatiilor dintre ele. Stabilitatea acestui set de functii si relatiile dintre ele reprezinta doua componente din definitia structurii organizatorice si, totodata, unul din avantajele pe care aceasta le ofera. Trebuie facuta precizarea ca procesul de management nu inseamna patru-cinci functii separate ca activitati izolate. In realitate ele nu se desfasoara decat cel mult la infiintarea unei organizatii. De regula, exista o multitudine de combinatii in desfasurarea lor. 
Functia de organizare a procesului managerial urmeaza in mod natural si logic celei de planificare. Managerii pot decide ce vor sa intreprinda in directia obtinerii profitului, a recuperarii investitiei, a tuturor obiectivelor companiei din care fac parte. Realizarea obiectivelor se face numai printr-un consum mare de munca. Dar, munca nu trebuie facuta la intamplare, ea trebuie sa fie cea mai potrivita pentru scopul propus. Tocmai acest fapt ne conduce catre functia de organizare, pentru ca, prin intermediul sau, managerii pot decide ce plan si ce strategie trebuie urmate pentru indeplinirea obiectivelor. In sens practic, functia de organizare implica decizie manageriala, rezultata in fond intr-un sistem specializat de posturi coordonate. Alt scop al functiei de organizare este acela de a obtine coordonarea eforturilor in directia proiectarii de structuri legate prin diverse relatii de autoritate. Doua cuvinte cheie sunt : ,,proiectare" si ,,structura". Proiectarea, in acest context, presupune ca managerul sa faca un efort constient de predictie a modului in care angajatii isi fac munca, iar structura se refera la componentele sistemului firmei si la relatiile oarecum stabile si procesele dintr-o organizatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia de Organizare a Managementului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!