Etică în afaceri

Extras din referat Cum descarc?

Etica in afaceri
Menirea eticii in afaceri, a normelor de comportament si a legilor este sa determine un comportament etic tuturor membrilor societatii. Comportamentul etic in afaceri este acel comportament care respecta toate normele de comportament in initierea si derularea afacerii. Comportamentul etic al oricarui participant la afaceri, indiferent de pregatirea sa, este obligatoriu sa se bazeze pe aceleasi valori esentiale: 
o Onestitate, in sensul aflarii adevarului, al neangajarii in actiuni de fals, calomnie, tainuire sau frauda pe parcursul participarii la derularea afacerii;
o Integritate, manifestata prin respect, prin comportament conform principiilor morale, prin respectarea promisiunilor facute, chiar atunci cand exista presiuni contrare, prin admiterea greselilor facute;
o Loialitate, adica slujirea cu buna-credinta a afacerii, actionand pentru promovarea si apararea intereselor legitime ale afacerii si ale celor care o conduc;
o Corectitudine, manifestata prin respectarea legii, reglementarilor si tuturor regulilor care se refera la afacere, a deciziilor luate si angajamentelor asumate;
o Confidentialitate, in sensul nedezvaluirii si necomunicarii informatiilor dobandite pe parcursulrelatiilor de afaceri, altor persoane care nu participa la derularea afacerii;
o Responsabilitate, adica acceptarea raspunderii personale pentru deciziile si actiunile proprii, asumand greselile si omisiunile si actionand pentru corectarea lor, in consens cu obiectivele afacerii;
o Transparenta, prin informarea corecta si completa a partilor participante la afacere asupra riscurilor implicate si pagubelor produse.
Totusi, se constata ca unii intreprinzatori si salariatii implicati in afacerea lor nu au un comportament etic, cu multiple efecte negative la nivel de persoana, afacere si societate: insatisfactii in munca, lipsa de implicare, stres, moral scazut, situatii conflictuale, imbolnaviri, deficiente economice,tehnice, manageriale, productivitate scazuta, performante financiare slabe, birocratie, coruptie.
Dintre efectele prezentate, in plan social si econimic, coruptia este cel mai grav (Studiu de caz Nr.1) Coruptia actioaneaza ca un paralizant al initiativelor si actiunilor interprenoriale si ii descurajeaza pe oameni sa devina intreprinzatori sau sa-si dezvolte afacerile. In plan economic, coruptia "slabeste" afacerile face ca o parte din bani sa ajunga in mod necinstit in buzunarele functionarilor din primarii, polite, administratia financiara, ministere si in cele ale politicienilor si consilierilor la nivel de comuna, oras sau judet. 
Studiu de caz Nr.1
La sfarsitul lunii august a anului 2008, giganticul Alstom apare in centrul unui scandal de coruptie si spalare de bani. "Autoritatile judiciare elvetiene au anuntat ca o persoana a fost arestata si mai multe birouri ale grupului industrial francez Alstom au fost perchezitionate in cadrul unei anchete privind suspiciuni de coruptie, activitati economice frauduloase si spalare de bani, transmite Reuters. <<Procuratura Federala a verificat birourile din mai multe orase din Elvetia, cu ajutorul Politiei Judiciare Federale si al autoritatilor din cantoanele implicate>>, potrivit unei declaratii a procurorului federal. Acesta a adaugat ca o persoana suspectata de coruptie, activitati economice frauduloase si spalare de bani a fost arestata. La actiune au participat, de asemenea, ofiteri ai politiei franceze. Oficialii Alstom au refuzat sa comenteze actiunea autoritatilor elvetiene si franceze. Grupul francez este prezent in Romania prin Alstom Transport Romania, care are un contract de 240 milioane de euro cu Metrorex, cu o durata de 15 ani, pentru asigurarea serviciilor de mentenanta a trenurilor de metrou."). Insa acest scandalul de coruptie de la Alstom a luat proportii intrucat "Procurorii elvetieni, care au desfasurat o ancheta privitoare la acuzatii de dare de mita lansate la adresa companiei Alstom, au spus ca dovezile sugereaza ca sumele cheltuite in mod ilegal de gigantul francez din domeniul ingineriei pentru a castiga contracte peste hotare sunt cu cel putin zeci de milioane de dolari mai mari decat se estima initial, scrie The Wall Street Journal. Platile au fost facute in iunie, dupa ce WSJ scria in luna mai ca anchetatorii francezi si elvetieni desfasoara cercetari cu privire la posibile plati ilegale realizate de Alstom. Procurorii au anuntat ca platile suspecte sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro. Surse familiare cu situatia spun ca procurorii europeni se concentreaza asupra unor plati suspecte in valoare de cel putin 500 milioane de dolari facute de Alstom prin intermediul unui fond elvetian in perioada 2001-2008, perioada dupa care in Franta s-a interzis efectuarea de plati de catre companii catre oficiali straini."
Intr-un mediu concurential si globalizat, managerul trebuie sa stie ca dilemele etice sunt o realitate, situatii neclare,care nu se pot defini in alb si negru. Solutionarea lor presupune luarea unor decizii in absenta unor legi, regulamente, statute sau adevaruri absolute. De asemenea trebuie constientizata necesiatatea stabilirii standardelor etice in afaceri. Deseori sunt neglijate implicatiile etice ale deciziilor managerului, chiar pe riscul sau, preferand sa ignore faptul ca dilemele sunt o regula, si nu o exceptie, rezolvarea lor punandu-l in dificultate.
Ne aflam cu totii sub ochiul direct al publicului. Riscam sa ne pierdem bunul renume, iar pe masura ce ne pierdem clientii, firma inregistreaza scaderi ale profitului. Ca urmare a uneri publicitatii negative, vor trebui alocate fonduri pentru acoperirea daunelor. Cercetarile arata ca vestile referitoare la un produs prost se raspandeste mai repede decat cea despre un produs bun. In acest fel reputatia poate fi distrusa ( Studiu de caz Nr. 2). O firma care se bucura de un bun renume poate fi mai apoi repudiata pentru inselaciune, nerespectarea angajamentelor sau practici frauduloase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica in Afaceri.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!