Etica - Moralitate - Deontologie

Extras din referat Cum descarc?

Etica este o disciplina liberala, care evalueaza comportamentul uman voluntar ca fiind pozitiv sau negativ, in functie de principiile determinante ale unui anumit grup uman, social. Etimologic etica deriva din cuvantul grecesc ethos, care semnifica "locinta, locul natal", adica locul de unde am pornit, de unde ne tragem obarsia. Din ethos a derivat cuvantul ethicos, cu sensul "din sau pentru morala".
Termenul ethicos a fost utilizat de catre filozofii antici greci in studiile lor despre principiile care trebuie sa stea la baza comportamentului uman.
Morala si moralitate sunt cuvinte de origine latina.
Substantivul latin mos (pluralul mores) si adjectivul moralis, aveau intelesul de moralitate sau comportament obisnuit. Latinescul mores a intrat in limba engleza fara sa sufere modificari semantice, insemnand felul in care se comporta oamenii.
Dihotomia etica-morala si-a pastrat semnificatia si pentru noi:
Etica se refera la un sistem primar de principii, iar moralitatea presupune punerea lor in practica. La nivelul fiecarui individ morala este etica sa intima, simtul datoriei si al responsabilitatii din perspectiva sa personala asupra lumii, conform experientei de viata.
Deontologia se aplica in interirul unei profesii, stabilind pentru respectivii profesinisti ce trebuie sa faca;ce nu trebuie sa faca.
Pentru unele profesii, ca cea de medic sau avocat codul deontologic, celebrul juramant al lui Hypocrate ofera, cel putin teoretic, credibilitate si o prestatie de calitate in exercitarea acesteia. 
Pentru domeniul mass-media, triada etica-moralitate-deuntologie are o conotatie unica si exprima un paradox greu de solutionat.
Fiidca, desi mijloacele de comunicare ne guverneaza viata, ne-o monitorizeaza si influenteaza permanent, ele fiind pentru noi un serviciu fundamental de utilitate publica, totusi jurnalistii accepta cu greu sau chiar resping indignati ideea de morala si deuntologie in exercitarea profesiei.
Dar care sunt principiile minime ale unui sistem etic? Cine le elaboreaza si cum pot fi oamenii invatati si obligati chiar, sa le respecte? Cine stabileste valorile fundamentale din punct de vedere etic intr-o societate, intr-un timp istoric anumit? Cat de schimbatoare sunt aceste principii etice la scara timpului? Exista oare un set de valori umane universal acceptate de toate modele culturale ale mapamondului fie ele crestine, catolice....? 
Globalizarea si informatizarea celor doua concepte de baza ale secolului XXI, vor aduce omenirii mai multa sau mai putina moralitate.
1.Etica si lege 
Legea are detrminare sociala si este impusa social. In schimb etica are detrminare personala si este auto-impusa.
Stim ca etica se refera la un sistem primar de principii care sunt aplicate prin parghiile moralitatii aflate la indemana fiecaruia dintre noi. Dar este totdeauna etica orice decizie personala, fiind fiecare "face ce vrea si ce-i place"? Este un mare pericol sa gandim astfel, deoarece nimeni nu poate fi acuzat de nici o actiune, indiferent de prejudiciile aduse celor din jurul sau. In acest moment trebuie sa intervina normele de comportament, o conduita voluntara care ii ajuta pe cei din jurnalism sa stabileasca ce este corect si ce nu in profesie.
Etica este cea care trebuie sa ofere ziaristului principii si standarde fundamentale cu care sa isi evalueze activitatea corecta sau nu, responsabila sau iresponsabila. Nu exista coduri de etica pentru a fi consultate cand trebuie rezolvat un caz etic in schimb se apleleaza totdeauna la coduri juridice.
2. Capcana conflictelor de interese
Meseria de ziarist indiferent daca ne fererim la presa scrisa sau la audiovizual, are tendinta sa cada sub incidenta conflictelor de interes. Capcana de interese - este o capcana pusa intre obligatiile de ordin deontologic ale profesiei si interese de interior, care poate discredita imaginea ziaristului. De aceea, codurile deontologice recomanda ca ziaristii sa evite aceasta capcana dezonoranta care atenteaza la credibilitate.
Facem referire la trei mari categorii de situatii conflictuale:
o Relatii conflictuale;
o Participarea conflictuala a publicului;
o Interese personale conflictuale;


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica - Moralitate - Deontologie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!