Fisă de lectură a unui capitol dintr-o carte de management

Extras din referat Cum descarc?

Numele cartii : " REFERENTIALUL IN EVALUAREA SCOLARA"
Autor: Prof. univ. Dr. Marin Manolescu
Editura: Editura Universitara, Bucuresti
Anul publicarii: 2015
Capitolul IV - " Competenta - Impact asupra inovarii sistemelor evaluative"
-  paginile 96 - 113
-  subcapitole:
1). Scoala la raport sau Educatia la proba performantei
2) Schimbarea de perspectiva : de la evaluarea estimativa la evaluarea apreciativa
3) Judecati normative-judecati descriptive in evaluare
4) Grile de evaluare, liste de control
5) Doua abordari ale competentei scolare in evaluare
6) Calitatile unui bun sistem de evaluare
Voi incepe prezentarea acestui capitol prin redarea unui citat reprezentativ, cu privire la studiul "Euridice":
" Procesul de predare orientat catre transfer necesita o schimbare a accentului, de la metodele centrate pe profesor la metodele centrate pe cel ce invata. Rolul profesorilor este acela de a facilita invatarea prin orientarea elevilor in eforturile lor de aplicare a cunostintelor si deprinderilor in situatii noi, astfel incat sa devina persoane competente." ( Euridice Study , Key Competencies, pag. 20) - preluat din pag 96 a cartii " REFERENTIALUL IN EVALUAREA SCOLARA; subcapitolul I.
Acest citat a contribuit la alegerea unui capitol pentru a efectua tema solicitata, intrucat mi-a starnit interesul si m-a ajutat sa aflu noi informatii despre un domeniu ce mi-a starnit interesul. 
De multe ori m-am intrebat care sunt criteriile de evaluare reale si benefice pentru copiii cu care lucrez, deoarece am observat adesea existenta unor temeri ale copiilor legate de notele/ calificativele obtinute la teste, teze, examene, olimpiade, concursuri.
Acest capitol expune trecerea de la PPO la Pedagogia bazata pe competente , trecerea de la psihologia behaviorista/comportamentista la psihologia cognitiva. Acest proces indelungat a avut ca scop schimbarea accentului in procesul didactic. Plecand de la comportamente observabile si masurabile, s-a ajuns la procese de invatare, care implica procesarea continutului, rezultatul fiind formarea de capacitati si deprinderi( pag. 20-21).
In primul subcapitol sunt evidentiate importanta competentelor si a performantei (rezultatele) elevilor, precum si necesitatea schimbarii sistemului de evaluare traditional.
"Examinarea de tip traditional este orientata excesiv spre memorarea informatiilor si spre reproducerea raspunsului corect, nu pe aplicarea cunostintelor cu ajutorul deprinderilor de gandire critica si creativa." ( pag. 97)
Subcapitolul I subliniaza necesitatea unei treceri de la o evaluare centrata pe respectarea normelor, la o evaluare centrata pe rezultate.
Subcapitolul al doilea prezinta semnificatiile evaluarii estimative( prin masurare) si a evaluarii apreciative( calitativa, in lipsa masurarii).
Evaluarea estimativa este asociata cu masurarea. 
O evaluare veritabila este cea calitativa(apreciativa), care se realizeaza in absenta masurarii.
In sistemul romanesc, elevii sunt notati cu note de la 10 la 1 sau cu calificative de la f. Bine la insuficient. Aceasta metoda este folosita la nivel national. Astfel, cadrul didactic recurge la estimarea rezultatelor elevului sau a activitatilor sale de invatare, estimarea realizandu-se prin raportarea situatiei reale la situatia ideala, la o scara, la o norma.
Evaluarea apreciativa este orientata indeosebi spre calitate. 
" Intentia dominanta nu este de a masura , de a prezenta greutatea prestatiei elevului, ci de a determina valoarea acesteia." (pag. 101)
In cadrul evaluarii apreciative s-au dezvoltat doua tipuri de demersuri, care sunt corespondente cu doua filosofii distincte:
- evaluare apreciativa cu model predeterminat;
-  evaluare apreciativa fara model predeterminat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fisa de lectura a unui capitol dintr-o carte de management.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!