Etica manageriala

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere .1
Cap. 1 - Etica si morala in managementul afacerilor .2
1.1 - Notiuni privind etica manageriala .2
1.2 - Etica manageriala in prezent .4
1.3 - Metode prin care se pot imbunatati performantele in etica manageriala .7
Cap. 2 - Codul etic al S.C. Covalact S.A. .9
2.1 - Descrierea societatii .9
2.2 - Organigrama S.C. Covalact S.A. .11
2.3 - Principiile calauzitoare .12
2.4 - Responsabilitatea companiei in ceea ce priveste indeplinirea prevederilor .12
2.5 - Responsabilitatea in ceea ce priveste indeplinirea prevederilor .13
2.6 - Respectarea legilor, regulilor si reglementarilor .14
2.7 - Abordarea conflictelor de interese .14
2.8 - Protectia si folosirea judicioasa a bunurilor companiei .15
2.9 - Protectia mediului inconjurator .16
Concluzii .17
Bibliografie .19


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Am ales aceasta tema deoarece consider ca orice decizie a managerului are si o componenta etica, pentru ca decizia stabileste si impune o conduita care trebuie sa fie conforma cu anumite valori fundamentale, reguli, principii sau legi si norme adoptate de administratii statale. In aceste conditii, firescul in management ar constitui atitudinea favorabila fata de comportamentele, conceptele, ideile si modelele pe care le-a statuat etica - stiinta normativa care ofera coordonatele morale ale existentei si activitatii omului.
Etica manageriala reprezinta o ramura a eticii care vizeaza in special tipul de conduita ,dar si actiunile pe care managerii le desfasoara in cadrul organizatiilor.
De asemenea, trebuie analizat si modul in care indivizii sau grupurile sociale (atat din organizatia respectiva,cat si din afara acesteia) reactioneaza in urma deciziilor pe care managerul le ia.
Putem spune despre etica manageriala ca reprezinta o cercetare a modului in care deciziile influenteaza persoanele si grupurile sociale, domeniul in care se definesc drepturile si indatoririle, precum si regulile pe care trebuie sa le respecte persoanele care decid. Deci, monitorizarea afacerilor in raport cu normele etice este obligatorie, pentru ca managementul reprezinta, in primul rand, o disciplina socio-umana.
Practica eticii manageriala poate fi sugerata prin urmatoarele principii:
1. Respectarea confidentialitatii informatiilor ;
2. Sensibilitate fata de conflictele de interese ;
3. Respect fata de regulile de drept ;
4. Constiinta profesionala; profesionalism ;
5. Loialitate si buna credinta.
6. Simtul responsabilitatii ;
7. Respectarea drepturilor si libertatilor celorlalti ;
8. Respectarea fiintei umane.
Problemele de etica trebuie analizate si prin prisma prevederilor legale si a valorilor morale nationale specifice. De exemplu, managerul care opereaza in mediul international trebuie sa cunoasca sensibilitatile culturale, caracteristicile regionale si etnice, obiceiurile si elementele speci-fice ale tarilor unde sau in legatura cu care isi desfasoara activitatea.
CAPITOLUL I 
ETICA SI MORALA IN MANAGEMENTUL AFACERILOR
1.1. NOTIUNI PRIVIND ETICA MANAGERIALA
Notiunea de etica si afaceri au fost asociate diferit de-a lungul timpului. Termenul de etica provine din greaca veche "ethos - obisnuinta, moravuri, caracter" si poate fi utilizat intr-o dubla acceptie:
o disciplina stiintifica, care are ca obiect de studiu normele de comportament ce reglementeaza relatiile interumane;
o ansamblul normelor ce reglementeaza comportamentul oamenilor in societate si care sunt impuse prin forta obiceiurilor si a deprinderilor consacrate in societate.
"Etica - este un fenomen real colectiv si individual care cuprinde atat normele ce reglementeaza relatiile umane si tipurile umane de activitate, cat si toate manifestarile care sunt realizate in diverse grade si modalitati, sub semnul acestor norme sau comandamente, manifestari supuse aprecierii colective si individuale. 
Abordata in general, etica reprezinta un cod de comportament, de valori acceptate de societate ca juste, corecte, morale. 
In societatea moderna, etica manageriala, ca ramura relativ tanara a eticii, studiaza principiile si regulile care trebuie sa guverneze procesul managerial, respectiv o conduita corecta in afaceri." 
Latura morala a vietii noastre, a intregii societati, este guvernata de trei concepte: 
o morala - reflecta un anumit cod social, un ansamblu de reguli privind comportamentul uman, carora trebuie sa ne supunem pentru a fi admisi intr-o societate data.
o etica - conform dictionarelor, simbolizeaza stiinta binelui si a raului, deci stiinta despre morala. 
o deontologie - desemneaza, intr-un sens mai restrans, un ansamblu de reguli, considerate esentiale in cadrul unei profesiuni. 
Standardele etice pot diferii de la un individ la altul, de la o comunitate la alta, in functie de sistemul criteriilor etice adoptat, de valorile pe care se bazeaza.
"Esenta eticii manageriale intr-o firma consta in conflictul permanent de interese care vizeaza, pe de o parte, performanta economica a firmei (masurata prin costuri, productivitate, venituri, profit etc.), iar, pe de alta parte, performanta sociala a firmei, mai dificil de cuantificat (masurata prin modul de respectare a obligatiilor fata de angajati, clienti, furnizori, creditori etc)."


Fisiere in arhiva (2):

  • Cuprins.docx
  • Etica manageriala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. MARIAN, Liviu - Strategii manageriale de firma, Ed. Universitatii "Petru Maior" Tg. Mures, 2001
2. MIHUT I., PETELEAN A. - Management general, Editura Universitatii "Dimitrie Cantemir", Tg. Mures, 2001
3. MARIAN, Liviu - Management general si industrial - curs litografiat, Tipografia Universitatii "Petru Maior", Tg. Mures, 1994
4. Panzaru, Stelian - Cultura si etica in modelele de management european - suport de curs
5. www.covalact.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!