Factorii interni care influențează politica de prețuri a firmei SC Stop Market SRL

Extras din referat Cum descarc?

I. PRETUL - INTRUMENT DE MARKETING
Pretul este efectiv folosit ca instrument de marketing. Pretul a depasit deja semnificatia sa strict economica, adaugand-se valente psihologice, sociale, spirografice, demografice. Astfel toate activitatile de piata au pretul lor, inclusiv, deciziile eronate.
Pretul ca element al mixtului de marketing, nu reprezinta factorul de baza prin care producatorul se adapteaza sau se impune pietei; acest rol revenindu-i produsului, insa prin pret el poate valorifica conditiile oferite de piata pentru a- si incheia eficient activitatea.
Pretul, in conditiile economiei de piata, apare adesea ca un factor exterior, necontrolabil, cu o evolutie greu de anticipat. Conform teoriei clasice, a preturilor, numai consumatorul va determina ce cantitate dintr-un produs se va vinde pentru un anumit pret. Fiecare piata, si mai ales cea a bunurilor de larg consum, este diferentiata si segmentata. Aceasta diferentiere este provocata de diferite interese si gusturi, de prestigiu, venit, situatie familiala, varsta, traditie, atitudine psihologica etc. Deci, in cadrul unei categorii de produse, sunt obtinute un numar de articole care satisfac aceleasi nevoi, dar exista detalii care le diferentiaza prin care consumatorul poate deosebi si identifica produsul, iar pe de alta parte se poate crea o piata proprie practicandu-se preturi diferite pentru fiecare din variantele produsului.
1. Costurile intreprinderii si preturile pietei
Costurile sunt cheltuielile efectuate pentru producerea si vanzarea unui anumit produs sau serviciu.
Pretul este rezultatul procesului de evaluare a bunurilor si serviciilor, existente pe o piata data, in scopul satisfacerii intereselor participantilor la procesul de schimb.
Preturile pot fi:
-  preturi impuse (total sau partial), cand statutul are o pozitie dominanta si intervine efectiv pe piata, prin masuri mai degraba administrative decat economice;
-  preturi concurentiale, cand ofertantii reusesc sa-si impuna propriile interese, ca urmare a pozitiei pe care o au pe piata, la un moment dat;
-  preturi libere, cand statutul nu intervine in nici un sens in procesul de evaluare;
-  preturi echilibrate, cand interesele consumatorilor si ale ofertantilor sunt satisfacute in masura aproximativ egala. 
Pentru ca strategia de pret sa-si atinga obiective, preturile trebuie sa satisfaca 3 conditii:
-  conditia de realizare a bunurilor/serviciilor, respectiv sa permita schimbul intre ofertanti si cumparatori, in scopul consumului/utilizarii;
-  conditia de acoperire a costurilor, adica sa permita ofertantilor sa-si recupereze cheltuielile efectuate pentru producerea, distributia si promovarea bunurilor/serviciilor;
-  conditia de eficienta, respectiv sa permita obtinerea de profit, ceea ce constituie o conditie sine qua non pentru mentinerea si dezvoltarea activitatii ofertantilor.
Prin indeplinirea acestor conditii, pretul poate fi utilizat ca instrument efectiv pe piata, in scopul realizarii functiilor sale. Functiile preturilor bunurilor/serviciilor sunt urmatoarele:
-  de stimulare a ofertantilor;
-  de asigurare a consumului final;
-  de masurare a activitatii economice;
-  de eliminare a risipei in alocarea si intrebuintarea resurselor;
-  de protejare a resurselor limitate;
-  de eliminare a dezechilibrelor intre productie si consum;
-  de armonizare a intereselor divergente inerente ale participantilor la procesul schimbului.
2. Strategia de pret
Obiectivul fundamental al strategiei de pret a intreprinderii este obtinerea reabilitatii, respectiv asigurarea recuperarii costurilor si realizarea de profit. Strategia de pret este modalitatea in care acest obiectiv poate fi atins. Insa, un astfel de obiectiv poate fi indeplinit in mai multe moduri, strategia de pret adoptata presupunand compararea unor modalitati alternative si alegerea variantei optime pentru firma in cauza.
O prima problema care se cere solutionata este aceea a stabilirii orizontului de timp al strategiei de pret.
Strategia de pret este un instrument multidimensional, care depinde atat de factori endogeni, cat si de factori exogeni. In randul factorilor endogeni care influenteaza strategia de pret se numara: obiectivele generale ale firmei, si, in primul rand, nivelul cotei de piata care se intentioneaza a se atinge; costurile specifice produselor sau serviciilor furnizate; situatia reabilitatii firmei, la un moment dat, specificitatea produselor sau serviciilor. In randul factorilor exogeni care influenteaza strategia de pret se mentioneaza: perceptia preturilor de catre consumatori; reactia concurentei, cadrul legal in domeniu; tendintele macroeconomice ale inflatiei, veniturilor reale ale cumparatorilor, indicilor preturilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii interni care influenteaza politica de preturi a firmei SC Stop Market SRL.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://ebooks.unibuc.ro/StiinteADM/sica/9.htm
http://cis01.central.ucv.ro/csv/curs/marketing/c7.html
http://www.eam.ase.ro/Media/Default/Admitere%20Master/2_204-209.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!