Formarea Profesionala a Fortei de Munca

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. Abordari conceptuale privind formarea profesionala a fortei de munca. 5
1.1 Abordarile conceptuale privind definirea continutului pietei fortei de munca 5
1.2 Pregatirea profesionala a angajatului ca factor de tranzactie intre cerere si oferta 7
CAPITOLUL II. Formarea profesionala a fortei de munca. 10
2.1 Dispozitii generale 10
2.2 Formarea profesionala de baza 11
2.3 Formarea profesionala continua 16
CONCLUZII 21
BIBLIOGRAFIE 21


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei investigate este determinata de necesitatea efectuarii unei analize a formarii profesionale a fortei de munca la nivel national, determinarea actualitatii formarii profesionale la nivel national. 
Un sistem democratic poate fi functional in masura in care se dezvolta si un spirit democratic in mentalitatea sociala. Democratia trebuie sa fie mottoul nu numai pentru organizatiile politice, ci si pentru structurile administratiei publice, ceea ce inseamna ca o reforma democratica se refera doar partial la reorganizarea serviciilor publice, restul fiind consacrat schimbarii atitudinilor. Dar schimbarea depinde in primul rind de competentele oamenilor care fac administratiile publice sa fie transparente, responsabile si in slujba cetatenilor, si toate acestea depind, la rindul lor, de atentia acordata formarii si perfectionarii profesionale a resurselor umane din administratia publica.[6]
Reiesind din ceia ce este descris mai sus formarea profesionala este factorul principal in realizarea unor schimbari, in dependenta de capacitatile resursei umane pot fi efectuate anumite schimbari pozitive care pot dau nastere unor inovatii, in scopul imbunatatirii conditiilor sociale si economice. Necesitatile aparente sunt promotorii dezvoltarii profesionale si anume formarea profesionala este cheia de succes de a satisface realizarea acestor necesitati la un nivel profesional cuvenit.
Formarea profesionala este alcatuita din doua etape. Prima etapa este formarea profesionala initiala si a doua etapa este formarea profesionala continua. 
Formarea profesionala initiala se refera la programele de formare cuprinse in invatamantul obligatoriu si la cele urmate de absolventi imediat dupa finalizarea acestuia prin care se asigura dobandirea unei calificari profesionale.
Formarea profesionala initiala se realizeaza in invatamantul preuniversitar prin:
invatamant profesional
invatamant liceal, filiera tehnologica
invatamant postliceal
Invatamantul superior asigura formarea profesionala initiala pentru cele mai ridicate niveluri de calificare.
Formarea profesionala continua este ulterioara formarii initiale si asigura dezvoltarea competentelor profesionale deja dobindite, fie dobindirea de noi competente.
Formarea profesionala a personalului este un proces complex, care presupune, in primul rind, existenta unor structuri organizatorice, cu atributii si responsabilitati clar stabilite.
In lucrarea data se propune de a descrie importanta formarii profesionale ce element de baza in crearea fortei de munca calitative.
Cuvinte cheie: educatie; instruire; instruire continua, forta de munca, formarea profesionala, angajat.
Scopul si obiectivele cercetarii. In conformitate cu actualitatea si gradul de investigare a temei, ne propunem drept scop abordarea si descrierea analizei formarii profesionale la nivel national si stabilirea esenta formarii profesionale. In vederea realizarii scopului propus au fost formulate urmatoarele obiective:
- determinarea notiunilor si definitiilor formarea profesionala initiala, formarea profesionala continua;
- stabilirea raportului dintre cerere si oferta a fortei de munca; 
- enumerarea unor etape importante de formare profesionala a angajatilor;
- identificarea conceptului formarii profesionale; 
- analiza formarii profesionale ca element de creare a fortei de munca. 
Volumul si structura referatului. Referatul cuprinde un numar total de 21 pagini. Structura referatului este determinata de scopul si obiectivele cercetarilor si este formata din urmatoarele compartimente: 
Introducerea cuprinde urmatoarele compartimente: actualitatea temei investigate, gradul de cercetare a temei, scopul si obiectivele cercetarii, volumul si structura referatului.
In cadrul primului capitol, intitulat Abordari conceptuale privind formarea profesionala a fortei de munca, am enuntat abordarile conceptuale privind definirea continutului pietei fortei de munca, pregatirea profesionala a angajatului ca factor de tranzactie intre cerere si oferta.
Al doilea capitol, Formarea profesionala a fortei de munca, am enuntat dispozitii generale privind formarea profesionala, formarea profesionala de baza (initiala), formarea profesionala continua.
Concluzii - insereaza ideile generalizatoare formulate ca rezultat al investigatiilor desfasurate.
Bibliografie - reprezinta suportul documentar al referatului.
CAPITOLUL I. Abordari conceptuale privind formarea profesionala a fortei de munca. 
1.1 Abordarile conceptuale privind definirea continutului pietei fortei de munca. 
La etapa initiala a acestui subiect se propune de a dezvalui ce este forta de munca. 
Autorii, A. Blanovschii si V. Butnaru, in lucrarea sa ,,Piata Fortei de Munca" (publicata in anul 2009), in descrierea abordarilor conceptuale privind definirea continutului pietei fortei de munca au dedus forta de munca ca subiect de dezbatere dintre cerere si oferta dupa cum urmeaza:
In teoria si practica economica este raspandit atat conceptul de "piata muncii", cat si cel de "piata fortei de munca", in continuare se propun citeva din aceste concepte.
Dictionarul de stiinte economice defineste "piata muncii" ca un ansamblu de ofertanti si de solicitanti, care interactioneaza in vederea determinarii preturilor si/sau cantitatilor de munca. "Munca este un factor de productie, adica este necesara pentru producerea oricarui alt bun. Oferta emana de la muncitori, care isi pun forta de munca la dispozitia cererii intreprinderilor. Studiul pietei muncii este deci studiul comportamentului ofertantilor si solicitantilor de munca."
In viziunea autorilor Dictionarului de economie piata muncii este notiunea ce desemneaza intalnirea cererii cu oferta de munca, stabilirea pe aceasta baza a conditiilor pentru angajarea salariatilor, negocierea si fixarea salariilor in functie de performantele celor ce sunt angajati, realizarea mobilitatii salariatilor si a fortei de munca pe locuri de munca, firme si zone.
,,Piata muncii reprezinta locul abstract (sau spatiul economic) in care se intalnesc cererea de munca (de locuri de munca) cu oferta de munca. Pe aceasta piata au loc negocierile intre cumparatorul si vanzatorul fortei de munca."
In alta lucrare citim: "Piata muncii sau piata fortei de munca poate fi definita, inainte de toate, ca spatiul economic in care se intalnesc, se confrunta si se negociaza in mod liber cererea de forta de munca (detinatorii de capital, in calitate de cumparatori) si oferta, reprezentata prin posesorii de forta de munca. Ea se prezinta, prin urmare, si ca sistem al relatiilor si tranzactiilor care asigura, prin mecanisme specifice - inainte de toate prin intermediul salariului si al negocierilor - echilibrarea ofertei si cererii de forta de munca. Piata muncii. se afla in legatura cu celelalte piete"
"Confruntarea dintre cererea si oferta de forta de munca intr-un anumit interval de timp si intr-un anumit spatiu, care finalizeaza prin vanzarea-cumpararea de forta de munca in schimbul unui pret numit salariu, poarta denumirea de piata muncii".


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Profesionala a Fortei de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!