Evaluarea si Formarea Personalului

Extras din referat Cum descarc?

Studiul a cuprins un numar de 100 de intreprinderi /companii din regiunea de dezvoltare Nord-Est (judetele Botosani Suceava, Bacau, Neamt) si Bucuresti. 
Criteriile care au fost luate in considerare in selectarea lotului au fost urmatoarele: 
- domeniul de activitate (activitatea economica principala desfasurata), 
- tipul companiei, 
- marimea companiilor, 
- perioada de functionare, 
- forma de proprietate. Pe parcursul derularii anchetei, pe langa criteriile obiective de selectie a intervenit si criteriul privind disponibilitatea de participare la ancheta a angajatorilor. Ca urmare, distributia in functie de criteriile initiale a suferit unele distorsiuni. 
Cu toate limitele anchetei - lotul relativ redus de companii investigate si unele distorsiuni in alcatuirea esantionului - concluziile studiului sunt pertinente si au o anumita valoare de generalitate. Aceasta, cu atat mai mult cu cat rezultatele investigatiei confirma in buna masura concluziile altor studii realizate in Romania pe teme similare.

2. Politica intreprinderilor /companiilor in domeniul dezvoltarii resurselor umane si activitatea de formare profesionala
Contextul general de redresare economica, vizibil si la nivelul companiilor investigate, a stimulat si interesul companiilor pentru dezvoltarea resurselor umane si investitia in formare, multi angajatori considerand calitatea fortei de munca elementul cheie pentru cresterea productivitatii si competitivitatii companiilor. Rezultatele anchetei au evidentiat astfel ca proportia intreprinderilor care isi asuma responsabilitati in cresterea calitatii fortei de munca prin asigurarea formarii profesionale a angajatilor este de 54%. Aceste companii opereaza, in special, in urmatoarele activitati ale economiei nationale: financiar bancar si de asigurari; energie, gaze si apa; hoteluri si restaurante. Companiile cu cea mai redusa oferta de formare apartin domeniilor industrie prelucratoare si, indeosebi, tranzactii imobiliare si alte servicii prestate in special intreprinderilor. In general, formarea este furnizata de companiile mari, care functioneaza de o perioada mai mare de timp, cu nivel inalt de productivitate si performanta, in proces sau cu perspective de dezvoltare si retehnologizare si care anticipeaza nevoi de forta de munca cu bine calificata si competente sporite. Accentul pe care acestea il pun asupra formarii propriilor angajati se datoreaza, printre altele, dificultatilor pe care la intampina in recrutarea de forta de munca cu nivelul de competente solicitat.
Ancheta de fata, spre deosebire de alte studii pe teme similare desfasurate in anii anteriori, a evidentiat cresterea interesului pentru formarea profesionala a angajatilor , acestea fiind tot mai constiente de importanta dezvoltarii resurselor umane pentru cresterea productivitatii companiei si succesul acesteia la nivelul pietei. Stoparea declinului economic a permis, de altfel, acestora, adoptarea unor masuri active de adaptare la conditiile pietei, in cadrul carora se inscrie si FPC. Formarea este oferita, in egala masura, adultilor si tinerilor absolventi. De altfel, unele companii includ in strategia de formare a resurselor umane, ca obiective specifice, dezvoltarea competentelor profesionale ale tinerilor absolventi. Acestea apartin, insa, in general, altor domenii de activitate decat cele direct productive.
Jumatate dintre companiile investigate au declarat ca au asigurat strategii de formare pentru angajatii proprii. Aceste date se situeaza cu mult peste nivelul inregistrat in cadrul studiului asupra formarii continue in intreprinderi, realizat in 1999 in cadrul Institutului National de Statistica (unde participarea angajatilor la formare era de 11%). Cu toate acestea, nu se poate concluziona ca nivelul participarii angajatilor la programele de formare continua a crescut semnificativ in ultimii 4 ani. Aceasta diferenta importanta intre rezultatele prezentului studiu fata de alte anchete desfasurate in anii anteriori se explica prin specificul metodologiei utilizate si a caracteristicilor esantionului investigat. Participarea angajatorilor la ancheta a fost bazata pe voluntariat, fapt care a crescut probabilitatea cuprinderii in esantionul investigat a companiilor care manifesta un interes mai inalt pentru problematica resurselor umane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea si Formarea Personalului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!