Femeia pe Piata Muncii in Europa

Extras din referat Cum descarc?

Femeia pe piata muncii din Europa 
Corespunzator statisticilor facute de Comunitatea Europeana, 40% din forta de munca din Europa este reprezentata de femei. Ocuparea in masa a locurilor de munca de catre femei nu le-a garantat inca acestora accesul la functii situate la nivel inalt. Fiind dificil de obtinut date exacte, s-a aproximat optimist ca 10% din managerii europeni sunt femei, concentrati la niveluri inferioare si medii ale managementului, foarte putine reusind sa sparga plafonul de sticla pentru a ocupa pozitii de nivel superior. Luand in considerare numarul mare al pozitiilor inalte de management, acest procent este foarte mic.
In ultimii 30 de ani ocuparea locurilor de munca de catre femei a fost tendinta sociala dominanta in tarile din Uniunea Europeana. Intre anii 1965 si 1991 numarul femeilor angajate a crescut de la mai putin de 40 de milioane la peste 53 de milioane, in timp ce numarul barbatilor angajati a scazut usor de la 83 de milioane la 82 de milioane.
Marea Britanie, Danemarca, Franta si Portugalia sunt tarile in care numarul femeilor incadrate in munca se situeaza peste 40% din totalul fortei de munca ocupate. In tarile in care culturile nationale reflecta influenta puternica a Bisericii Catolice (in special sudul Europei), acest procent se situeaza undeva intre 34% si 37%: Italia, Spania, Grecia, Irlanda si Luxemburg.
Se pare ca in tarile din Uniunea Europeana ponderea femeilor angajate in munca este mai mica decat in statele Europei de Est, per total, pentru ca nu sunt incluse tarile scandinave, ca Suedia si Finlanda, unde numarul femeilor angajate este egal cu cel al barbatilor. 
2.2.1. Ocuparea unui loc de munca
Barierele impuse femeii in ocuparea unui loc de munca n-au disparut, intrucat majoritatea femeilor sunt inca angajate la un nivel mediu, cu un program de munca redus, iar cresterea proportiei femeilor in viata profesionala nu s-a produs nici in domeniul industrial sau management, posturi considerate, de obicei, apanajul barbatilor. Cea mai mare crestere a numarului de femei angajate in statele Uniunii Europene a fost in cadrul posturilor birocratice sau in domeniul prestarii serviciilor, in special in domeniul invatamantului. In 1991, peste 75% dintre femei erau angajate in domeniul serviciilor (sanatate, educatie, distributie de alimente si servicii), comparativ cu doar 20% angajate in domeniul productie (textil, imbracaminte).
28% dintre femeile angajate in statele Uniunii Europene nu lucreaza cu norma intreaga, in comparatie cu cei 4% barbati care procedeaza asa. Acest lucru este explicat de problema echilibrarii muncii cu cresterea copiilor si cu responsabilitatile familiale, dar si de natura mediocra a posturilor oferite femeilor, vazute mai degraba ca simple slujbe si nu ca oportunitati de realizare profesionala. Munca cu norma redusa inlatura perspectivele unei cariere. Acest tip de munca este specific nivelurilor inferioare ale firmelor si nu presupune avansari in functie. 
Se estimeaza ca femeile ocupa mai putin de 5% din pozitiile superioare de management si ca acest procent ar fi de 8% in Grecia si de 2% in Marea Britanie. Avand in vedere toate nivelurile managementului, cel mai mare numar de femei manager este in Marea Britanie (25%), apoi Franta cu 25% si Irlanda cu 17,4%.
In Germania, statisticile arata ca aici exista in mare masura o scindare a meseriilor in functie de sex. Astfel, in fosta Germanie de Vest 23,3% dintre managerii ce actioneaza in sectorul public sunt femei, in comparatie cu doar 5,9% in sectorul privat. 
In Franta, numarul femeilor angajate in management este cel mai ridicat din Europa, dar in realitate aceasta nu constituie o adevarata realizare, deoarece progresul in management s-a limitat doar la pozitii medii. Domeniile in care femeile se afla inca in majoritate sunt: administratia (la nivel inferior), domeniul social, sanatate, invatamant primar. In Franta facilitatile de ingrijire a copiilor sunt cele mai progresiste din Europa, prin dezvoltarea gradinitelor pentru copii de peste 3 ani, fapt ce explica motivele pentru care aici munca cu program redus este mai putin utilizata. 
S-ar putea afirma ca in tarile scandinave managerii femei au mai mult succes, deoarece politicile familiale si programele pentru posibilitati sunt egale sunt puternic sustinute de legislatie. Totusi, nici in aceste tari numarul femeilor in management nu este mai mare decat in celelalte tari europene. In Danemarca, se estimeaza ca 10% din pozitiile medii de management, in sectorul public si privat, sunt detinute de femei. In Finlanda, in 1990, procentul este ceva mai mare: 21% dintre pozitiile executive si cele superioare erau ocupate de femei. Totusi, managerii femei sunt concentrati in domeniul bancar si sectorul public, continuand a fi slab reprezentate in sectorul privat. 
In Europa sudica, desi femeile nu au avut, in mod traditional o orientare catre o cariera profesionala, in prezent numarul femeilor angajate este in continua crestere. In Italia si Spania, in special femeile mai tinere par a avea o atitudine diferita fata de munca, imbratisand cariera de manager. Totusi numarul lor ramane scazut: in Spania, 5% din slujbele din managementul privat sunt ocupate de femei, iar in Italia, femeile ocupa 3% din pozitiile superioare de management. Ca peste tot in Europa, femeile din sud tind sa se concentreze in posturi din sectorul serviciilor si din sectorul public.


Fisiere in arhiva (1):

  • Femeia pe Piata Muncii in Europa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!