Evaluarea Performantelor Angajatilor in Administratia Publica

Cuprins referat Cum descarc?

I. Evaluarea performantelor 2
I.1. Tipuri de evaluare 2
I.2 Etape, criterii si metode 2
I.3. Evaluarea performantelor si celelalte activitati de resurse umane 2
II. Structura procesului de evaluare a performantei functionarilor publici 2
II.1.Evaluarea performantei functionarilor publici in Adiministratia Publica 2
II.2. Importanta si efectele evaluarii performantelor profesionale ale functionarilor publici 2
II.3 Real si fals in evaluarea in administratia publica 2
III. Surse de erori in procesul de evaluare 2
III. 1. Probleme intalnite in evaluare 2
III.2. Surse de erori in evaluare 2
Concluzii si propuneri 2
BIBLIOGRAFIE 2


Extras din referat Cum descarc?

I. Evaluarea performantelor
Motto:
"Daca nu poti masura ceva, nu-l poti intelege,
Daca nu-l poti intelege, nu-l poti controla,
Daca nu-l poti controla, nu-l poti imbunatati."
H.I.Harrington
Capacitatea de cunoastere a omului este inseparabila de abilitatea sa de a evalua, care face posibila selectia, ierarhizarea si sistematizarea informatiilor. Fie ca vizeaza obiective, fenomene sau procese, plasarea pe o anumita pozitie a unei scari valorice determina in mod curent atitudini, decizii si actiuni.
Din perspectiva manageriala, aprecierea rezultatelor unei activitati, raportate la obiectivele organizatiei si in relatie cu contextul real in care se defasoara, constituie o conditie a oricarui demers de perfectionare sau de adaptare. La nivel individual, de organizatie sau sistem, evaluarea corect efectuata permite intelegerea clara a deficientelor si deschide calea unor posibile imbunatatiri. 
I.1. Tipuri de evaluare
Evaluarea ca notiune are un caracter complex, determinat de diversi factori functie de care se realizeaza. Astfel, unii autori considera evaluarea personalului ca fiind"actul prin care un responsabil ierarhic efectueaza o apreciere formalizata a subordonatilor sai", iar daca aceste aprecieri au loc anual atunci este vorba despre"un sistem de apreciere" al organizatiei. Alti autori fac referire doar la performantele obtinute, fiind considerata"activitatea de baza a managementului resurselor umane, desfasurata in vederea determinarii gradului in care angajatii unei organizatii indeplinesc eficient sarcinile si responsabilitatile care le revin" 
Obiectivele si rezultatele evaluarii personalului sunt multiple si variate, la fel ca si utilizarea lor ulterioara. Evaluarea performantelor nu se rezuma la o simpla apreciere bruta a rezultatelor obtinute. Performanta unui individ nu este o consecinta a unei munci abstracte, ci o rezultanta a competentelor si implicarii sale in organizatiei si in mediu in care actioneaza.
Pornind de la fixarea obiectivelor, apare necesitatea de a clarifica ceea ce trebuie masurat cu exactitate in evaluarea personalului. Aceasta exigenta a claritatii conditioneaza pertinenta evaluarii.
Evaluarea performantelor inseamna iesirea dintr-un management birocratic, obisnuit sa privilegieze aprecierea criteriilor de varsta, de vechime si automatismele in locul rezultatelor obtinute. Acest lucru inseamna ca sistemul de apreciere a performantelor trebuie sa fie integrat ansamblului sistemului de gestiune a indivizilor. Din aceasta perspectiva, evaluarea presupune o coerenta in raport cu ansamblul sistemului de gestiune, dar si o pertinenta in raport cu asteptarile evaluatorilor (eficacitatea evaluarii lor asupra gestiunii evaluatilor) si a evaluatilor (caracterul echitabil al evaluarii). Imbinarea coerentei si a pertinentei in materie de evaluare a performantelor priveste in mod deosebit raportu dintre aceasta din urma si sistemul de remunerare.
Evaluarea performantelor urmareste masurarea eforturilor individuale de atingere a unor obiective fixate in prealabil, iar scopul sau este, cu toate dificultatile care apar, mai usor de atins decat in cazul evaluarii competentelor.
Acest concept poate fi considerat ca un act implicit de management, bazat doar pe "intuitia" si pe "experienta" superiorului, care nu are nevoie de un instrumentar theoretic si conceptual pentru a evalua competentele.Acest process de evaluare trebuie sa aiba in vedere atat competentele necesare ocuparii postului, cat si pe cele probate de salariat.
Evaluarea potentialului. Conceptul de potential se bucura de o preocupare atenta din parte specialistilor care s-au grupat in diverse curente in incercarile lor de a-l prezenta intr-o formula mai operationala. Unii autori asimilieaza potentialul capacitatilor sau competentelor latent, iar parerea lor prevaleaza in domeniul gestiunii resurselor umane. Formalizata indeosebi pentru cadrele cu un inalt potential, evaluarea potentialelor este inerta oricarui process de orientare sau promovare. Ea consta in favorizarea dezvoltarii personale a oricarui salariat pentru atingerea unei performante ridicate in viitor, in functie de competentele, de pregatirea sa profesionala, de experienta si de aspiratiile sale de cariera .
Aceasta evaluare vizeaza obiective diverse cum ar fi:
o motivarea salariatilor, deoarece directorul ii formeaza pentru a le oferi cele mai bune posibilitati de cariera;
o justificarea mai buna a promovarilor, a mutarilor, a cresterilor de salariu etc;
o stimularea dezvoltarii organizationale prin orientarea salariatilor care au potential catre posturile cele mai inalte si prin identificarea celor mai prioritare pozitii.
Evaluarea potentialelor este apanajul organizatiilor de talie mare, care dispun de mijloacele financiare necesare pentru tilizarea unor tehnici specific, cum ar fi centrele de evaluare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Performantelor Angajatilor in Administratia Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!