Evitarea Incertitudinii

Extras din referat Cum descarc?

Evitarea incertudinii masoara nivelul sau gradul in care oamenii dintr-o societate se simt amenintati de situatiile ambigue si de nivelul la care ei incerca sa evite aceste situatii prin prevederea unei mai mari stabilitati a carierei, stabilirea unor reguli mult mai formale, respingerea ideilor si comportamentelor care se abat de la standarde si acceptarea posibilitatilor adevarurilor absolute si obtinerea perfectiunii.
Angajarea pe viata este mult mai obisnuita in tari caracterizate de evitarea incertitudinii, precum Japonia, Portugalia sau Grecia, in timp ce mobilitatea mare a slujbei (locului de munca) apare ca ceva foarte obisnuit in tari ca Singapore, Hong Kong si Danemarca. USA cu o foarte mare mobilitate a slujbei este socotita ca avand o relativ joasa evitare a incertitudinii.
Asa cum este prezentat in figura 6.4. , conceptiile indivizilor organizatiei difera destul e mult in functie de orientarile lor fata de intensitatea puterii si evitarea incertitudinii, determinate la randul lor de tarile de origine. Organizatiile din tari precum Danemarca, care prezinta niveluri joase pentru ambele dimensiuni, se aseamana cu magazinele satesti: au e ierarhie slaba (foarte joasa), fiecare discuta cu toti clientii, iar asumarea riscului este deopotriva, asteptata, scontata si incurajata. Angajatii din tarile cu o intensitate a puterii mare si cu o evitare a incertitudinii joasa, cum e Singapore, au tendinta de a gandi la organizatiile lor ca la familiile traditionale. Ca si cazul familiei, tatal protejeaza psihic, fizic si economic membrii familiei. In schimb, familia asteapta o loialitate mare de la membrii sai.
Salariatii din tari, precum Mexicul, care au ambele dimensiuni la nivele ridicate, tind sa-si vada organizatiile ca pe niste piramide si mai putin ca pe familii. Fiecare membru al organizatiei stie cum sa se raporteze, iar liniile fermale de comunicare circula vertical, niciodata orizontal, in cuprinsul organizatiei. Intr-o organizatie piramidala care opereaza vertical, managementul reduce incertitudinea evidentiind in mod clar, fara ambiguitate cine are autoritate si asupra cui.
Organizatia piramidala se aseamana cu o unitate de pompieri: aici, nu numai ca este clar si indiscutabil cine este seful, dar cuvantul "foc" al sefului devine lege (intensitatea puterii mare). De asemenea, unitatea defineste clar, fara ambiguitati, toate operatiile activitatii specifice si nu accepta nici o ambiguitate. Cand se produce alarma, luptatorii cu focul nu se opresc sa discute cine va dirija pompa de apa sau scara circulara, intrucat toate rolurile si sarcinile pompierilor sunt clar precizate si cunoscute de fiecare pompier inainte de orice actiune.
In tarile unde se manifesta o puternica atitudine de evitare a incertitudinii si o intensitate mica a puterii, cum ar fi Israelul sau Austria, organizatiile tind sa semene cu masini bine intretinute si bine unse, ele fiind usor de condus si previzibile, fara a fi nevoie de o ierarhie puternica.
La fel, de exemplu, oficiile postale occidentale, sunt organizatii care furnizeaza servicii excelente si de reducere a incertitudinii, printr-o definire clara a rolurilor si procedurilor.
Slaba
4.Intensitate mica a puterii/Evitare
a incertitudinii slaba
1.Intensitate mare a puterii/Slaba evitare a 
incertitudinii
3.Intensitate mica a puterii/Evitare a 
incertitudinii puternica
2.Intensitate mare a puterii/Evitare a 
incertitudinii puternica
Puternica Inalta
Fig.6.4. Pozitiile a 40 de tari privind intensitatea puterii si evitarea incertitudinii
Sursa: Geert Hofstede-"Motivation, Leadership and Organization to American 
Theories Apply Abroad" Organizational Dynamics -(Summer 1980) p 42-63.
Eugen Burdus-"Management comparat international", Editia a 3-a, Editura Economica 2006, p 88-81.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evitarea Incertitudinii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!