Evoluția comerțului electronic în România

Cuprins referat Cum descarc?

1. Inceputul comertului electronic in Romania
2. Comertul electronic sub standardul 3D Secure
3. Comertul electronic 2005-2017
4. Top 10 magazine online
5. Avantajele si dezavantajele comertului electronic
6. Concluzii
7. Bibilografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Inceputul comertului electronic in Romania
Definitia comertului electronic nu este una statica. Chiar daca noile oportunitati oferite de capacitatile tehnologiei curente tind spre un punct maxim, noi tehnologii de retea sau aplicati software pot aparea in orice clipa. Astfel ne vom afla nu doar in fata unor noi modalitati de a desfasura afacerile actuale, ci si in fata unor lucruri cu totul si cu totul necunoscute comertului curent. Comertul electonic inseamna cumpararea si vanzarea de bunuri si servicii pe Internet, in special pe www (World Wide Web).
Potrivit Web Internet Achive, primul magazin online din Romania a fost lansat de catre PC Net in 1997 si se numea CyberShop.ro, acesta comercializand CD-uri cu muzica. La scurt timp, ia startul eShop.ro, primul magazin care introduce conceptul de cos de cumparaturi.
Intre timp apar noi comercianti: Romanian Music Online si AllOnline.ro. Pe 14 septembrie 2000 se lanseaza primul magazin de succes: eMania.ro, urmat la scurt timp de Rate.ro si de MagazinulTau.ro, aceasta din urma fiind lansata de catre retailer-ul Best Computers.
Compania Netbridge Investmments in anul 2000 lanseaza Okazii.ro, un site de licitati online oarecum similar cu eBay. La momentul lansarii Okazii nivelul de incredere a internautilor romani era scazut. ?Am creat Okazii.ro intr-o perioada in care increderea in tranzactii prin Internet aproape ca nu exista?, spunea in 2006 Emilian Cristea, Project Manager la Netbridge Investments, intr-un interviu acordat publicatiei Link 2 eCommerce.
In anul 2001 se lanseaza si eMag.ro cel mai mare magazin online din Romania. Putem spune ca momentul de start al comertului electronic romanesc a avut loc in anii 2000, odata cu cele cateva proiecte de amploare: eMania, Rate.ro, MagazinulTau, Okazii.ro si eMag.ro.
2.Comertul electronic sub standardul 3D Secure
La inceputul anului 2004 RomCard implementeaza impreuna cu organizatiile internationale emitente de carduri, Visa si MasterCard standardul de securitate 3D Secure- moment din care posesori de card pot plati online.
In ultimul trimestru al anului 2003, RomCard a configurat primele 3 banci in 3D Secure atat pe activitatea de emitere, cat si de acceptare (BCR, Raiffeisen Bank, Banca Tiriac) si Alpha Bank pe emitere sub sigla Visa. 
Romania a fost prima tara care a promovat sistemul de securitate 3D Secure. Avand un avantaj si sansa de a deveni centru de procesare al platilor online. Magazinele online din tarile vecine ca Bulgaria si Ungaria, incepusera in 2005 sa proceseze platile online prin bancile romanesti. De asemenea, un numar mare de comecianti din SUA si Canada preferau procesarea platilor prin Romania, avand in vedere ca nu dispuneau de tehnologia 3D Secure, iar comisioanele bancare erau mici. 
3.Comertul electronic 2005-2017
La sfarsitul luni februarie s-au inregistat primele tranzactii online cu cardul. In primele 7 luni de e-commerce securizat s-au realizat doar 3106 tranzactii, ultimul trimestru al anului a inregistrat 16304 tranzactii in valoare de aprope 3 milioane USD.
Comertul electronic romanesc, a inceput din anul 2005, sa isi arate adevarata lui valoare. Proportia de tranzactii generate de carduri romanesti in magazinele online au crescut semnificativ. Punem spune ca in anul 2006 majoriatea siturilor erau de fapt extinderi de afaceri existente. Companiile isi faceau un site care sa repezinte firma. Nu putem vorbi de volume in aceasta perioada sau de inregistrari, pentru ca notiunea in sine de comert electronic era asimilata unui canal de marketing.
In prezent potrivit unei estimari a marilor jucatori de pe piata locala de retail online, in Romania exista in acest moment aproximativ 5000 de magazine online. Fonadorul GpeC a spus: ?Deci se poate spune si ca Romania are apoximativ 20000 de magazine online, dar este foarte posibil ca majoritatea lor sa fie la nivelul la care vand trei produse pe saptamana si atunci nu sunt relvante pentru economie.?


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia comertului electronic in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.afaceri.net
2. office@link2ec.ro
3. http://www.gemius.ro
4. http://www.economist.com/editorial/justforyou/library/index_foci.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!