Etnocentrismul si Stereotipurile in Domeniul Negocierilor

Extras din referat Cum descarc?

Clasificarea si economia mentala
Oamenii sunt asediati de atat de multi stimuli simultan, incat nu pot fi toti procesati. Pentru a gestiona aceste cantitati enorme de informatii, oamenii au tendinta de a se angaja in strategi de economie mentala. O astfel de strategie se numeste categorisire. Clasificarea sorteaza si organizeaza informatiile in compartimente de identificare care contin anumite trasaturi si caracteristici. Cei mai multi psihologi sustin ca toti oamenii, indiferent de cultura,recurg la aceasta strategie. Gordon Allport considera ca oamenii nu pot evita clasificarea si ca o viata ordonata depinde de ea. Gudykunst si Kim sugereaza ca aceste strategii sunt utile, deoarece acestea ajuta ca procesororul sa reduca incertitudinea si cresterea
atentiei precizarilor despre altii. Mai mult decat atat, clasificarea ne ajuta sa facem atributii despre comportamentul celorlalti,sa ne amintim si sa recunoastem anumite informatii.
Intelegerea clasificarii este deosebit de importanta pentru comunicarea interculturala pentru ca ori de cate ori interactionam cu cineva dintr-o cultura diferita, ne confrumtam cu un nivel ridicat de incertitudine si cu stimuli nefamiliari pentru a procesa.Cercetatorul eco-cultural Richard Brislin sustine ca oamenii
clasifica din mai multe motive, inclusive reducerea incertitudinii. Potrivit Brislin, informatiile dupa care oamenii formeaza clasificari sunt:
(1) diferente evidente;
(2) familiaritate;
(3) importanta functionala;
(4)maximizarea avantajului relativ;
(5) proiectie si externalizare;
(6) similitudine de convingeri ;
(7) calitati dorite si nedorite;
(8) informatii importante.
Exemplele oferite aici sunt deosebit de relevante pentru comunicarea interculturala. Dar aceste exemple nu sunt categorii efectiv ,in sine. Mai degraba, ele ilustreaza tipul de informatii folosit pentru a clasifica.Categoriile de diferente evidente se bazeaza pe similitudini usor de vazut sau diferente.
Potrivit lui Brislin, aceste tipuri de categorii sunt formate rapid in timpul interactiunii cu cineva dintr-o cultura diferita.Diferentele evidente pot fi cauzate de culoarea pielii, rochie, limba, sau ocupatie. 
Uneori formam categorii pe baza unor informatii care ne sunt familiare. Brislin considera ca,desi oamenii din culturi diferite pot fi vizibil diferiti de noi, putem fi destul de familiari cu ei si cultura lor. Stimulii familiari sunt mai eficient prelucrati decat stimulii nefamiliari.Utilizarea de categorii familiare faciliteaza previziuni exacte despre comportamentul altora. Similitudinea perceputa poate fi cel mai bun predictor al efectelor pozitive asupra altora. 
Oamenii care percep un alt grup ca fiind similar grupului lor se gandesc pozitiv la acel grup cu privire la faptul ca dintr-grup si de a le angaja in interactiune. Oamenii se pot percepe ei insisi ca altii intr-o varietate de moduri, cum ar fi din punct de vedere fizic, social,moral sau din punct de vedere economic. Cand oamenii ii considera pe ceilalti ca fiind similari, se reduce incertitudinea in legatura cu acestia, care, la randul lor, faciliteaza interactiunea.
Oamenii au tendinta de a eticheta grupuri cu calitatile dorite si nedorite. De exemplu,membrii din afara grupului pot fi clasificati ca fiind aroganti sau ciudati, in timp ce membrii din interiorul grupului sunt clasificati ca fiind loiali, cinstiti si de incredere. Brislin sustine ca oamenii sunt tentati sa creada in superioritatea grupurilor din care fac parte.
Ultima categorie este cea mai vizibila, pronuntata sau izbitoare categorie.In cazul in care interactionam cu cineva dintr-o o alta cultura, pentru prima data, pot exista mai multe caracteristici de baza referiroare la acea persoana care ar putea
duce la clasificarea intregii culturi. De exemplu, atunci cand intram intr-o alta cultura, in cazul in care prima persoana cu care ne intalnim ne trateaza nerespectuos, putem clasifica intrega populatie din care acea persoana face parte ca fiind lipsita de respect. 
Brislin sustine faptul ca exista mai multe consecinte care apar prin clasificare, unele positive, altele negative. Pe latura pozitiva, clasificarea ajuta pentru a confirma ceea ce gandim,reduce cantitatea de informatii primite la o marime usor de gestionat si creste disponibilitatea informatiilor primite. De asemenea, reduce incertitudinea si stresul, in special in situatiile in care interactionam pentru prima data cu cineva care face parte dintr-o cultura care ne este necunoscuta. Clasificarea, de asemenea, ajuta la integrarea informatiilor primite si poate ajuta si la unirea culturii noastre cu altele. Pe latura negativa, atunci cand clasificam alte persoane, ignoram elementele individuale alea acestora. Trebuie sa fim atenti sa nu clasificam prea repede sau prea neglijent anumite culturi sau anumite peroane si sa fim constienti de faptul ca prin clasificare se minimizeaza diferentele din inauntrul grupului si se maximizeaza diferentele din afara grupului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etnocentrismul si Stereotipurile in Domeniul Negocierilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!