Formarea si Perfectionarea Personalului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Formarea si perfectionarea personalului pag.4
2. Modalitati de formare si perfectionare pag.7
3. Metode didactice utilizate in formarea si perfectionarea personalului pag. 8
4. Pregatirea si perfectionarea personalului pag.11


Extras din referat Cum descarc?

1.Formarea si perfectionarea personalului
Prin formarea si perfectionarea personalului, in calitate de activitate, desemnez ansamblul proceselor prin care salariati isi insusesc intr-un cadru organizat, pendinte de intreprindere, cunostiinte si aptitudinile, deprinderile si comportamentele trebuitoare exercitarii unor ocupatii necesare respectivei firme.
In stransa legatura cu activitatea de formare se desfasoara activitatea de perfectionare a pregatirii personalului, prin care se desemneaza ansamblul proceselor prin intremediul carora salariatii firmei isi imbogatesc, de regula pe baza frecventarii unor programe special organizate de intreprindere, arsenalul de cunostinte, metode, aptitudini, deprinderi si comortamente in domenii in care au deja o calificare de baza, in vederea realizarii la un nivel superior a obiectivelor si sarcinilor ce le revin.
Aceste activitati se desfasoara in mai multe etape ce se succed logic:
a) Stabilirea cerintelor imediate si de perspective de formare si perfectionare, care cuprinde:
- determinarea cerintelor generale, realizate pe baza (analizei globale a conditiei actuale a fortei de munca din cadrul organizatiei, analizei organizarii si functionarii organizatiei,evidentierea diferentelor dintre cerintele organizarii si functionarii eficiente a organizatiei si potentialul professional real al fortei de munca existente);
- deteriminarea cerintelor individuale, realizate in functie de: cerintele activitatii lucratorului reiesite din fisa postului; cerintele generale de formare si perfectionare, standardele de performanta stabilite pentru lucratori, performantele realizate de acestia, componentele necesar a fi posedate in perspective, diferentele ce reies dintre cerintele de viitor si performantele prezente.
Pentru determinarea cerintelor individuale si colective se pot folosi o diversitate de metode, tehnici si mijloace:
- analiza activitatii lucratorului, a comportamentului sau a capacitatii sale de a rezolva diferite probleme complexe, a modului cum isi organizeaza munca, a performantelor sale comparative cu standardele;
- interviul;
- ancheta efectuata pentru consultarea unui grup de munca;
- lista de control ce cuprinde tematica detaliata a unor programe de formare si perfectionare ce se intentioneaza a se organiza, lucratorii trebuind sa indice temele care ii intereseaza;
- folosirea consultantilor exteriori specialisti in probleme de formare si perfectionare, care utilizeaza, in interventiile lor, intreviuri, chestionare, organizeaza dezbateri, fac anchete, etc.;
- fisele de apreciere anuale.
b) Elaborarea planului si programelor de formare si perfectionare a personalului organizatiei- planul elaborat pe ansamblul organizatiei constituie sinteza programelor individuale de formare si perfectioanre a personalului organizatiei, elaborate in trei faze:
1. analiza cerintelor de formare si perfectionare;
2. stabilirea obiectivelor programului;
3. precizarea cailor de realizare a acestor obiective.
c) Desfasurarea programelor- programele prin care un lucrator al organizatiei poate trece succesiv sunt:
- de formare pe postul ocupat;
- de perfectionare pe postul ocupat;
- de formare in vederea promovarii intr-un post superior.
Organizarea unui program de formare sau de perfectionare cuprinde urmatoarele actiuni:
- pregatirea, adica stabilirea obiectivelor programelor, tematicii acestuia si a metodologiilor in desfasurare;
- organizarea propriu-zisa, care consta in stabilirea modalitatilor de realizare, recrutarea participantilor, asigurarea mijloacelor audio-vizuale si a materialelor didactice necesare;
- desfasurarea, care cuprinde coordonarea cursurilor, evaluarea programului, identificarea directiilor de imbunatatire.
d) Controlul si evaluarea programelor- constau in masurarea abaterilor rezultatelor efective ale programelor de la obiectivele stabilite si pe eceasta baza, evaluarea eficacitatii programelor respective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea si Perfectionarea Personalului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!