Exploatarea Gazelor de Sist

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
I Gazul de sist si procesul de fracturare hidraulica
II Mediul si sanatatea populatiei
III Exploatarea gazelor de sist in lume
IV Exploatarea gazelor de sist in Romania
Concluzie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice de mare volum este asociata tot mai des cu mari probleme de poluare a mediului inconjurator. Poluare a apelor cu metan si cu substante provenite din fluidele de fracturare, poluare a aerului si poluare a solului cu metale grele si substante radioactive. Din aceasta cauza se impune cunoasterea cit mai buna a acestor realitati nefaste, dar este necesara si conturarea cit mai precisa a unor efecte negative potentiale, deocamdata abia intrezarite. Din punct de vedere istoric acest tip de exploatare deja foarte controversat este ultimul intr-un sir de interventii antropice asupra unor depozite care contin sub forma libera sau captiva cantitati de hidrocarburi (petrol si gaze) exploatabile economic. Intr-o prima etapa, care nu s-a incheiat inca, au fost si sunt exploatate zacaminte de hidrocarburi cantonate in roci poroase sau fisurate care s-au acumulat ca urmare a migrarii lor prealabile. Intensitatea acestui tip de exploatare a crescut insa cu timpul odata cu ridicarea artificiala a presiunii prin injectarea/reinjectarea apei de zacamint, dar s-a ajuns treptat si la fisurari hidraulice a unor rezervoare (roci) cu permeabilitate mai scazuta (de tipul gresiilor de exemplu). S-a trecut insa mai apoi la exploatarea resurselor de hidrocarburi ramase captive in depozite care pot fi considerate roci mama (roci sursa) de petrol si gaze, depozite pelitice (argilite) cu continuturi ridicate in materii organice (provenite din organisme fosile), care pot ajunge in cazuri exceptionale la valori apropiate de 20% din masa rocii. O prima analiza cu caracter general privitoare la metoda exploatarii prin fracturare hidraulica de mare volum a unor argilite bogate in materii organice ne determina insa de la inceput sa ne concentram atentia asupra marilor cantitati de ape reziduale (ape contaminate) care raman captive in subsolul zonelor exploatate si care pot reprezenta o importanta sursa de poluare, deosebit de periculoasa, pe termen mediu si lung, prin posibila migrare spre suprafata a acestor ape. Daca in aceasta analiza facem abstractie la un moment dat de aspectele de natura economica putem ajunge sa privim acest ultim tip de exploatare (fracturarea hidraulica de mare volum) ca pe o activitate sustinuta de poluare a subsolului unor intinse zone ale planetei cu substante nocive care poate induce apoi, in timp, fenomene de poluare persistenta a unor acvifere, pinze freatice, retele hidrografice si soluri pe arii vaste. Din aceasta perspectiva metoda de exploatare a hidrocarburilor neconventionale prin fracturare hidraulica de mare volum ne poate aparea ca o metoda agresiva in raport cu mediul geologic pe care il afecteaza in diferite moduri. 
Atat in Romania, cat si in Europa, subiectul exploatarii gazului de sist (tip de gaz neconventional) a luat amploare si a devenit extrem de controversat. La nivel european nu exista o legislatie specifica pentru reglementarea explorarii si exploatarii gazelor de s ist, ci doar concesionarea rezervelor de petrol si gaze conventionale. Prin urmare, explorarea si exploatarea zacamintelor neconventionale este la latitudinea companiilor miniere. D esii nu exista o legislatie in acest sens, exista totusi recomandari contradictorii venite din partea Directoratului General pentru Mediu si cel pentru Energie cu privire la acest subiect, iar Comisia are de ales intre a oferi doar indrumare industriei extractive, a amenda legislatia de mediu existenta si a crea un act normativ special pentru gazele neconventionale.
I Gazele de sist si procesul de fracturare hidraulica
Gazul de sist (shale gas) este un gaz natural produs din sisturi. El apartine surselor neconventionale de gaze naturale. Sursele neconventionale sunt:
o Gazele care se gasesc in roca in care s-au si format prin descompunerea materiei organice (source rock) - din aceasta categorie fac parte:
o Gazul de sist - Gazul stocat in roca unde s-a format, roca continand materie organica (shale gas)
o Gazul care se gaseste in zacamintele de carbune, in mine, galerii, caverne (coal gas)
o Gazele cantonate in sedimente anorganice cu permeabilitate mica (curg foarte greu) (tight gas)
o Hidratii de metan (gazul sub forma solida, gazul inghetat)
Gazele de sist sunt tot gaze obisnuite, dar sunt blocate in sisturi argiloase si care sunt mai greu de exploatat fata de gazele conventionale. O alta diferenta fata de gazele normale, care sunt disponibile intr-un mod mai concentrat, este faptul ca de obicei gazele de sist sunt difuze, adica se intind pe o suprafata de teren mai mare. Din aceasta cauza trebuie forate si analizate numeroase puturi pentru a determina potentialul de gaze de sist, potrivit site-ului de informare www.infogazedesist.eu lansat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Pentru ca sunt mai greu de exploatat, metodele utilizate difera fata de cele utilizate in cazul gazului conventional si implica fracturarea hidraulica si forajul orizontal. 
Pentru a putea extrage gazele de sist este necesara folosirea unei metode numita fracturare hidraulica (fracking).
Fracturarea hidraulica
Fracturarea hidraulica este procesul de formare si dezvoltare a fracturilor in stratele de roci, permitand degajarea si circulatia petrolului si gazelor spre sonde. 
Este singura metoda de extragere a gazelor de sist in acest moment. Metoda combina forajul sapat vertical, si apoi in plan orizontal, ajungand la adancimi de pana la 3-6 km. Rocile sunt fracturate artificial, fapt ce poate cauza sau antrena seisme. Sute de masini de tonaj mare sunt folosite pentru fiecare foraj. Sub o presiune imensa (1000 atmosfere), aproximativ 60 de milioane de litri de apa sunt injectati la fiecare lovitura in sol, apa amestecata cu substante chimice foarte toxice si cancerigene. In caz de accidente, sau utilizare necorespunzatoare a echipamentelor si utilajelor, aceste fluide pot contamina apele din subteran si cele de suprafata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Exploatarea Gazelor de Sist prin Fracturare Hidraulica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.zf.ro/zf-24/intrebari-esentiale-despre-gazele-de-sist-ce-sunt-cum-se-extrag-ce-chimicale-sunt-folosite-ce-resurse-are-romania-si-cata-nevoie-are-de-gazele-neconventionale-11532737
http://www.openpolitics.ro/platforma-de-discutii/dezbatere-gazul-de-sist-2.html
http://www.ecologic.rec.ro/articol/read/politici-economie/7834/
http://www.evz.ro/chevron-renunta-la-exploatarea-gazelor-de-sist-in-romania.html
http://stopfracturare.ro/
http://www.infogazedesist.eu/definitie_gaze_sist.html
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-15635306-gazele-sist-fenomen-care-schimba-harta-mondiala-energiei-dar-impact-mediu-care-pune-sub-semnul-intrebarii-profitul-economic.htm


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!