Femeia Manager

Extras din referat Cum descarc?

Chiar daca pana de curand, eram obisnuiti ca barbatii sa conduca, sa ia decizii intr-o companie, in ultima vreme din ce in ce mai multe femei ocupa functii de conducere, isi creaza propriile companii si reusesc sa le conduca catre succes. 
In Romania, cel putin pana in acest moment, femeile nu sunt discriminate, barbatii manageri nu au nici o retinere sa incheie contracte cu companiile conduse de catre femei. Poate deoarece femeile sunt mai organizate, punctuale si isi respecta promisiunile facute. 
Ii deranjeaza oare pe barbati sa primesca ordine de la o femeie? Greu de spus dar in cele mai multe cazuri relatiile dintre sef femeie si angajat sunt mai bune decat intre sef barbat si angajat. 
Cap.1. Femeile manger in Romania de astazi
In majoritatea tarilor preponderent democratice, legile de baza ale societatii, consfintesc drepturile/locul femeii alaturi de barbat.
Avand in fata doar randurile inscrise in documentele legislative ale tarilor, precum si cele ale organismelor internationale, s-ar parea ca discriminarea fata de femei apartine trecutului.
Noua conditie a femeii si a barbatului cere instaurarea unei noi diviziuni a muncii si a rolurilor, este hotarator ca pozitia individului in societate sa fie definita de munca si nu de modul de propietate. Aceast lucru nu se poate realiza prin decret si nici nu poate urma in mod automat imbunatatirea conditiilor de viata si ridicarea venitului pe locuitor.
Conditia femeii poate fi substantial schimbata numai daca se fac eforturi constiente pentru preintampinarea deviziunii muncii si a rolurilor dupa sex, daca se depun eforturi comune pentru a asigura noi forme de ocrotire sociala a copiilor, si daca, exista un proces constient de transformare a multiplelor sarcini ale gospodariei individuale in ramuri ale activitatii socio-economice si in servicii social-publice.
Cert este ca ,,firmele au nevoie de femei talentate pentru functiile de baza, nu doar din considerente de corectitidine sociala, chiar daca acest fapt isi are importanta sa, dar si pentru ca femeile au acele atitudini si insusiride care firmele moderne au nevoie".
Pentru a creste numarul femeilor in management este nevoie de a studia schimbarile radicale prevazute in munca propriu-zisa : reconceperea proceselor de productie,echipe bazate pe autoconducere, scaderea numarului de niveluri de conducere, utilizarea calculatoarelor pentru munca de rutina,folosirea de tehnologii noi, precum si realizarea unor criterii de selectie / evaluare corelate cu domeniul si flexibilitatea in munca.
Problema femeilor in management nu este noua, insa devine o necesitate rezultata, in urma studiilor efectuate. Astfel extinderea numarului de femei si ocuparea functiilor superioare in activitatea de conducere se regaseste in contextul creat de diversitatea angajatilor in management.
Potrivit studiului ,,Femei de afaceri in mileniul III" realizat de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internationala (USAID) din totalul de peste 810.000 de firme inregistrate in perioada decembrie 1990-decembrie 2000, aproape 50% au ca actionari sau administratori femei. Este interesant totusi ca valoarea capitalului subscris de acestea este doar de 12,4% din valoarea totala a capitalului. Chiar si asa, peste 80% din ele detin controlul propriei investitii, ca asociat unic sau asociat majoritar.
Desi la sfarsitul anului 2000 existau aproximativ 520.000 de femei implicate in afaceri, intreprinzator, administrator sau cu o profesie liberala, daca ne raportam la totalul populatiei (23 milioane) asta inseamna doar 2,2% din populatia Romaniei si doar 6,5% din totalul de 7,8 milioane de persoane active ocupate (conform recensamantului din 2002)
Si mai interesant este ca ponderea cea mai mare din numarul total de femei implicate in afaceri o constituie femeile cu varste intre 30 si 49 de ani (69%). Doar 3,5% din femeile cu varsta pana in 25 de ani au o afacere pe cont propriu. Domeniile de interes sunt comertul (aproape 69%) si serviciile (aproape 14%)


Fisiere in arhiva (1):

  • Femeia Manager.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!