Formarea Personalului

Extras din referat Cum descarc?

Orice organizatie dispune de un patrimoniu de talente, cunostinte si experiente pe care trebuie sa le gestioneze.
Ea trebuie sa mareasca acest patrimoniu si sa-i asigure perenitatea prin intermediul formarii si prin punerea in aplicare a unui sistem de transmitere sistematica a cunostintelor si a experientei dobandite (politica in domeniul formarii).
Intreprinderea moderna poate fi definita ca un ansamblu de cunostinte, de proceduri si de experiente. In acest context, transmiterea culturii de intreprindere este o sarcina prioritara a supravietuirii. Este bine sa facem diferenta intre:
o elementele care pot fi dobandite aproape instantaneu (capital, brevete, masini) si,
o elementele care presupun o perioada indelungata de maturizare pentru a se adauga la patrimoniul unei intreprinderi (experienta, retele informationale, cunostinte tehnice si comerciale, metode specifice, etc).
Ori, formarea personalului are tocmai scopul de a alimenta si de a asigura transmiterea acestui patrimoniu, element esential al valorii unei intreprinderi moderne.
2. Cine raspunde de formare
Responsabilul cu formarea:
- dispune de un buget alocat acestei actiuni,
- are sarcina de a insera politica de formare in politica generala a intreprinderii,
- este plasat la intalnirea domeniului de productie cu cel de resurse umane si cu cel de planificare. 
Drept urmare, are un rol si o pozitie ierarhica care trebuie precizate. Astfel:
o Sub raport ierarhic, el trebuie plasat pe o pozitie suficient de inalta pentru a conferi credibilitate actiunilor pe care le intreprinde. El va perturba activitatea curenta si se va gasi frecvent in conflict cu 616c24g oamenii de productie. De aceea, trebuie sa fie adjunct al directorului de resurse umane sau in cazul in care formarea este vitala pentru firma - el poate deveni consilier al directorului general. In unitatile de importanta medie sau mica, activitatea de formare va fi exercitata de responsabilul de personal.
o Rolul sau este triplu : 
- el este observator pentru ca analizeaza nevoile, defineste o structura a mainii de lucru si propune mijloace de actiune;
- el este planificator si se ocupa de investitia in domeniul formarii; el asigura gestiunea ansamblului de actiuni, recrutarea si formarea animatorilor, controleaza mijloacele materiale, apreciaza eficacitatea programelor intreprinse;
- el este coordonator al gestiunii patrimoniului intelectual al intreprinderii fiind implicat in sistemul de repartitie a sarcinilor, etc. si depaseste imaginea stereotipa a ,,responsabilului cu invatamantul".
3. Determinarea nevoilor de formare
Pentru a determina nevoile de formare se folosesc informatii care provin din surse diferite:
o Rezultatele managementului previzional al resurselor umane.
In toate cazurile in care exista un management previzional al resurselor umane, acesta constituie, in mod evident, un instrument privilegiat de determinare a nevoilor de formare. Sa retinem ca formarea este un mijloc de regularizare cu doua nivele:
- ea permite ajustarea resurselor interne in raport cu nevoile; aceasta este ipoteza unei formari de adaptare si de reconversie.
- ea permite ajustarea resurselor externe (angajari, mutari in cadrul grupului) in raport cu nevoile; aceasta este ipoteza unei formari prealabile ocuparii postului.
o Anchete informale si formale.
Anchetele acopera in acelasi timp:
- discutiile informale,
- consultarile cu managerii si executantii precum si,
- studiile sistematice ale comportamentului lucratorilor la toate nivelele ierarhice.
Experienta dovedeste ca modalitatea cea mai utilizata si cea mai eficace este dialogul cu managerii, dialog prin care acestia definesc ceea ce considera ca fiind nevoile cele mai presante ale intreprinderii in materie de formare: ei cunosc bine situatia si vor fi in masura sa-si manifeste sprijinul, daca au contribuit la desemnarea liniilor de actiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Personalului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!