Fondul de Coeziune

Extras din referat Cum descarc?

A font nevoie de 18 ani ca politica de coeziune economica si sociala sa avanseze pe agenda politica a CE, datorita primei extinderi care includea state membre (Marea Britanie si Irlanda) cu probleme considerabile de dezvoltare economica si sociala, cuplate cu o incetinire a dezvoltarii economice datorate crizei petroliere din anii '70.
La inceput, politica de coeziune avea un explicit caracter redistributiv. In 1975 a fost infiintat un Fond European de Dezvoltare Regionala (FEDR) care sa contribuie la proiectele de dezvoltare lansate de guvernele nationale. S-a inteles repede ca acest concept minimalist avea deficiente serioase. Numeroase proiecte erau cofinantate de FEDR in baza unui sistem de cote nationale fara prioritati explicite de dezvoltare pe termen lung si fara efect de multiplicare.
In 1986 Actul Unic European creeaza bazele unei politici reale de coeziune menite sa compenseze constrangerile pietei unice pe care le resimt tarile meridionale si alte regiuni mai putin favorizate.
Adoptarea Programului Pietei Unice Europene in 1986 si semnarea Actului Unic European in 1986 au semnificat o noua era pentru politica de coeziune economica si sociala din CE. Eliminarea barierelor in calea comertului si libera circulatie a persoanelor, capitalului si serviciilor au fost insotite de preocupari privind capacitatea regiunilor defavorizate de a face fata presiunilor concurentiale ale pietei.
Tratatul de la Maastricht, care a intrat in vigoare in 1993, desemneaza coeziunea ca fiind, impreuna cu uniunea economica si monetara si piata unica, unul dintre principalele obiective ale Uniunii.
De asemenea prevede crearea Fondului de Coeziune, pentru sprijinirea proiectelor in domeniul mediului si transporturilor in statele membre cel mai putin prospere.
Fondul de Coeziune a fost creat de Tratatul de la Maastricht in 1992 pentru a furniza contributia financiara necesara proiectelor din domeniul mediului si a retelelor trans-europene de infrastructura si de transport. Fondul este rezervat Statelor Membre care au introdus "programul de convergenta" si al caror PIB pe locuitor este sub 90% din media Comunitatii. 
Tratatul de la Amsterdam (1997) confirma importanta coeziunii si de asemenea include un Titlu privind Ocuparea Fortei de Munca care subliniaza necesitatea colaborarii in vederea reducerii somajului. Consiliul European de la Berlin (martie 1999) initiaza reforma Fondurilor Structurale si ajusteaza functionarea Fondului de Coeziune.
Aceste Fonduri au primit peste 30 de miliarde de Euro pe an in perioada 2000 -2006, adica 213 miliarde de Euro in decurs de sapte ani.
Politica de Coeziune economica si sociala a Uniunii Europene trebuie vazuta ca parte integranta a Strategiei de la Lisabona (2000), care isi propunea sa transforme Europa pana in anul 2010, "in cea mai dinamica si mai competitiva economie bazata pe cunoastere". Strategia de la Lisabona a fost completata in anul 2001, in cadrul Consiliului European de la Gotheburg cu noi obiective, printre care cel mai important este asigurarea dezvoltarii durabile.
In prezent Fondul de Coeziune se adreseaza urmatoarelor tari: Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Spania este eligibila, pe baza tranzitorie, deoarece PNB-ul sau pe cap de locuitor este inferior mediei inregistrate pentru Uniunea Europeana cu 15 state membre. 
Concepte de baza privind politica de coeziune economica si sociala
Coeziunea reprezinta procesul de reducere a disparitatilor de dezvoltare economica si sociala, fiind unul din obiectivele prioritare ale Uniunii Europene. Politica de coeziune economica si sociala cuprinde toate actiunile UE care vizeaza realizarea dezvoltarii economice armonioase si echilibrate a acesteia, in special prin promovarea reducerii disparitatilor de dezvoltare intre diferitele regiuni/state ale Uniunii Europene, a egalitatii sanselor si a dezvoltarii durabile. Aceasta va conduce la cresterea competitivitatii Uniunii Europene si va genera cresterea veniturilor, aducand astfel beneficii pentru economia intregii Uniuni Europene.
Politica de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene este o politica axata pe solidaritate. Scopul sau este sa creeze locuri de munca si sa creasca nivelul competitivitatii, oferind sprijin statelor din regiuni mai putin dezvoltate, precum si celor care se confrunta cu dificultati structurale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul de Coeziune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!