Etica în Organizațiile din România

Cuprins referat Cum descarc?

1. Etica in afaceri la romani 
2. Problemele eticii in firmele romanesti 
3. Cauzele nerespectarii eticii si metode de solutionare
4. Model de cod etic
5. Bibligrafie


Extras din referat Cum descarc?

ETICA IN ORGANIZATIILE DIN ROMANIA
1. Etica afacerilor la romani
Romania a parcurs, in ultimul deceniu al secolului al XX-lea, cea mai profunda si cea mai indelungata criza din istoria sa moderna. Factorii care concura la perpetuarea acestei crize sunt urmatorii:
1 O politica economica defectuoasa inceputa in anul 1989, continuata si accentuata in cadrul careia se mentioneaza detasarea brusca a statului de proprietatea sa, care a fost privita ca o ,,povara comunista", nu ca un patrimoniu ce trebuia gospodarit cum se cuvine; returnarea cotelor sociale ce reprezentau un pas modest si important in privatizare;
2 Pozitia condamnabila fata de marile intreprinderi, care au fost in bloc drept ,,constructii ceausiste faraonice", fara sa se observe ca in jurul nostru si la distante mai mari ,,gigantii cresc, nu sunt lichidati";
3 O politica bancara distructiva prin rate inflationiste ale dobanzii, care au avut un rol de subminare a economiei;
4 Un management defectuos, concursuri de ocupare a unor posturi de manageri au fost parodii asa cum se intampla de ani si ani in tara noastra;
5 Existenta si dezvoltarea unor puternice dezechilibre in economie;
6 Invechirea tehnologica si a dotarilor;
7 Obisnuinta in valorificarea inferioara a resurselor;
8 Mentalitati subordonate faptului ca din impas ne va scoate sprijinul exterior ,,dezinteresat";
9 Operarea cu o legislatie care, conform principiilor mai vechi, da camp de afirmare birocratiei prin solicitarea numeroaselor trimiteri la alte reglementari; 
10 Lipsa strategiilor economice sectoriale si a unor societati comerciale; 
11 Cultura parteneriala si manageriala inca redusa.
Redresarea economiei romanesti necesita o noua politica generala si economica, un management al schimbarii.1
Cele dintai criterii pe care oamenii de afaceri trebuie sa le indeplineasca sunt strict legate de zona moralitatii. Corectitudinea si cinstea se afla in topul asteptarilor pe care romanii le au de la un om de afaceri: "Joaca cinstit, foloseste mijloace corecte", "Are grija ca salariatii sai sa castige bine", "Asigura conditii de munca decente angajatilor" si "isi plateste taxele si impozitele".
Din perspectiva unor furnizori de servicii de training, omul de afaceri trebuie sa devina constient de importanta respectarii palierului moral in afaceri. Desigur, este o alegere care nu tine cont de avantaje sau dezavantaje, apartinand in primul rand zonei bunului simt. Insa, paradoxal, pare a fi mai profitabil sa ai o conduita etica in relatiile cu ceilalti decat sa nu ai. "Suntem pana la urma consecinta propriilor noastre fapte. Cata vreme iti respecti cuvantul dat, cat timp ceea ce produci sau oferi are calitatea pe care o afirmi, nu ai de ce sa te temi ca iti vei pierde valoarea pe piata".
Coruptia in Romania
In Romania, tema coruptiei este departe de a fi clasata. Exista inca multe "personaje" in zona institutiilor de stat care sunt extrem de active in a exploata "oportunitatile" pozitiei lor. Avand controlul resurselor publice, acesti functionari stiu ce mecanisme sa actioneze pentru a favoriza anumite firme in detrimentul altora. De aceea, unii oameni de afaceri sunt supusi tentatiilor de a calca gresit, aflandu-se uneori in situatii-limita atragatoare.
Este mult mai usor sa cazi in pacat decat sa te tii deoparte, dar este intotdeauna alegerea ta daca vrei sau nu sa participi la acest joc murdar. Este o alegere principiala. Probabil pierzi anumite contracte, bani, dar castigi o anumita liniste, daca ramai consecvent cu principiul ales ce te face sa te simti bine in pielea ta". Etica in afaceri nu este un subiect care priveste doar relatiile dintre companii ci se refera si la cultura interna a companiei. O atitudine morala a managementului in relatia cu proprii angajati presupune respect: "Este esential sa-ti respecti colegii la fel cum te respecti pe tine insuti. Mediul de lucru devine astfel creativ, iar beneficiile sunt de ambele parti".
In materie de corectitudine si onestitate, exista adesea o distanta intre planul declarativ si planul realitatii. O companie care are la baza un Cod de conduita in afaceri, bazat pe etica si respect reciproc si care are aceleasi reguli in toate teritoriile in care isi desfasoara activitatea, va fi intotdeauna transparenta. 
Opinia publica valorizeaza, mai mult decat alte aspecte ale unei afaceri, componenta etica. De aceea, pentru a crea o imagine favorabila companiei, nu sunt suficiente ,,ingredientele" de performanta: produse sau servicii de calitate, un management profesionist, angajati competenti, o comunicare excelenta, etc., aceasta ducandu-ne cu gandul la ideea ca: ,,Un brand puternic nu poate exista fara o componenta etica puternica si constanta".
Oamenii de afaceri romani si cultura concurentei
Etica in afaceri nu se rezuma, desigur, la respectarea prevederilor legale. Cei mai multi dintre oamenii de afaceri, insa, se simt ,,acoperiti" moral cata vreme nu incalca legile in vigoare. Printre reglementarile cu cea mai mare incidenta in zona moralitatii sunt cele referitoare la mediul concurential. Acestea urmaresc sa descurajeze intelegerile tacite ale unor jucatori de pe piata care au drept scop obstructionarea celorlalti participanti.
O piata concurentiala corecta este vitala pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Romania si necesara pentru a face fata presiunilor pietei unice. Respectarea disciplinei concurentiale obliga agentii economici sa isi eficientizeze activitatea economica, ceea ce are un impact pozitiv asupra consumatorilor, care au astfel acces la produse si servicii mai ieftine si de calitate superioara. Cel mai mare neajuns il constituie necunoasterea suficienta a legislatiei in domeniul concurentei, lucru ce genereaza frecvente practici anticoncurentiale, si anume intelegerile intre firme care distorsioneaza concurenta si care ii impiedica pe alti operatori economici sa aiba acces pe piata, precum si abuzul de pozitie dominanta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica in Organizatiile din Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!