Funcția de conducere - Viceprimar

Extras din referat Cum descarc?

Din momentul in care am intrat la facultate m-am gandit la faptul ca as putea avea o functie de conducere in administratie publica. Functia la care aspir si pe care as dori sa o ocup este cea de Viceprimar in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.
Viceprimarul, conform Legii 215/2001 republicata, are misiunea de a-l ajuta pe Primarul General la conducerea institutiei, fiind subordonat si inlocuitorul de drept al acestuia. In lipsa Primarului General, Viceprimarul preia atributiile acestuia, respectiv conducerea operativa a institutiei, semnarea actelor administrative pentru si in numele Primarului. De asemenea, Viceprimarul coordoneaza activitatile serviciilor subordonate din aparatul de specialitate.
Managementul institutiei este asigurat de Primarul General si este sprijinit de o echipa formata de cei doi viceprimari, secretarul general si conductorii compartimentelor de specialitate. 
Consiliul local alege din randul membrilor sai viceprimarul, respectiv viceprimarii, cu votul secret al majoritatii consilierilor in functie. Durata mandatului viceprimarului este egala cu cea a mandatului consiliului local. Potrivit art 61 din Legea administratiei publice locale, in activitatea sa, primarul este ajutat de unul sau doi viceprimari care sunt alesi, dintre consilieri, de catre consiliul local pentru un mandat de 4 ani.
Viceprimarii nu pot fi in acelasi timp si consilieri locali. In acest scop, Legea nr. 215/2001 prevede in art. 156 ca in termen de 30 de zile de la intrarea sa in vigoare, viceprimarii au obligatia sa opteze, fie pentru calitatea de consilier, fie pentru functia de viceprimar.
Viceprimarii organizeaza si conduc direct activitatile directiilor, serviciilor si lucrarilor de specialitate repartizate prin dispozitie scrisa a Primarului. Adaptarea libertatilor si responsabilitatilor locale la noile cerinte ale democratiei locale participative a atras implicarea in propunerea de proiecte de hotarare nu doar a primarului si consilierilor ci si a viceprimarului.
Se poate afirma ca cei doi titulari ai actului de guvernare locala primarul si viceprimarul nu au aceeasi reprezentativitate. Cu toate ca primarul beneficiaza de reprezentativitate directa din partea cetatenilor
colectivitatii locale iar viceprimarul, s-a sustinut ca, de una indirecta, sesizam ca mijlocitor al acesteia din urma este consiliul local care alege din randul membrilor lui viceprimarul. Reiese ca viceprimarul beneficiaza si el de o reprezentativitate directa din partea comunitatii, in calitatea sa de consilier, pentru care trebuie sa indeplineasca toate
conditiile legale aplicabile si primarului.
Pe durata mandatului, viceprimarul primeste o indemnizatie
lunara, ca unica forma de remunerare a activitatii corespunzatoare functiei de viceprimar, si care reprezinta baza de calcul pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial. Viceprimarul nu beneficiaza de sporul de vechime in munca si nici de alte sporuri prevazute de lege.
Prin urmare, schimbarea din functie a viceprimarului se poate face de consiliul local la propunerea motivata a unei treimi din numarul consilierilor sau a primarului, prin hotarare adoptata cu votul a majoritatii consilierilor in functie.
Eliberarea din functie a viceprimarului poate fi facuta numai daca se face dovada ca acesta, a incalcat Constitutia, celelalte legi ale tarii sau a prejudiciat interesele statului, ale unitatii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrative-teritoriala respectiva.
Viceprimarul va coordona activitatile urmatoarelor directii: Directia Relatii Internationale, Directia Integrare Europeana, Directia Aparare si Protectie Civila, Directia Coordonare-Reglementare Infrastructura, Directia Utilitati Publice, Directia Administrativ-Transport, Directia Transporturi, Drumuri, Sistematizarea Circulatiei, RADET - Regia de Termoficare a Capitalei, AMEREB - Agentia Municipala pentru eficientizare si reglementare in domeniul energiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia de Conducere - Viceprimar.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!